De verschilmakers #16: Sustainable Family

Veel mensen willen hun steentje bijdragen en hun ecologische voetafdruk verkleinen, maar weten vaak niet goed waar te beginnen. De Sustainable Family wil daar verandering in brengen. Nikolas, zijn vrouw Ellen en hun twee zoontjes Jules en Arthur inspireren duizenden mensen op Instagram.

Hoe is de Sustainable Family ontstaan?

Nikolas: “Mijn vrouw Ellen en ik proberen eigenlijk al jaren zo duurzaam mogelijk te leven. Op alle vlakken. Voeding, energie, transport, kleding, reizen, afval. Zonder in te boeten op comfort. En intussen maken ook onze zoontjes Jules en Arthur deel uit van ons avontuur. De Sustainable Family is eigenlijk ontstaan vanuit het idee: wat we als gezin doen is super, maar de impact is eerder klein. Dus wilden we heel graag anderen inspireren, om net als ons duurzamer te leven. Mensen die zelf niet altijd goed weten hoe ze dat nu best doen. En zo is de Sustainable Family op Instagram geboren. Let op: we wilden niet de typische influencers zijn die gratis spullen opgestuurd krijgen om reclame te maken. We wilden óns verhaal delen. Om anderen te inspireren. En enerzijds gaat het over ons gezin, maar anderzijds maakt eigenlijk iedereen deel uit van de familie. Als iemand iets koopt in onze webshop, krijgt hij of zij een leuk kaartje met de boodschap ‘Welcome to the Family’.”

Sustainable family Luminus

Jullie leven duurzaam zonder in te boeten aan comfort. Wat betekent dit?

Nikolas: “De termen ‘ecologisch’ en ‘milieuvriendelijk’ gebruiken we bewust niet. Omdat veel mensen dan onmiddellijk aan geitenwollen sokken denken. Dat willen we absoluut vermijden. Je kunt heel comfortabel – zelfs luxueus – leven op een duurzame manier.”

Kunnen jullie hier enkele concrete voorbeelden van geven?

Nikolas: “Bij plantaardige voeding hebben mensen vaak vooroordelen. Ze denken dan bijvoorbeeld aan een vreemde groenteburger, of smaakloze tofu. En dat terwijl je heerlijk kunt koken met ingrediënten waar geen enkel mens, geen enkel dier en geen enkel stukje natuur heeft voor moeten lijden. Tijdens onze workshops laten we zien dat je gerechten, zoals vol-au-vent, perfect kunt maken zonder vlees. En zonder al te veel van de smaak te verliezen. Nog iets anders: kleding. Wist je dat er zo’n 5.000 liter water nodig is om een simpel t-shirt te maken? En dat in de katoenindustrie jaarlijks meer dan 40.000 mensen sterven door pesticiden? Wij gaan op zoek naar nieuwe, natuurlijke stoffen gemaakt van hennep of houtpulp. Of we speuren de tweedehandsmarkt af. Daarmee sla je twee vliegen in één klap: het is meestal niet superduur, maar je hebt wel kwaliteit. Win-win!”

Verschilmakers sustainable family

Welke inspanningen doen jullie op het vlak van energie?

Nikolas: “Iedereen heeft wel een droomhuis in gedachten. Dat was bij Ellen en mij niet anders. De grote vraag was: hoe gaan we dat aanpakken? Het huis waar we nu in wonen, is het vijfde al. In de andere huizen hebben we telkens een paar jaar gewoond. We renoveerden het grondig en verkochten het met een klein beetje winst. Met die opbrengsten hebben we ons helemaal kunnen focussen op duurzame materialen. In de muren, vloeren en het dak zit een dikke laag isolatie, waardoor we minder moeten verwarmen. Ons huis is ook helemaal winddicht, waardoor we minder warme of koude lucht verliezen. Dankzij een goed ventilatiesysteem hebben we altijd gezonde lucht in huis, en verbruiken we veel minder energie. En natuurlijk hebben we ook zonnepanelen op het dak: 43 in totaal.”

Jullie kinderen nog jong maar wat vinden zij van jullie duurzame levensstijl?

