Je huis isoleren om je EPC-score te verbeteren, hoe doe je dat in België?

Isoleren is cruciaal om de energieprestaties van je woning te verbeteren en zo op lange termijn je energiekosten te verlagen. Tot wel 30% per jaar. Daarnaast vergroot het je wooncomfort en verhoogt het de waarde van je woning. Bovendien voldoe je dankzij een goede isolatie aan de energieprestatienormen van de Europese Unie. Luminus belicht de huidige normen en gidst je naar een zuinigere woning.

De EPB-wetgeving in Vlaanderen

Om te controleren in hoeverre een gebouw voldoet aan de Europese EPB-normen voerde Vlaanderen het energieprestatiecertificaat in. Dit document geeft een gedetailleerd overzicht van de energieprestaties van een woning en vat ze samen in een letterscore: het EPC-label. Het label gaat van A, voor de energiezuinigste woningen, tot F, voor de woningen die de meeste energie verbruiken. De nieuwe versie van het certificaat omvat ook technische aanbevelingen en een inschatting van de kosten om je woning aan de EPB-normen te laten voldoen, mocht dat nog niet het geval zijn.

De laatste jaren voerde Vlaanderen nog strengere isolatienormen in voor nieuwe vastgoedeigenaars. Koop je na 1 januari 2023 bijvoorbeeld vastgoed met energielabel E of F in het Vlaams Gewest, dan heb je 5 jaar de tijd om het energielabel op te krikken naar een D.

Ook voor nieuwbouw gelden er strenge isolatie-eisen: de gebouwschil moet een S-peil halen van tenminste S28. Meer daarover lees je op de website van de Vlaamse overheid.

Is er een isolatiepremie?
Er is geen specifieke isolatiepremie, maar als jij beslist om je woning te isoleren kom je nog steeds in aanmerking voor een steunbedrag. Sinds 1 oktober 2022 bevinden de isolatiepremies zich namelijk onder de koepel van Mijn Verbouwpremie. Deze subsidie compenseert de kosten van allerlei renovaties en energiebesparende investeringen. Concreet gaat het dus niet alleen om isolatiepremies en subsidies voor andere energie-efficiënte installaties, maar ook voor werken aan structuurelementen van de woning, het dak, het buitenschrijnwerk en de technische installaties. Voor de premie-aanvraag kan je voortaan terecht bij het digitaal loket Mijn VerbouwPremie.

Lees hier meer over de voordelen van isoleren.

De EPB-wetgeving in Brussel

Als antwoord op het huidige energievraagstuk richt ook het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn pijlen op een lager verbruik in gebouwen, zonder dat de bewoners daardoor aan comfort moeten inboeten.

De EPB-regelgeving kent er drie pijlers:

  • EPB-certificaat. Elke woning of grote kantoorruimte die te koop of te huur staat, moet over een EPB-certificaat beschikken. Zo worden kandidaat-huurders en -kopers op de hoogte gebracht van de energieprestaties van het gebouw en kunnen ze die vergelijken met andere gebouwen.
  • Verwarming en klimaatregeling. Verwarmings- en aircosystemen moeten aan bepaalde vereisten voldoen. Daarom moeten ze ook regelmatig gecontroleerd worden.
  • EPB-werkzaamheden. Een bouw- of renovatieproject waarvoor een stedenbouwkundige vergunning nodig is, moet aan deze EPB-doelen voldoen om hoge energieprestaties en een gezond binnenklimaat te verzekeren.

Wie een woning in het Brussels Gewest wil isoleren (uit akoestische en/of thermische overwegingen), kan in aanmerking komen voor een RENOLUTION-premie voor dak-, gevel- of vloerisolatie. Voor inwoners van Etterbeek zijn er ook enkele gemeentelijke premies.

