De verschilmakers #54: Wrapi

Wrapi is een Belgisch tweemansbedrijfje dat bee wraps produceert, een alternatief voor cellofaan (= plastic) gemaakt van bijenwas. Niet alleen het materiaal, maar ook de keuze van de zeshoekige snede is niet onbelangrijk. De vorm is een goed compromis om zowel ronde als vierkante oppervlakken en potjes af te dekken. Hij doet denken aan de honingraat van een bijenkorf waar de was wordt gemaakt om Wrapi te produceren. Om meer te weten te komen over dit duurzame alternatief voor plastic wegwerpfolie, spraken we met Alyne François, die samen met haar echtgenoot François Chasseur het bedrijf uit de grond stampte.

Wie ben jij en hoe is het hele Wrapi-avontuur precies begonnen?

Alyne: “Ik ben Alyne François en studeerde agronomie. Ik werkte negen jaar in de aardgassector voor ik mijn eigen bedrijf begon. In 2017 opende ik een nog steeds actieve webshop waarop ik zero waste artikelen verkoop van Belgische makelij. Je vindt er wasbare keukenrol, alternatieven voor wegwerpsponsjes en een heleboel keukenartikelen. Er ontbrak echter een lokaal geproduceerd alternatief voor cellofaan (plasticfolie). Tot nu toe kwamen de bee wraps uit de VS, Canada of Thailand. Mijn man en ik zeiden: Wat als we onze eigen bee wraps zouden maken?” 

Vanwaar je interesse voor zero waste?

Alyne: “Ik ben altijd al gevoelig geweest voor de planeet en let erg op de manier waarop ik consumeer. Ik heb milieustudies gedaan. Ik maak me zorgen om afvalbeheer en het te intensieve gebruik van het natuurlijke milieu. Voor mij was het niet genoeg om een verantwoordelijke burger te zijn. Ik besloot het met minder te doen en van verantwoord consumeren mijn beroep te maken. Ik werk op basis van drie grote pijlers: ik deel wat ik geleerd heb via workshops en consultancy, ik vul mijn winkel met milieuvriendelijke producten en ik maakte een herbruikbaar, lokaal en sociaal alternatief voor plastic folie: Wrapi.”

Wat was er precies nodig om een alternatief voor cellofaan te ontwikkelen?

Alyne: “Mijn man en ik zijn in onze keuken verschillende methodes beginnen uit te testen om een stuk stof te coaten met bijenwas: in de oven, met een strijkijzer, door de bijenwas te mengen met hars, met olie, … In december 2017 vonden we eindelijk de juiste methode. Onze bee wraps waren aangenaam om aan te raken, voldoende droog en hadden een goede grip zonder slijmerig te zijn, zoals sommige bee wraps wel kunnen aanvoelen. Daarna hebben we ze in een laboratorium laten testen en het label verkregen dat onze verpakkingen geschikt zijn voor rechtstreeks contact met levensmiddelen. Je ziet dan ook het beroemde pictogram van een glas en een vork op onze producten, dat borg staat voor de kwaliteit van onze productiemethode.”

Welke troeven biedt een alternatief voor cellofaan en is de productie van Wrapi energie-efficiënt?

Alyne: “Onze producten zijn duurder dan wegwerpfolie, maar bieden zeker een aantal voordelen: ze zijn herbruikbaar, het voedsel komt niet in contact met plastic en je hebt minder huishoudelijk afval. Voor de productie werken wij samen met een maatwerkbedrijf dat op zonnepanelen draait en dat ook voldoet aan diverse handvesten, meer bepaald voor het gebruik van water en energie.”

Kun je de Wrapi-verpakkingen steeds opnieuw gebruiken?

Alyne: “Onze producten zijn tot 3 jaar herbruikbaar, afhankelijk van hoe vaak je ze gebruikt. Onze geheime mix van was en hars is ook te koop om de stof opnieuw te coaten als de grip minder wordt en om ze langer te laten meegaan.”

Waar kunnen we jouw producten vinden?

Alyne: “Onze producten vind je op onze website, maar ook in verschillende verkooppunten, zoals verpakkingsvrije kruidenierswinkels, winkels met streekproducten en Belgische ambachtelijke producten en biowinkels. Onze website heeft ook een kaart met de kleinhandelaars die onze producten verkopen.”

Wat is je ambitie naar de toekomst toe met Wrapi?

Alyne: “Een van onze projecten is de ontwikkeling van een vegan productaanbod, zonder bijenwas, voor mensen bij wie dieren nauw aan het hart liggen. Wij zijn ook van plan om gepersonaliseerde producten aan te bieden, dus Wrapi met een bedrijfslogo. Bedrijven kunnen Wrapi dan als geschenk aan hun werknemers of klanten geven. We denken ook aan scholen die soms producten van lage kwaliteit verkopen om geld in te zamelen voor de activiteiten van de kinderen. Wrapi zou dan een interessant product zijn om kinderen te sensibiliseren omtrent afvalvermindering en tolerantie. Onze producten worden immers gemaakt door mensen met een handicap.” 

Doe je thuis nog andere dingen om de planeet te helpen?

Alyne: “Wij deden al enkele structurele maar dure aanpassingen, maar uiteindelijk besparen we er wel energie mee en beschermen we de planeet. We hebben onder meer nieuwe ramen geplaatst en het dak vernieuwd om ons huis optimaal te isoleren. En binnenkort komen onze zonnepanelen!”

Laten we het ook over energie hebben. Let je op je energieverbruik in het algemeen?

Alyne: “Ja, we hebben de nodige investeringen gedaan in de renovatie van ons huis, maar we proberen ook onze kinderen goede gewoonten door te geven. Ze leren de deuren te sluiten, het licht uit te doen, een extra trui aan te trekken in plaats van de verwarming hoger te zetten, …”

Heb je tot slot nog een tip voor onze lezers over hoe ze energie kunnen besparen?

Alyne: “Slimme thermostatische radiatorkranen zijn echt interessant. Hiermee kun je de kamertemperatuur in elke kamer van het huis programmeren en geld besparen. Een kleine investering die zeker de moeite waard is.”