Nikolas: “Jules is intussen vier jaar oud, en Arthur zes. Ze beseffen heel goed wat duurzaamheid inhoudt. Veel mensen vragen zich af hoe je dat in hemelsnaam uitlegt aan een kind? Simpel! Elk kind begrijpt op een bepaald moment dat ze een dode kip, een dode koe of een dood varken aan het opeten zijn. Omdat iedereen dat doet, doen zij ook gewoon mee. Jules en Arthur niet. Omdat wij het zelf niet doen en omdat ze het ook helemaal niet fijn vinden dat er dieren moeten sterven. Hetzelfde geldt voor speelgoed. Als we naar de kermis gaan, kiezen we voor de botsauto’s en eten we nadien vegan smoutebollen. We vangen geen eendjes. Want de speelgoedjes die je daar krijgt, zijn vaak na één keer spelen toch kapot. Dan maken we liever een leuke uitstap. Naar de Efteling bijvoorbeeld. Begrijp me niet verkeerd: het is niet dat we helemaal géén speelgoed in huis hebben, want bij ons staat evengoed een doos met Duplo en Playmobil. Maar dan meestal tweedehands. En dat vinden ze allemaal prima.”

Luminus sustainable family verschilmakers

En hoe reageren jullie vrienden, familieleden, buren…?

Nikolas: “Enerzijds zijn er mensen die het woord ‘extreem’ in de mond nemen. ‘Alleen maar plantaardig eten, dat is extreem’, zeggen ze dan. Dat vinden wij niet. Een duurzame levensstijl is voor ons het nieuwe normaal. De grootouders stelden zich in het begin ook wel vragen bij de voeding. Of het wel gezond was. Maar stap voor stap hebben we hen meegetrokken in ons verhaal, en nu vinden zij het ook prima. Je hebt altijd voor- en tegenstanders. We hebben met een goede vriend gebroken, die heel negatief tegenover onze levensstijl stond. Natuurlijk is dat heel jammer, maar wij geloven écht in wat we doen.”

Op welk(e) vlak(ken) is duurzaam leven het moeilijkst? 

Nikolas: “Duurzaam leven is vaak minder moeilijk dan je denkt. Een plastic tandenborstel kun je perfect vervangen door eentje uit bamboe. Of gebruik een blok zeep in plaats van plastic flacons douchegel. Voor zowat alles bestaat er een duurzamer alternatief.”

Sustainable family Verschilmakers Luminus

Jullie willen ook anderen inspireren. Hoe?  

Nikolas: “Eerst en vooral laten we mensen op Instagram zien wat we precies doen. Die tandenborstel uit bamboe is daar een perfect voorbeeld van. Die bieden we trouwens ook aan in onze webshop. Want het laten zien is één ding, maar vaak is het een te grote stap als mensen zelf op zoek moeten gaan naar een product. Dus nu kunnen ze het met één klik bestellen. Voorlopig is het aanbod nog beperkt, maar daar komt zeker verandering in.

En dan hebben we nog de workshops, waar we mensen leren hoe ze typische gerechten kunnen omtoveren naar een veganistische variant. En dat het eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is. Ook leuk: met een paar schoolpoortpapa’s ben ik met een ‘vertical farm’ begonnen, waarbij we plantjes in de hoogte kweken. En dat heeft tal van voordelen: we hebben geen pesticiden nodig, we verbruiken veel minder water dan de traditionele landbouw én we maken gebruik van groene energie. Momenteel leveren we vooral aan restaurants, maar binnenkort kun je ook als particulier bij PLNT terecht.”

Luminus Sustainable family

Wat is de ultieme duurzame (bespaar)tip van elk van jullie? 

Nikolas: “Een elektrische wagen is op het eerste zicht misschien duur, maar het kan op lange termijn goedkoper zijn dan een benzine- of dieselwagen. Als we op vakantie gaan, dan doen we dat met de auto. Een roadtrip naar Scandinavië, Italië en Spanje hebben we al achter de rug. Onderweg laden we gratis op. Daarmee sparen we de kosten van het vliegtuig uit.”

Ellen: “Als je bewust en minimalistisch leeft, beleef je veel meer plezier aan alles. Ik zeg niet dat wij daar perfect in zijn. Maar we beseffen wel dat hoe meer spullen je koopt, hoe meer zorgen je hebt.”

Jules: “Wij drinken altijd kraantjeswater. In de kelder staat een waterfilter, waardoor het water zuiverder en lekkerder is.”

Arthur: “Mama en papa kopen speelgoed en kleren vaak tweedehands. Dat is goedkoper, en beter voor het milieu.”

Je kunt Sustainable Familie volgen op Instagram, of meer lezen op hun website www.sustainable.family. En als Luminus-klant geniet je 10% korting op al jouw aankopen in hun webshop en bij inschrijving op één van de inspirerende workshops. Ga nu naar je Luminus Extras-voordeel.