De EPB-wetgeving in Wallonië

Ook in het Waals Gewest is het EPB-beleid op drie pijlers gebaseerd:

  • EPB-label. Dit document is gelijkaardig aan het Vlaamse EPC-label. Het is een essentiële score  om de energieprestaties van gebouwen te evalueren en vergelijken bij een verkoop of verhuur.
  • EPB-eisen & elektrische mobiliteit. Nieuwbouw- en renovatieprojecten moeten aan bepaalde regels en procedures voldoen, om de energie-efficiëntie te verhogen en een aangenaam binnenklimaat te garanderen. Bovendien vraagt de regelgeving in sommige gevallen ook om de installatie van laadpalen voor elektrische auto’s.
  • Installatie-eisen. De EPB-regelgeving kijkt ook naar de prestaties van de geïnstalleerde, vervangen of gemoderniseerde technische systemen, aan de hand van parameters voor het rendement, isolatie en energieverbruik.

Heb je een woning in Wallonië die je overweegt te isoleren? Dan kom je misschien in aanmerking voor de Waalse isolatiepremie of andere premies voor energie-efficiënte investeringen. Lees er meer over op de Waalse energiewebsite.

Je EPC-score verbeteren dankzij goede isolatie

Als je de EPC-score wil verbeteren zijn hernieuwbare energie of bouwtechnieken (warmtepomp, zonnepanelen, ventilatie, mechanische ventilatie enz.) een slimme keuze, maar dit kan ook en vooral door je woning simpelweg beter te isoleren.

Welke isolatie moet je plaatsen? Dat hangt van jouw persoonlijke situatie af. Er zijn verschillende soorten isolatie, met elk hun troeven:

Dakisolatie

Een slecht geïsoleerd dak verliest bijna 30% van de warmte. Stevige dakisolatie plaatsen is daarom een van de meest rendabele investeringen: een gemiddeld gezin kan zo ongeveer € 300 per jaar besparen. Zo verdien je de investering in 3 jaar terug.

Het prijskaartje van zolder- of dakisolatie hangt af van het gekozen materiaal. De meest voorkomende zijn glaswol, polyurethaanschuim, isolatieplaten of ecologische isolatie.

Buitenmuurisolatie

Buitenmuur- of gevelisolatie wordt ook wel esolatie genoemd. Hierbij laat je je huis isoleren door het, bij wijze van spreken, warm in te pakken. De volledige buitenkant van het huis wordt met een isolatielaag bedekt.

Spouwmuurisolatie

Een spouwmuur bestaat uit twee muren die worden gescheiden door een opening van ongeveer 5 cm, de zogenaamde spouw. Wil je nagaan of je woning een spouw heeft? Dan moet je gewoon de dikte van je buitenmuren meten. Is die dikker dan 24 cm? Dan heb je een spouw die je eenvoudig kan laten opvullen met isolatiemateriaal. Verluchtingsgaten en openingen in de verticale voegen kunnen ook wijzen op de aanwezigheid van een spouw.

Het grote voordeel van dit isolatietype is dat de werken niet langer dan een dag duren. Het isolatiemateriaal wordt in de muren geïnjecteerd via gaatjes die in de voegen worden geboord. De terugverdientijd bedraagt 3 tot 4 jaar.

Heeft jouw woning nog geen energieprestatiecertificaat?

Heeft jouw woning nog geen energieprestatiecertificaat? Vraag dan een deskundige om langs te komen. Die keurt je woning en geeft het gebouw zijn EPC-label, op basis van zijn energieprestaties. De letterscore die je huis ontvangt, komt overeen met het totale energieverbruik van de woning per jaar:

LetterkWh/m2 per jaarOpmerking
A+minder dan 0Energiezuinige woning: passiefwoning
Atussen 100 en 0Woning met een laag energieverbruik
Btussen 200 en 100Europese richtlijn 2010
Ctussen 300 en 200
Dtussen 400 en 300Gemiddelde prestatie van woningen in België
Etussen 500 en 400
Fhoger dan 500Energieverslindende woning: meestal gaat het om oude woningen van voor 1975, die niet geïsoleerd zijn of niet energie-efficiënter werden gemaakt.