De eerste publieke site met 100% autonome energievoorziening in de Benelux ligt in het hart van het natuurpark van de Hoge Venen in de gemeente Eupen. Die autonome energievoorziening kwam er dankzij een partnerschap met onze dochteronderneming Dauvister. Het Natuurcentrum Huis Ternell herbergt een museum en een natuurcentrum. We hadden een gesprek met de voorzitter en algemeen directeur Christian Lesuisse om meer te weten te komen over dit gebouw dat zo’n mooie prestatie op energievlak kan neerzetten.
Waarom hebben jullie beslist om aanpassingen te doen?
Dhr. Lesuisse: “Vroeger kwam onze stroom van een oude hoogspanningslijn. Die was te duur om te blijven onderhouden. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een goedkope en duurzame oplossing. De grote uitdaging was om te voldoen aan de zeer variabele energiebehoeften van het restaurant dat deel uitmaakt van de infrastructuur.”
Hoe is het partnerschap met Dauvister, een dochteronderneming van Luminus, tot stand gekomen?
Dhr. Lesuisse: “Het partnerschap met Dauvister was het resultaat van een openbare oproep voor kandidaten. Het was een projectoproep waarbij genoeg vrijheid gelaten werd om innoverende, unieke projecten in te dienen die natuurlijk wel moesten kunnen voorzien in de energiebehoeften van het centrum.”
Welke infrastructuur werd geplaatst voor de autonome energievoorziening?
Dhr. Lesuisse: “Voor de productie van stroom heeft Dauvister op de site van het Huis Ternell 60 zonnepanelen geïnstalleerd met een vermogen van 15 kVA, 24 opslagbatterijen voor een vermogen van 164 kWh (met een autonomie van ongeveer 8 uur), een warmtekrachtkoppelingssysteem van 9 kVA en 20 kW en een generatorgroep van 20 kVA. Voor de productie van warmte werden een pelletketel van 70 kW met een silocapaciteit van 9,2 ton, een buffertank van 4000 liter en een warmtekrachtkoppelingssysteem geïnstalleerd. We gebruiken dus zonne-energie, gas (voor de WKK), stookolie (voor de generator) en pellets (voor de verwarming).”
Wat is de impact van zo’n zelfvoorzienend gebouw?
Dhr. Lesuisse: “Dankzij onze energieonafhankelijkheid konden we niet alleen de energierekening significant doen dalen, maar ook en vooral de CO2-uitstoot. Omdat het systeem zeer gevoelig is voor overbelasting, moest het personeel wel vertrouwd raken met de beperkingen van het gebruik van de verschillende elektrische circuits. Momenteel werkt het systeem zeer goed, zelfs om te voldoen aan de grote energiebehoeften van het restaurant. Vandaag merken bezoekers niet eens dat ze zich op een site met autonome energie bevinden.”
Is het Huis Ternell daarmee een uitzondering of zullen alle openbare gebouwen op termijn zelfvoorzienend worden?
Dhr. Lesuisse: “Ik denk dat steeds meer mensen zich bewust worden van de noodzaak om milieuparameters meer te laten meespelen in hun projecten. Alle technologieën zijn voorhanden om de meeste openbare en privégebouwen zelfvoorzienend te maken. Een moedige stap van de openbare sector zou kunnen leiden tot een progressieve vermindering van de prijzen. Zo zouden ook privéklanten toegang hebben tot deze technologieën.”
Gaan jullie nog andere acties ondernemen om jullie ecologische of energie-impact te verminderen?
Dhr. Lesuisse: “Omdat we een regionaal milieu-onderwijscentrum zijn, zijn we natuurlijk voortdurend op zoek naar acties en projecten om ons eigen energieverbruik te verminderen, en om op die manier een voorbeeldrol te spelen. Het zou zeer interessant zijn om leermiddelen en informatie te hebben waarmee we de werking van de installatie kunnen visualiseren en waarmee we het grote publiek bewust kunnen maken van de verschillende bestaande technologieën, de mogelijke toepassingen en combinaties ervan en natuurlijk de ecologische impact.
We zijn momenteel op zoek naar financiële partners om een energie- en klimaatwandelpad te maken. Zo zouden we de meer dan 35.000 bezoekers per jaar kunnen informeren.”
Wat zijn jullie toekomstplannen met Huis Ternell?
Dhr. Lesuisse: “Gezien sommige delen van de gebouwen uit de 18de eeuw dateren, zouden renovatiewerken, vooral dan op het vlak van isolatie en verbetering van de elektrische installaties, de energiebehoefte van het centrum verder kunnen verminderen.”
Heb je een persoonlijke tip om energie te besparen?
Dhr. Lesuisse: “Vervang alle lichtbronnen door leds, beperk de binnentemperatuur tot 21°C en stel je verwarming af op het werkelijke gebruik van de verschillende lokalen.”