6 tips om het maximale uit zonne-energie te halen

Verschillende factoren beïnvloeden het rendement van zonnepanelen, maar met een portie gezond verstand en kennis van zaken ben je zeker dat je het meeste uit je zonne-energie haalt. Bespaar op je investeringen en verhoog je rendement met deze tips.

Zonnepanelen blijven ook vandaag een van de meest ecologische én rendabele opties om je elektriciteitsafname te beperken. Bovendien voorziet de regering verschillende maatregelen om de aankoop en installatie toegankelijker te maken. Zo betaal je van 1 april 2022 tot 31 december 2023 slechts 6% btw op de aankoop van je zonnepanelen. Hoewel vroeger enkel huizen ouder dan tien jaar van dit voordeel konden genieten, is nu élke woning verlost van de 21% btw. Zo hoopt de regering de energietransitie te versnellen.

Tip 1: Denk toekomstgericht

Je woonsituatie is uniek, en dus wil je een zonnepaneleninstallatie op jouw maat. Hiervoor is het noodzakelijk om stil te staan bij je huidige en toekomstige energiebehoefte. In de loop van je leven stijgt of daalt de vraag naar elektriciteit. Houd rekening met volgende toekomstplannen:

  • Je overweegt de aankoop van een elektrische wagen.
  • Je denkt aan gezinsuitbreiding.
  • Als je kinderen ouder worden, verbruiken ze meer elektriciteit.
  • Je hebt plannen om een zonneboiler, warmtepomp, condensatieketel… te installeren.
  • Je grootverbruikers zoals je (af)wasmachine, droogkast, enz. worden op termijn vervangen door types die minder verbruiken.

Bespreek dit met je installateur zodat je een juiste inschatting kan maken.

Tip 2: Kies de gepaste technologie

Niet alle fotovoltaïsche installaties zijn hetzelfde. Door technologische vernieuwingen zijn er de laatste jaren heel wat mogelijkheden bijgekomen. Het loont de moeite om de markt te onderzoeken en de juiste keuzes te maken. Wij sommen enkele aandachtspunten op:

Lees ook: Kies de juiste zonnepanelen voor het beste rendement

  • De meest gebruikte types zonnepanelen zijn mono- en polykristallijne panelen. In theorie ligt het rendement bij monokristallijne panelen hoger. Omdat polykristallijne panelen beter presteren bij bewolkte omstandigheden en bovendien goedkoper zijn, is dit in België meestal de beste keuze.
  • Schaduw kan een sterk negatieve impact hebben op je rendement. Omdat zonnepanelen in serie geschakeld zijn, zal de installatie de opbrengst genereren van het minst presterende paneel. Om ervoor te zorgen dat panelen optimaal functioneren, gebruikt men bypass diodesmicro-omvormers of Maximum Power Point (MPP) trackers.
  • Fotovoltaïsche cellen gebruiken zichtbaar licht om elektriciteit te produceren. De andere zonnestralen, zoals uv-licht en infrarood, verhitten de panelen en verlagen het rendement. Houd rekening met volgende zaken:
    • Plaats de zonnepanelen op een goed geventileerde plaats.
    • Ga voor panelen met hitte-afwerende folie of laat het aanbrengen.
    • Kies panelen met een lage Pmax

Ben je zelfstandige? Ook dan zijn zonnepanelen ontzettend interessant.
> Ontdek de tien voordelen van zonnepanelen voor ondernemingen

Orientatie zonnepanelen

Tip 3: Houd rekening met de hellingsgraad en oriëntatie van je dak

De ideale hellingsgraad van een zonnepaneel is tussen 35% en 38%. Bij daken waar de hellingsgraad niet helemaal juist is, kan een correctie gebeuren door de panelen schuin te plaatsen. Hierdoor kunnen er minder panelen geplaatst worden. In het onderstaande schema koppelen we de oriëntatie aan de hellingsgraad. Dit is een theoretisch kader, uitgaande van rechtstreeks zonlicht. Aangezien de bewolkingsgraad in België hoog is, wordt licht diffuus verspreid en zijn de verschillen in werkelijkheid minder groot.

Lees ook: is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

20°35°50°70°
Noord75%60%50%40%
Oost90%85%80%70%
Zuid100%100%100%90%
West90%85%80%70%

>> Download je gratis e-book “alles over zonnepanelen” zodat je geen enkel relevant nieuws mist 

Tip 4: Kies een erkende en kwalitatieve vakman

Niet alleen de plaatsing van de panelen, ook die van de omvormer is van belang voor een optimaal rendement. Een goede vakman houdt rekening met volgende zaken:

  • De afstand tussen de panelen en de omvormer. Hoe kleiner de afstand, hoe beter.
  • De temperatuur van de ruimte waar de omvormer zich bevindt. Hoe koeler, hoe beter voor zijn werking en voor de levensduur van de omvormer.
  • De dikte en kwaliteit van de kabels tussen de installatie, de omvormer en de meterkast. Hoe dikker de kabels, hoe minder weerstand en dus hoe minder verlies.
  • De kwaliteit van de producten. Bij een vakman ben je zeker van het juiste product en krijg je correcte garantievoorwaarden.

Een slechte plaatsing en het gebruik van minderwaardige materialen zorgt voor heel wat rendementsverlies en kosten voor herstellingen.

Tip 5: Een jaarlijks onderhoud is niet nodig

Uit onderzoek blijkt dat een jaarlijkse poetsbeurt ongeveer drie tot vijf procent meer rendement oplevert. Op een totale energiewinst van duizend euro betekent dit 50 euro extra. Ruimschoots onvoldoende voor een professionele poetsbeurt.

Bedrijven die goochelen met rendementswinsten van tien tot vijftien procent gaan uit van sterk vervuilde panelen. In praktijk blijven de meeste installaties relatief proper dankzij een regelmatige spoelbeurt van de regen. Enkel in de buurt van vervuilende industrie of landbouwbedrijven is een regelmatige onderhoudsbeurt noodzakelijk.

Lees ook: je zonnepanelen in topconditie

Tip 6: Ga voor een hoge zelfconsumptie en kies een energiecontract met injectietarief

Sinds het wegvallen van de terugdraaiende teller in Vlaanderen, betaal je een nettarief dat gebaseerd is op je effectieve gebruik van het elektriciteitsnet. Je kan dit wel positief naar je hand zetten door je verbruik af te stemmen op de piekproductiemomenten van je zonnepanelen, of door overtollige energie tijdelijk op te slaan in een thuisbatterij.

Met zelfconsumptie of gelijktijdig verbruik haal je het meeste voordeel uit je zonnepanelen. Je verbruikt je energie meteen op het moment dat je ze produceert: door je e-bike of e-car op te laden, en je huishoudapparaten te laten werken wanneer de zon schijnt.  Hoe hoger je ‘percentage gelijktijdigheid’ tussen opwekken en verbruiken, hoe minder je gebruikmaakt van het elektriciteitsnet, hoe minder netkosten je betaalt.

Bovendien kan je vandaag vergoed worden voor eventuele overtollige energie die je op het net injecteert. Ga op zoek naar een energiecontract met een injectietarief (ook wel terugleveringscontract genoemd) en haal zo maximaal voordeel uit je zonnepaneleninstallatie. Goed nieuws als Luminus-klant, want zo’n injectietarief zit inbegrepen in al onze stroomcontracten!

Ook interessant voor jou