De verschilmakers #55: Gutsy

In 2016 leerden UGent-studenten Achilles Hannecart en Jack Lathouwers elkaar kennen in de opleiding Business Engineering. Dat was niet alleen het begin van een mooie vriendschap, maar ook dat van Gutsy, blijkt achteraf. Een bedrijf gevormd door een gedeelde liefde voor de planeet en een hart voor viervoeters. Wat begon als een schoolproject, groeide uit tot een échte verschilmaker. Tijd voor een gesprek met medeoprichter Achilles.

Vertel eens: wat is Gutsy en hoe zijn jullie op het idee gekomen?

Achilles: “In ons laatste jaar aan de unief kregen we de opdracht om een fictieve start-up op te richten. Alle andere taken en examens in dit vak vielen dan weg, dus we wilden er écht voor gaan. Op dat moment hadden zowel Jack als ik net honden in huis. We pakten al eens vaker zo’n voederzak op om te kijken wat daar allemaal precies inzat. En daar schrokken we toch van. Zóveel vlees. We stelden ons de vraag of dat wel goed was voor de planeet én voor de hond? We doken in research. Daaruit bleek dat dierenvoeding onrechtstreeks enorm bijdraagt aan de vervuiling van de planeet. En daar wilden wij verandering in brengen. We werkten een stevig business- en financieel plan uit en zo ontstond Gutsy: hoogwaardig hondenvoer op basis van insecten. Beter voor je hond, én voor de wereld.”

Gutsy - Verschilmakers

Jullie fictieve project werd opeens werkelijkheid. Waarom insecten?

Achilles: “Als je mij vijf jaar geleden had verteld dat ik nu een draaiende zaak zou hebben met dit concept, had ik je nooit geloofd. Het is een droom die uitkomt. De keuze voor insecten is eigenlijk vrij simpel. Honden hebben wel degelijk dierlijke proteïnen nodig, maar het kan dier- en planeetvriendelijker. Daarom kozen we voor insecten in combinatie met kip. Eens we dat concreet op papier hadden, pitchten we het voor een ondernemersjury. Nadien schreven we ons in voor drie acceleratorprogramma’s (een inhoudelijk programma om een start-up te begeleiden, nvdr.) en tot onze eigen verbazing geraakten we bij alle drie binnen.”

Voeding uit insecten maken. Klinkt plots een pak logischer, maar hoe begin je daaraan?

Achilles: “Onze hondenvoeding bestaat niet voor 100% uit insecten. We combineerden ze met kip om een gezonde balans te creëren voor zowel de planeet als onze viervoeters. Zelf zijn we geen fan van granen in hondenvoeding, aangezien we geloven dat granen weinig bijdragen aan een gezonde voeding voor je viervoeter. Daarom kiezen we voor zoete aardappel en erwtjes als bron van vezels. Wortel, appel en veenbessen verzorgen het resterende vitamine- en smaakplaatje. We maken ook een onderscheid tussen puppy’s, kleine en grote volwassen honden. Recent lanceerden we recent ook snacks, zo blijft ons aanbod evolueren.”

En krijgen jullie daarbij hulp van voedings- of klimaatexperten?

Achilles: “Tijdens de opstart van Gutsy deden we een beroep op experten van de UGent en andere professionele spelers met ervaring op het vlak van hondenvoeding. En binnenkort krijgen we parttime ondersteuning van een dierenarts in opleiding. Zo verwerven we nóg meer inzichten en verbeteren we onze producten.”

Gutsy - Verschilmakers

Hoe maakt Gutsy op energievlak een verschil?

Achilles: “Natuurlijk is duurzaamheid een erg belangrijk begrip binnen Gutsy. Al onze ingrediënten zijn lokaal, onze productie gebeurt in België én onze verpakking is recycleerbaar. We gebruiken één soort plastiek voor de hele zak, wat maakt dat je die achteraf gewoon in de pmd-zak mag gooien. Investeerders tonen ook meer en meer interesse en klanten zijn bereid om iets meer te betalen om de pootafdruk van hun viervoeter te verkleinen. En ook in ons persoonlijke leven zijn we daar veel mee bezig. Wat vaker de auto laten staan en de fiets nemen en minder vlees eten zijn daar voorbeelden van.”

Gutsy draagt dus bij aan een beter klimaat, mooi! Zijn er ook voordelen voor de honden zelf?

Achilles: “Onze voeding is niet alleen heel smakelijk, de verteerbaarheid van de proteïnen is maar liefst 96%. (Dat is vooral belangrijk voor het immuunsysteem van je hond. Licht verteerbare hondenvoeding zorgt voor minder diarree, nvdr.) Onafhankelijke tests aan de UGent staven die uitspraak ook. Veel honden hebben ook last van verschillende allergieën. Onze voeding is hypoallergeen waardoor ze dus ook ideaal is voor honden met een gevoelige maag. Ook daarin proberen we het verschil te maken.”

Vinden we binnenkort ook een assortiment voor andere dieren op jullie website terug? Zijn er nog spannende toekomstplannen voor Gutsy?

Achilles: “Ja! We werken momenteel hard om ook kattenvoeding op de markt te krijgen. Die blijken wat kieskeuriger dan honden (lacht). Ons doel is vooral om te blijven specialiseren in honden. Ik word liever een topspeler in hondenvoeding dan een matige speler op verschillende markten. We blijven Gutsy verbeteren en breiden het aanbod stapsgewijs uit.”

De verschilmakers - Gutsy

Achilles, wat is jouw gouden duurzaamheidstip?

Achilles: “Besef dat je hond ook een ecologische impact heeft. De vleesindustrie is een van de meest vervuilende in de wereld. Zelf minder vlees eten is al een erg goede stap, maar je hond kan ook een steentje bijdragen. Veel mensen weten niets over hondenvoeding op basis van insecten. En dat is ergens logisch natuurlijk. Maar geef het een kans, en je zal zien dat zowel de planeet als je viervoeter je dankbaar zijn.”

Nieuwsgierig naar andere verschilmakers in de wereld van duurzame voeding? Lees het interview met Louis van Chocolow! Een smeerpasta met 75% minder suiker en 25% minder calorieën dan de traditionele alternatieven.