Waarom kiezen voor zonnepanelen van Luminus? Klant Karla aan het woord!

Karla de Smedt uit Muizen liet na rijp beraad op basis van ingewonnen informatie en tal van offertes zonnepanelen plaatsen door Luminus. Waarom maakte ze die keuze? Hoe ging dit in zijn werk? En hoe tevreden is ze over de prijs en de opbrengst van haar zonnepanelen?

“Ik had een goed gevoel vanaf het eerste gesprek!”

Waarom besloot je zonnepanelen te installeren?

We wonen nu twee en een half jaar in onze nieuwbouwwoning. Eigenlijk speelde het idee om zonnepanelen te plaatsen al door ons hoofd tijdens de bouwwerkzaamheden. Op dat moment hadden we er echter geen budget voor. Na twee jaar sparen was er opnieuw financiële ademruimte en hebben we de knoop doorgehakt. We zien het als een langetermijninvestering. Op de bank brengt ons spaargeld niets op. Door te investeren in zonnepanelen produceren we enerzijds groene stroom en profiteren we anderzijds van de opbrengst van de zonnepanelen. Daarnaast was het idee om zelf te kunnen voorzien in onze eigen energie ook een emotionele stimulans om voor zonnepanelen te kiezen.

>> Download ook ons ebook: Alles over zonnepanelen bij je thuis

Waarom koos je voor Luminus?

Alvorens verschillende offertes op te vragen, had ik heel wat informatie ingewonnen over de verschillende types, mogelijkheden, prijzen en opbrengst van zonnepanelen. Ik was dan ook al goed op de hoogte toen de vertegenwoordigers van de verschillende firma’s bij ons thuis aan tafel schoven om hun voorstel uit de doeken te doen. De verkoper van Luminus gaf me vanaf het eerste gesprek een goed gevoel.

Expert ter zake

Hij was goed op de hoogte en kon onze specifieke vragen zeer goed beantwoorden. Zo hielp hij om het totale vermogen van onze installatie te bepalen. Daarbij hield hij rekening met onze huidige en toekomstige energiebehoeften zonder het systeem te overdimensioneren. Ook op onze vraag of we onze dubbele elektriciteitsmeter voor dag- en nachttarief beter zouden omwisselen voor een enkelvoudige meter, had hij een duidelijk en gestoffeerd antwoord.

Kwaliteit en betrouwbaarheid

Ik ben iemand die alle opties goed overweegt alvorens een grote uitgave te doen. De kwaliteit en betrouwbaarheid van de omvormer en de zonnepanelen waren belangrijke selectiecriteria. Luminus gebruikt omvormers van SMA, een betrouwbaar internationaal merk met jarenlange ervaring in de markt. De zonnepanelen van Axitec zijn eveneens van goede kwaliteit. Het Duitse bedrijf is bovendien al ruim 15 jaar op de markt. Dat geeft een gevoel van zekerheid, ook met het oog op de toekomst.

En de kostprijs?

De offerte van Luminus was niet de meest goedkope, maar wel erg competitief. Bovendien woog het gevoel van vertrouwen, de productkwaliteit, de klantvriendelijkheid en de uitstekende service ruim op tegen de kleine meerprijs ten opzichte van de goedkoopste aanbieders.

Lees ook ons artikel: Waarop moet je letten bij de aankoop van zonnepanelen?

Hoe verliep de installatie van de zonnepanelen?

Luminus heeft in een eerste fase de tijd genomen om met ons mee te denken en in te spelen op onze vele vragen. Gaan we voor twaalf of veertien panelen? Wat mogen we dan verwachten van de opbrengst van onze zonnepanelen? Hebben we nood aan zonnepanelen met een hoger rendement, die iets duurder zijn? Waaraan moeten we denken als we onze installatie later willen uitbreiden?

De verkopers en techniekers konden ons met hun kennis van zaken telkens goed informeren. Alvorens in te gaan op het voorstel van Luminus wilden we voor onszelf over alle aspecten volledige duidelijkheid hebben. Luminus heeft ons gedurende deze periode heel vriendelijk begeleid zonder ons ergens toe te dwingen. Hierdoor zat er wel wat tijd tussen het eerste gesprek en de installatie.

De plaatsing van de panelen zelf verliep erg vlot en was op een halve dag klaar. De installatie van de nodige elektriciteitsvoorzieningen werd ook diezelfde dag in orde gebracht. Luminus heeft vervolgens de verplichte keuring in orde gebracht. Het viel mee dat we ons niet zelf moesten bezighouden met die administratieve rompslomp.

Lees ook ons stappenplan over de installatie van zonnepanelen

Wat is de opbrengst van de zonnepanelen?

De installatie is nog niet zo lang actief, maar sinds maart is de productie van groene energie echt goed op gang. In mei was het behoorlijk zonnig en haalden we 500 kWh productie. Als het zo doorgaat, schat ik dat onze totale productie op het einde van het jaar op meer dan de geschatte 3.300 kWh zal uitkomen. De opbrengst van de zonnepanelen is niet te ontkennen en over een volledig jaar zal de installatie ons jaarlijks verbruik dus zeker compenseren.

Ik sluit niet uit dat we in de toekomst ook kiezen voor een elektrische wagen. Op dat moment kunnen we onze installatie verder uitbreiden, want er is op ons dak nog plaats voor extra zonnepanelen.

Lees ook: Hoe rendabel zijn zonnepanelen in 2024

Installatie gegevens

Eigenaar: Karla De Smedt

Woonplaats: Muizen (Mechelen)

Installatiedatum: januari 2017

Zonnepanelen:

  • Merk: Axitec
  • Vermogen per paneel: 270 Wattpiek
  • Totaal vermogen: 14 panelen van 270 Wattpiek = 3.780 Wattpiek

Omvormer:

  • Merk: SMA
  • Vermogen: 3.600 Watt

Jaarverbruik:

  • 2016: 2.700 kWh
  • Geschat verbruik in de toekomst: 3.300 kWh