De 8 grootste misvattingen over zonnepanelen

Zonnepanelen zijn anno 2021 helemaal ingeburgerd. Toch bestaan er nog heel wat vooroordelen. De productie is slecht voor het milieu, zonnepanelen zijn niet rendabel genoeg nu de terugdraaiende teller verdwijnt… Maar zijn deze veronderstellingen allemaal correct?

Je hoort de wildste verhalen die zonnepanelen in een slecht daglicht stellen. Nochtans blijven zonnepanelen een van de meest rendabele vormen van groene stroom. En al zeker in combinatie met een thuisbatterij. We bekijken 8 veel gehoorde stellingen over zonnepanelen van dichtbij en gaan na of ze kloppen.

Misvatting 1: Zonnepanelen zijn duur

Het klopt dat zonnepanelen een behoorlijke investering zijn. Een complete misvatting is dit dus niet. Dat er aan een zonnepaneleninstallatie een prijskaartje vasthangt, betekent echter niet dat ze onbetaalbaar zijn of een slechte investering:

 • De prijzen van zonnepanelen op dit moment zijn nooit goedkoper geweest. Via deze online calculator kan je meteen berekenen wat een systeem op maat van jouw behoeften zou kosten.
 • Je energierekening daalt onmiddellijk, waardoor je de investering op termijn terugverdient. Een gemiddeld gezien bespaart er jaarlijks tot wel € 630 mee.
 • Met een goedkope energielening voorkom je dat je spaarpot wordt geplunderd.

>> Download ook ons ebook: Alles over zonnepanelen bij je thuis

Misvatting 2: Zonnepanelen zijn niet rendabel zonder premies of terugdraaiende teller

Zonder subsidies betalen zonnepanelen zichzelf terug binnen gemiddeld 8 tot 10 jaar. Als je weet dat zonnepanelen een levensduur hebben van 25 jaar, kan je stellen dat het absoluut een rendabele investering is. Bovendien is de technologie van zonnepanelen de afgelopen jaren in positieve zin ontwikkeld:

 • De kwaliteit is sterk verbeterd, de opbrengst per vierkante meter ligt een stuk hoger.
 • Je krijgt een beter product voor een lagere prijs.
 • De levensduur van een zonnepaneel wordt steeds langer.
 • De waarde van je woning stijgt

Dan is er ook nog de meest gestelde vraag van het afgelopen jaar: wat met de terugdraaiende teller die verdwijnt? Door een beslissing van het Grondwettelijk Hof op 14 januari 2021 is het principe van de terugdraaiende teller voor zonnepaneleneigenaars met een digitale meter teniet verklaard. Hierdoor vallen ze nu onder het nettarief werkelijke afname. In dit artikel lees je alle details.

Voor de meeste getroffen gezinnen zal de nieuwe regeling financieel nauwelijks verschil maken omdat het prosumententarief wegvalt. Zij die een hoge zelfconsumptie hebben, hebben er zelfs baat bij. Want hoe meer energie je verbruikt op het moment dat je er opwekt, hoe minder je netkosten zullen bedragen. Tips om je zelfconsumptie te verhogen, vind je hier.

Zonnepanelen zuidgericht

Misvatting 3: Zonnepanelen zijn enkel interessant als je dak zuidgericht is

Ook deze stelling is een misvatting. Zonnepanelen produceren ook elektriciteit wanneer het bewolkt is. Het licht wordt dan verdeeld door de wolken en komt in praktijk van overal. Het rendementsverlies bij niet perfect zuidgerichte installaties blijft dan ook beperkt.

Het is natuurlijk wel af te raden om je zonnepanelen richting het noorden te plaatsen. Hierdoor kan je rendement een stuk lager uitvallen.

Misvatting 4: Geen zon = geen zonne-energie

Zonnepanelen hebben enkel zonlicht nodig, en geen zonnewarmte, om elektriciteit op te wekken. Rechtstreeks zonlicht is zelfs niet nodig. Afhankelijk van het soort panelen en de omvormer kan het rendement wel verschillen. Wel is het zo dat de productie van elektriciteit in de zomer hoger ligt dan in de winter. Dit komt door verschillende factoren:

 • Hogere stand van de zon
 • Langere dagen
 • Minder bewolking

Lees ook het artikel In welke maand brengen zonnepanelen het meeste op?

Misvatting 5: Ongebruikte elektriciteit gaat verloren

Onjuist! Via de omvormer geef je elektriciteit aan het net. Hierdoor loopt je meter terug in periodes met veel licht en zon. Door de technologische vooruitgang zal dit in de toekomst nog beter worden opgevangen door het gebruik van betere omvormers, lokale batterij-opslag en aanpassingen aan het distributienet.

Misvatting 6: Zonnepanelen vergroten de kans op schade bij storm of onweer

Als de installatie correct is geplaatst, is er geen enkel risico op schade:

 • Zonnepanelen zijn plat, waardoor het risico op een blikseminslag niet bestaat.
 • Door het gehard glas van 4 mm zijn zonnepanelen bestand tegen hagelbollen van 25 mm diameter aan 90 km/u.
 • Bij felle wind hangt het risico af van de hellingsgraad van het dak en de hellingsgraad van de panelen. Je leverancier kan in specifieke gevallen extra voorzorgsmaatregelen nemen bij de plaatsing.

Is er toch schade door extreme weerfenomenen, dan betalen de meeste brandverzekeringen de schade terug. Bijkomende verzekeringen zorgen voor een snelle oplossing van het probleem.

Zonnepanelen milieu

Misvatting 7: Zonnepanelen zijn slecht voor het milieu

Bij de productie van zonnepanelen komen schadelijke stoffen vrij. De voordelen en de totale milieuwinst van zonnepanelen zijn gelukkig veel hoger dan de milieubelasting. Zonnepanelen zijn voor bijna 100% recycleerbaar en de processen om zonnepanelen te produceren worden alsmaar duurzamer. Op lange termijn zijn zonnepanelen een belangrijk hulpmiddel voor een gezondere leefomgeving.

Uit studies blijkt trouwens dat het plaatsen van zonnepanelen meer effect heeft op het tegengaan van CO2-vervuiling dan het planten van loofbossen. We geven toe dat het in een zonnepanelenveld wel minder aangenaam is om te gaan wandelen.

Misvatting 8: Zonnepanelen vergen veel onderhoud

Een heel vervuild zonnepaneel zal ongeveer 15% minder rendement geven. De meeste installaties blijven echter relatief proper door de regelmatige spoelbeurt van de regen. Ook deze stelling is dus niet juist. Moet een zonnepaneel dan nooit schoongemaakt worden? Deze weetjes en tips geven je een antwoord op je vragen:

 • Afhankelijk van de omstandigheden wordt er aangeraden om je zonnepanelen om de 4 jaren schoon te maken.
 • Gebruik warm water en een zachte doek of spons.
 • Kies voor een specifiek schoonmaakmiddel voor zonnepanelen.
 • Vermijd schuursponsjes en allesreinigers.
  Lees ook: je zonnepanelen in topconditie
 • Te veel poetsen of met het foute materiaal poetsen kan krassen veroorzaken waarop vuil zich gemakkelijker hecht.
 • Vogeluitwerpselen verdrogen en verpulveren door de hoge temperatuur, de wind doet de rest.
 • Zelf je installatie poetsen houdt veiligheidsrisico’s in, je kan dit beter door specialisten laten doen.

Heb je nog geen zonnepanelen en wil je snel en eenvoudig te weten komen wat het kostenplaatje is voor een installatie bij je thuis? Dat kan hier.

Ook interessant voor jou