Privé

10 manieren om deel te nemen aan de Week van de Mobiliteit

Van 16 tot 22 september is het Week van de Mobiliteit. Dat is het uitgelezen moment om de auto in je garage te laten staan en alternatieve vervoersmiddelen te proberen. Deze tien tips maken je wegwijs in een (tijdelijk) bestaan zonder wagen en zorgen ervoor dat je tijdens de Week van de Mobiliteit weet wat doen!

Autodelen is helemaal in

Delen is het nieuwe hebben, en dat geldt ook voor auto’s. In plaats van zelf een wagen te bezitten en alle kosten volledig zelf te dragen, kan je ervoor kiezen om enkel een wagen te gebruiken als je die nodig hebt. Van het klassieke carpoolen tot autodeelgroepen, het kan tegenwoordig allemaal. Het is milieuvriendelijker, goedkoper én socialer.

Vaarwel zoektocht naar parkeerplaats

Haal je stalen ros van stal en geniet ten volle van de omgeving op de fiets. Ook bij dit vervoermiddel kan je gebruik maken van deelsystemen zoals Blue-bikes, Velo in Antwerpen en Villo! in Brussel. Zo maak je ineens komaf met het eindeloos zoeken naar een parkeerplaats.

Kilometers tellen

Wil je meewerken aan een beter fietsbeleid? Tijdens de Week van de Mobiliteit kun je je fietskilometers tellen met de FietsTelweek-app of een van de 400 telpunten die geïnstalleerd worden. Zo kan het fietsgedrag van de Vlaming in kaart worden gebracht en draag jij je steentje bij aan een fietsvriendelijk Vlaanderen.

Stappen of trappen?

Snel even naar de winkel met de wagen? Korte verplaatsingen gebeuren nog veel te vaak met de auto. In plaats van overhaast naar je autosleutels te grijpen, maak er eens een leuke wandeling of een gezellig fietstochtje van met je (klein)kinderen. Zo denk je niet alleen aan het milieu, maar ook aan je eigen gezondheid.

Fietsen zonder zweten

Of overweeg te investeren in een elektrische fiets. Langere afstanden worden behapbaar en je komt niet uitgeput of bezweet aan op je bestemming. Om die reden schaffen steeds meer mensen een e-bike aan om ermee naar hun werk te rijden. Niet enkel de portemonnee, maar ook het milieu vaart er wel bij.

Lees ook ons artikel: 8 tips voor de aankoop van een elektrische fiets

En schneller!

Of je nu op eigen krachten of elektrisch rijdt… Via de Fietssnelweg, een fiets(er)vriendelijke en kwaliteitsvolle verbinding, geraak je vlot op je bestemming.

Goedkoop met de bus

Heb je een (verre) uitstap gepland? Denk dan aan het openbaar vervoer! Tijdens de Week van de Mobiliteit kun je met De Lijn voor amper 3 euro per dag heel Vlaanderen doorkruisen.

Goedkoper treinen

Ook de NMBS brengt je van 16 tot 22 september waar je maar wil. Voor 11 euro kun je naar de zee, naar de Ardennen of naar onze hoofdstad. En weer terug natuurlijk.

Hup, de natuur in!

Zondag is de perfecte dag om met je geliefde door te brengen. Reis met de trein naar een van de Groene Haltes of Stationstappers en geniet van de prachtige natuur. De wandel- en fietsroutes beginnen en eindigen aan een treinstation.

Meer autominderen

Zie je het helemaal zitten om te autominderen? Op SMOVE.be, een online platform voor duurzame mobiliteit, vind je nog meer tips en inspirerende verhalen.

Hier kun je al eens proeven van een autovrij leven

De Autovrije Zondag staat voor de deur. Op die dag worden in de straten geen auto’s toegelaten. De meeste gemeenten organiseren deze dag op 17 september, maar kijk toch nog even na of dat ook voor jouw gemeente geldt.

Eveneens op zondag 17 september kun je naar het Autodeelsalon, een belevingsbeurs in Antwerpen. Maak kennis met de autodeelsystemen en kom meer te weten over de impact van auto’s op het milieu.

Car Free Day vindt dit jaar plaats op donderdag 21 september. Het doel van de dag? Laat de auto thuis en ga met het openbaar vervoer of met de fiets naar je werk.

Op vrijdag 22 september doen duizenden scholen mee aan de STRAPDAG. Alle kinderen gaan die dag te voet of met de fiets naar school.
Ga naar www.luminus.be