Hoe energie besparen in de zomertijd? 10 handige tips

Het is weer volop zomer. Stoofpotjes maken plaats voor frisse slaatjes, je dikke jas zit ergens ver weg in de kast en je verwarming gaat in zomerslaap. Maar er zijn nog veel meer kansen om te besparen in de zomer. Ontdek onze handige tips!

Hoe kan je de zomerse omstandigheden inzetten voor je energiebesparing, zonder dat dit je comfort beïnvloedt? We geven 10 tips die je hierbij helpen.

1. Energie besparen met je verwarming? Zomerstand!

Pas je temperatuurregeling aan, zodat je verwarming niet onnodig opspringt op een frisse zomerochtend. De zon zorgt al snel voor een aangename binnentemperatuur. Energie besparen op verwarming zonder moeite!

Ook de temperatuur van je cv-ketel of warmwaterboiler mag gerust een paar graden lager. Bij heel wat modellen warmt de ketel op als de buitentemperatuur onder een bepaalde grens gaat. Hoe lager de keteltemperatuur is ingesteld, hoe minder hij moet opwarmen en hoe meer je bespaart. Een niet te verwaarlozen energiebesparing deze zomer.

2. Doof de waakvlam van je gasverwarming (kachel of ketel)

Niets gezelliger dan een (gas)kachel in de herfst- en winterperiode. In de zomer hebben we deze extra warmte natuurlijk niet nodig. Zet de waakvlam van je gasverwarming daarom uit. Zo bespaar je tijdens de zomerperiode enkele euro’s. Is je gaskachel je voornaamste bron van warmte? Dan zijn dat zelfs enkele tientallen euro’s.

3. Vermijd sluimerverbruik als je op vakantie gaat

Studies hebben aangetoond dat alle huishoudtoestellen in waakstand samen vaak meer dan 350 tot 450 kilowattuur per jaar verbruiken. Dat vertegenwoordigt al snel meer dan 10% van de elektriciteitsfactuur van een gemiddeld gezin. Voor je op reis vertrekt, trek je dus best de stekker van je tv, decoder, wifi-antenne en andere apparaten (met stand-by ledverlichting) uit. Een stekkerdoos met aan- en uit-functie is hiervoor een prima investering: daarmee kan je met één druk op de knop al je (multimedia)toestellen uitschakelen. Kijk ook goed na of er geen opladers in het stopcontact blijven zitten. Dat is veilig bij onweer en je bespaart tijdens je zomervakantie enkele eurocenten op al je toestellen in waakstand.

Extra tip voor échte energiespaarders: eet voor je vertrek de koelkast en de vriezer volledig leeg. Trek de stekkers van deze toestellen uit en laat ze tijdens je afwezigheid lekker luchten. Zo heb je ze meteen nog eens ontdooid, zodat de vriezer daarna niet te hard hoeft te werken door de laag ijs.

4. Investeer in tuinverlichting op zonne-energie

Zalig, zo’n zomeravond waarop de hitte van de dag plaats ruimt voor de ideale tuintemperatuur. Ideaal om nog lekker lang na te genieten van je BBQ, tuinfeest of andere zomerse uitspattingen. Verlichting op zonne-energie of een mooie ledslinger creëert de gepaste sfeer en is bovendien goed voor je energiefactuur.

5. Ga voor nog meer zonne-energie

De zomer is synoniem voor lange dagen met veel licht. Dat is natuurlijk de perfecte periode om zonnepanelen te installeren, maar ook daarnaast kun je genieten van zonne-energie dankzij accessoires op zonne-energie. Het meest bekende voorbeeld zijn gsm-opladers, maar let erop dat je een model kiest met genoeg vermogen voor je toestel. Er bestaan ook bluetooth speakers, zaklampen en nog heel wat andere handige toestellen die werken op zonne-energie.

6. Verminder het verbruik van je airco

Misschien heb je wel geïnvesteerd in een draagbare airco of een airco aan de wand? Deze koeloplossing biedt aangenaam frisse temperaturen maar verbruikt helaas ook veel energie. Gemiddeld verbruikt een airco meer dan 2.000 watt, wat overeenkomt met een oven die urenlang aanstaat. Daardoor zou je wel ’s onaangename verrassingen bij je jaarafrekening kunnen krijgen. Met de volgende tips verminder je het verbruik van je airco, zonder in te boeten aan comfort:

Hoe moet je de warmte buiten houden?

Zet niet onmiddellijk de airco aan maar bescherm de ruimtes die snel opwarmen tegen de zonnestralen. Sluit de rolluiken en gordijnen zodat de zonnestralen niet kunnen doordringen op de warmste uren van de dag. Je kunt ook kiezen voor zonweringdoeken, zonneschermen of pergola’s voor de ramen. Zo blijft het binnen aangenaam fris en creëer je meer schaduw. Daardoor moet je de airco minder lang aanzetten en kun je tijdens de zomer dus ook op je elektriciteitsverbruik besparen.

Denk er ook eens over na om je woning (beter) te isoleren. Dat is de beste manier om de temperatuur in huis constant te houden: je vermijdt niet alleen warmteverlies in de winter, maar houd ook de hitte buiten in de zomer.

Energie besparen zomer

7. Laat ’s nachts de koelte binnen

Zorg ’s nachts voor een goede luchtdoorstroming om het elektriciteitsverbruik van je airco te verlagen. Open ramen aan weerskanten van je woning. Zet ook de binnendeuren open. Zo kan de nachtelijke bries je huis afkoelen en hoef je hiervoor geen elektriciteit te verbruiken.

Tip: Denk aan vliegenramen of muggengaas zodat die beestjes je niet komen storen tijdens je frisse nachtrust.

8. Gebruik je airco enkel als het echt niet anders kan

Raak je echt niet afgekoeld? Zet je airco dan enkel aan in de ruimte waar jij bent en sluit de ruimtes waar je niet bent af. Probeer je woning in de eerste plaats te koelen door gebruik te maken van een ventilator, die toch al minder energie verbruikt dan een airco. Als je die slim gebruikt, maak je je energiebesparing nog groter.

9. Gebruik je ventilator slim

Wanneer ’s avonds de warmte in je huis blijft hangen, kan je een ventilator gebruiken om je huis af te koelen. Als je weet hoe het moet, is dit een zeer efficiënte manier om je woning af te koelen. Die verbruikt ook minder dan een airco.

  • Plaats de ventilator aan een raam dat in de luwte ligt, gericht naar het open raam.
  • Open ook de ramen aan de andere kant van de ruimte of de woning en de tussendeuren, zodat de lucht goed kan doorstromen.

Een andere optie is om enkele flessen water in te vriezen en voor de ventilator te plaatsen. Als je zout toevoegt aan het water, is de temperatuur van het ijs nog enkele graden kouder.

10. Laat je elektrische grasmaaier wat langer staan

Vanaf de lente groeit je gras een stuk sneller. Het lijkt interessant om je gras zo kort mogelijk te maaien, maar niets is minder waar: hoe korter je het maait, hoe sneller het groeit. Als je het niet te kort knipt, verbruik je minder energie want je moet je elektrische grasmaaier minder vaak gebruiken. Wist je trouwens dat onkruid en mos vrij spel hebben in een kortgeknipt gazon? Bovendien zullen de bijen je dankbaar zijn voor je weelderige tuin.