5 tips voor het kiezen van de juiste condensatieketel

Het is zover, je huidige cv-ketel is aan vervanging toe of je gaat een nieuwe woning bouwen. Nu is het de uitdaging om de meest geschikte ketel te vinden voor jouw budget. Het meeste rendement haal je uit een condensatieketel. Lumiworld behandelt vijf punten die je moet aftoetsen om te ontdekken welk toestel je het best kiest.

1.    Kies eerst een brandstof, dan een condensatieketel

Voor je begint na te denken over de verschillende condensatieketels, beslis je eerst met welke brandstof je wil verwarmen. Je maakt die keuze op basis van je behoeften, je overtuigingen en de mogelijkheden of beperkingen van je woning.

  • Aardgas is nog steeds de meest gekozen brandstof. In de nieuwste generatie condensatieketels geeft aardgas minstens 10% meer rendement dan oudere types. Vervang je een ketel die door slijtage zijn maximum efficiëntie niet meer haalt, loopt dat rendementsverschil nog op. Bovendien is aardgas relatief goedkoop, al hangt dat wel af van de wereldwijde voorraden en de marktschommelingen.
  • Steeds minder gezinnen kiezen ervoor om op stookolie te verwarmen. Mazout is namelijk vrij duur om te verbranden en je hebt plaats nodig voor een olietank. Indien je alsnog kiest voor stookolie, ben je wel minder afhankelijk van de markt, omdat je je mazout kan aanvullen wanneer de olieprijzen lager staan.
  • Je huis verwarmen op elektriciteit lukt alleen wanneer je ook over zonnepanelen beschikt.
  • Warmtepompen winnen steeds meer aan populariteit. Ze zijn misschien duurder in aankoop, maar hun rendement levert je op termijn wel winst op.

2.    Kies tussen een solo- of een combi-condensatieketel

In veel huizen is er een aparte cv-ketel voor de verwarming en een boiler voor warm water. Wanneer gezinnen een nieuwe cv-ketel aankopen, kiezen ze meestal voor een combiketel. Dit systeem, dat centrale verwarming en water voor de keuken en badkamer verenigt, kost je op termijn minder aan onderhoud en is compacter.

Heb je op dit moment een lager budget en is je waterboiler nog perfect in orde? Dan kan je ook voor een soloketel opteren, die enkel je centrale verwarming regelt.

3.    Bepaal hoeveel warm water je gezin verbruikt

Ga je voor een combiketel, dan moet je rekening houden met het CW-label van je nieuwe condensatieketel. CW staat voor Comfort Warm Water en bepaalt hoeveel liter warm water de ketel per minuut voorziet. Bij een ketel met CW-label 1 is dat 4 liter per minuut, bij CW6 tot wel 20 liter. Hoe hoger de CW-waarde, hoe duurder je ketel. Een alleenstaande heeft misschien genoeg aan 4 liter, een gezin met twee of drie kinderen verlangt een meer continue aanvoer van warm water. Vind je dit zelf moeilijk om in te schatten? kan je dit natuurlijk samen met een professionele vakman bespreken.

4.    Peil naar het noodzakelijke vermogen van je nieuwe cv-ketel

Je kiest best de condensatieketel met het laagst mogelijke vermogen. Hoe lager het vermogen, hoe hoger het rendement. Let wel op dat je geen té laag vermogen kiest voor jouw specifieke woonsituatie. Woon je in een rijhuis of appartement? Dan houdt je woning meer warmte vast dan een vrijstaand huis, en kan je een ketel kiezen met een lager vermogen.

Ook de oppervlakte van je woonruimte, de hoogte van je plafonds en de isolatiegraad van je woning hebben een effect op het nodige vermogen van je nieuwe cv-ketel. Laat een expert de situatie inschatten, zodat je kan kiezen voor de meest geschikte ketel.

5.    Vergelijk het rendement van de condensatieketel met je aankoopbudget

De nieuwste en meest rendabele condensatieketels op gas hebben minstens 107% rendement. Door stoom te recupereren en opnieuw in te zetten, zetten ze meer dan 100% van de gebruikte energie om in nuttige warmte. Je bespaart met zo’n ketel tot wel 30% op je maandelijkse energiefactuur, wat je een paar honderd euro per jaar oplevert. En wat meer is, op 8 jaar heb je hem waarschijnlijk terugverdiend.

Vergelijk samen met een expert je aankoopbudget en je maandkosten, om tot de meest voordelige en energiezuinige oplossing te komen!

Ook interessant voor jou