De verschilmakers #2: Redopapers

Redopapers is een tof initiatief van twee grafische vormgevers uit Antwerpen. Tille Lingier en Linde Luyten hergebruiken papieroverschotten van drukkerijen of bedrijven en toveren ze om tot allerlei leuke scheurblokken, agenda’s, schetsboeken, week- en maandplanners, kalenders en notitieschriftjes. Ecologisch én waanzinnig mooi. Bovendien werden ze onlangs nog bekroond door Unizo als ‘Starter van het jaar 2017’.

“Het klinkt misschien cliché, maar Redopapers is een uit de hand gelopen hobby”, zegt Tille Lingier. “Linde en ik zijn gepassioneerd door mooie designs en papier. We studeerden samen grafische vormgeving. Tijdens onze studies ontdekten we dat het erg duur is om een boek in kleine oplage te laten inbinden. De opstartkost is immers erg hoog. Daarom begonnen we het zelf te doen. Vandaag bestaat Redopapers zo’n drie jaar en is het onze fulltime job. Alles wordt met de hand gemaakt in ons atelier in Antwerpen. Dat is een erg tijdrovende klus, maar we krijgen hulp van enkele studenten van het buitengewoon onderwijs. Bovendien komen er ook regelmatig enthousiaste mensen met een beperking uit een dagcentrum uit de buurt helpen.”

Wat maakt Redopapers allemaal?

Tille Lingier: “Voor onze eigen productielijn hergebruiken we papieroverschotten van drukkerijen. We hersnijden en herdrukken ze. Een onherkenbaar stukje uit een billboard wordt op die manier de achterkant van een agenda of schetsboek. Typografieën krijgen een andere dimensie. Linde en ik zorgen voor het grafisch ontwerp. Dat houden we zo simpel en minimalistisch mogelijk. Via onze webshop krijg je een idee van onze producten.”

Wat doet Redopapers

Waar komen de grondstoffen vandaan?

Tille Lingier: “Drukkerijen gooien dagelijks ontzettend veel papier weg. Bedrukt en onbedrukt. Als ze speciaal papier nodig hebben voor een specifieke opdracht, bestellen ze altijd net iets meer vellen. Het is echter te tijdrovend en te duur om die onbedrukte vellen te archiveren. Die halen wij dan op. Daarnaast krijgen we ook de zogenoemde ‘doorlopers’. Dat zijn proefdrukken die nodig zijn om perfect op kleur te komen. We selecteren deze bedrukte vellen en versnijden ze zodat de beelden niet meer herkenbaar zijn. Heel af en toe verwerken we zelfs oude banners en roll-ups. Dat is immers ideaal covermateriaal.”

Is elk vel papier bruikbaar?

Tille Lingier: “Nee. Omdat we het papier versnijden, hebben we voornamelijk nood aan papier in A3-formaat of groter. Bovendien moet het beschrijfbaar zijn voor de gebruiker. Blinkend papier kunnen we daardoor nagenoeg nooit gebruiken. Billboardaffiches zijn dan weer ontzettend dankbaar.”

Jullie werken ook samen met cultuurhuizen en bedrijven. Onder andere met Luminus.

Tille Lingier: “Dat klopt. Ook bedrijven hebben heel wat papieroverschotten. Bijvoorbeeld wanneer ze een nieuw logo of een nieuwe huisstijl kiezen. Wij zetten ze aan om oude briefhoofden en grote enveloppen niet zomaar weg te gooien. In samenspraak bedenken we een concept op maat: we versnijden enveloppen tot scheurblokken of verwerken oude catalogi tot notitieboekjes. We hebben dat onder andere al voor M HKA, Broederlijk Delen, Opera Ballet Vlaanderen en Archeduc gedaan. Weldra volgt er ook nog een leuk concept voor Luminus. Ook met hun Luminews-papieroverschotten gaan we iets tofs doen. Meer kan ik er nog niet over zeggen.”

Redopapers werking

Ook fijn: jullie delen de passie voor papier via verschillende workshops.

Tille Lingier: “Boekbinden is een echt ambacht. Maar het is ook ontzettend leuk om te doen. Net daarom delen we onze passie en kennis met particulieren en groepen. We organiseren zowel workshops in ons atelier in Antwerpen als op locatie. We zorgen voor voldoende papieroverschotten en leren je de kneepjes van het vak. Helemaal handig: we gebruiken tijdens de workshop enkel huis-tuin-en-keukenmateriaal. De materialen die echte boekbinders gebruiken zijn immers duur, maar het kan dus ook met simpele spullen die je in huis hebt. Onder andere een lepel, bijvoorbeeld.”

Trekken jullie het recyclen ook door op andere vlakken?

Tille Lingier: “Absoluut. Het duurzame aspect is ontzettend belangrijk in ons bedrijf. We drukken bijvoorbeeld niet zelf, maar werken nauw samen met de ecologische drukkerij De Wrikker uit Berchem en drukkerij Antilope De Bie in Duffel. Dat vinden we vanzelfsprekend. Ook onze eigen voetafdruk houden we zo klein mogelijk. Zo kiezen we bijvoorbeeld uitsluitend voor ecologische tape in plaats van plastic om onze producten te verpakken. Daarnaast doen we er alles aan om geen energie te verspillen. Ook thuis willen zowel Linde als ik bewust consuminderen. Linde heeft bijvoorbeeld net een huis gekocht en is nu volop op zoek naar een duurzame plankenvloer. Ik probeer zelf zoveel mogelijk te upcyclen en zou dus bij wijze van spreken liever zelf keukenkastjes maken in plaats van er nieuwe aan te kopen.”

Redopapers duurzaamheid

Wat willen jullie nog bereiken met Redopapers? Wat is de ambitie?

Tille Lingier: “Dromen mag, toch? We weten dat het onrealistisch is om alle papieroverschotten te verwerken, maar we willen anderen wel graag inspireren. Wat wij met papier doen, kan iemand anders misschien met andere materialen. Op die manier kunnen we samen heel wat verspilling tegengaan. Daarnaast willen we ook nog verder investeren in sociale tewerkstelling. Dat is nu eenmaal een win-winsituatie: je kan iemand een plek geven zonder de alledaagse werkdruk. Mooi, toch? En Redopapers mag natuurlijk nog wat groeien. Het aantal verkooppunten in Europa mag nog wat uitbreiden.”

Bij wijze van mooie afsluiter: wat is jullie ultieme bespaartip? 

Tille Lingier: “We zitten samen met andere jonge bedrijven in co-workingplek ‘Moskaw’ in Antwerpen Noord. Dat is erg inspirerend, maar ook energiebesparend. We moeten immers maar één keuken en één vergaderzaal verwarmen met zijn allen.”

Wil jij ook minder papier verbruiken? Kies er dan voor om al je facturen digitaal te ontvangen. Ben je Luminus-klant? Dan kan je dat eenvoudig aanpassen bij ‘facturen’ in je persoonlijke klantenzone My Luminus: