Louis Falisse, vader van twee, merkte op dat er in de klassieke smeerpasta’s voor op de boterham veel te veel suiker zat voor het ontbijt van zijn jonge kinderen. Daarom wilde hij beter doen. Chocolow is een smeerpasta met 75% minder suiker en 25% minder calorieën dan de traditionele alternatieven. Deze 100% plantaardige smeerpasta bevat veel vezels en magnesium en is uniek in België. We hebben hier te maken met een echte verschilmaker! We gingen praten met hem om meer te weten te komen over zijn product en zijn plannen voor de toekomst.
Wie ben jij en hoe ben je ertoe gekomen om Chocolow te maken?
Louis Falisse: “Ik ben 34 jaar en de gelukkige papa van twee kinderen. Ik besloot om Chocolow in de eerste plaats voor mijn kinderen te maken, nadat ik met eigen ogen tot de vaststelling was gekomen dat er iets niet klopte. Mijn zoon is verzot op de klassieke smeerpasta’s. Toen ik het etiket eens goed bekeek, bleek dat onze choco de helft meer suiker bevatte. Als alternatief wilde ik een gezondere choco vinden, maar ik vond er geen enkele die minstens 35% minder suiker bevatte. Dus besloot ik zélf choco te maken voor mijn gezin.”
Wat zit er precies in je smeerpasta?
Louis Falisse: “Momenteel brengen we één smeerpasta op de markt, maar binnenkort volgen er nog. Het algemene idee is dat er een groente, een oliezaad en chocolade moet in zitten. De huidige versie bevat 40% wortelen, 30% hazelnoten en 30% pure chocolade met 65% cacao.”
Zijn alle ingrediënten lokaal?
Louis Falisse: “Nee, niet allemaal. Maar de wortelen, het belangrijkste ingrediënt, zijn 100% Belgisch en bio. Er moet vooral een verse seizoensgroente in zitten. De twee andere twee ingrediënten, de hazelnoten en de chocolade, worden niet lokaal geproduceerd. Voor onze volgende recepten ga ik samenwerken met Nao, die biologische chocolade produceert in België. De hazelnoten die we nu gebruiken, komen uit Turkije. Ik volg de Belgische productieketen van noten echter wel op de voet. Ik was dan ook heel blij toen ik onlangs te weten kwam dat in 2024 een eerste oogst Belgische hazelnoten wordt verwacht. Zo kunnen we ons product nog lokaler maken.”
Zijn duurzaamheid en respect voor het milieu factoren die je keuzes als ondernemer beïnvloeden?
Louis Falisse: “Jazeker. Met Choclow wilden we een zo duurzaam mogelijk project op poten zetten. Sommige dingen kunnen beter, maar ik doe mijn best: via de biocertificering en het feit dat de ingrediënten 100% plantaardig zijn. Voor de chocolade ligt dat wat moeilijk omdat de bonen van heel ver komen. Maar algemeen gezien is duurzaamheid een essentiële bouwsteen van het project, zowel wat betreft de ingrediënten als de productie. Die gebeurt trouwens in een maatwerkbedrijf. En de glazen verpakking is recycleerbaar. Momenteel krijg je nog geen statiegeld voor onze potten, maar we zijn ermee bezig.”
Waar kunnen we de smeerpasta vinden?
Louis Falisse: “Nu wordt Chocolow verkocht in ongeveer 30 winkels, vooral bij plaatselijke kruideniers die in bulk en ook bioproducten verkopen. Je kunt Chocolow al kopen in Brussel en Wallonië en we hopen ons product ook binnenkort in Vlaanderen op de markt te brengen. Alle kruideniers waar je Chocolow kunt kopen, vind je op onze website. We hopen ook een webwinkel op te starten, zoals eFarmz of Kazidomi, om nog meer klanten te bereiken.”
Gemiddeld bevat een chocopasta 50% suiker. Dat is 63% van de door de WHO aanbevolen dagelijkse hoeveelheid toegevoegde suiker voor een kind, en bijna 30% voor een volwassene.
Louis, bedenker van Chocolow
Wat vinden je kinderen en hun vriendjes ervan?
Louis Falisse: “Mijn kinderen zijn er gek op! Voor hen is het de choco van papa. Mijn dochter wil er elke ochtend, mijn zoon wat minder vaak. Het is niet de bedoeling dat kinderen en ouders die elke dag eten. Het blijft een gesuikerd product. Ideaal is om af te wisselen. Veel hangt ook af van de leeftijd en de gewoonten van de kinderen. En net zoals met elke eetgewoonte, duurt het soms even voor we een nieuwe smaak lekker vinden.”
Wat is je ambitie naar de toekomst toe met Chocolow? Worden er nog producten bekokstoofd?
Louis Falisse: “Op dit moment bieden we maar één smeerpasta aan, maar als alles goed gaat zullen we deze zomer twee andere variëteiten op de markt brengen volgens dezelfde formule: een groente, een oliezaad en chocolade. We willen smeerpasta’s met verschillende smaken om een zo breed mogelijk publiek aan te spreken. De voorbije vijf maanden heb ik één of twee degustaties per week gehouden in onze verkooppunten om te weten te komen wat mensen lekker vinden, waar ze allergisch voor zijn … Het zijn altijd chocoladepasta’s, maar dan met een sterkere hazelnootsmaak bijvoorbeeld, of zonder hazelnoten maar met amandelen.”
Zijn je productie- en leveringsprocessen duurzaam?
Louis Falisse: “APRE Services, het maatwerkbedrijf waarmee we samenwerken, werkt graag met machines die zo weinig mogelijk elektriciteit verbruiken. Verder gebeuren al onze aankopen via groothandelaars. We proberen echt om het aantal ritten voor vervoer en aankoop te beperken. We kiezen eerder voor gegroepeerd transport, waarbij 10 tot 15 producten naar verschillende winkels worden vervoerd om dit te optimaliseren en het brandstofverbruik te beperken.”
Hanteren jullie thuis ook een duurzame en milieuvriendelijke levensstijl?
Louis Falisse: “Wij letten er echt op, zeker gezien de huidige prijsstijgingen. Wij willen vooral ons elektriciteitsverbruik terugschroeven door de lichten zo snel mogelijk uit te doen of door bijvoorbeeld de thermostaat lager te zetten. We doen dit voor de planeet en ook voor onze portemonnee. We proberen ook zoveel mogelijk de fiets te nemen voor onze verplaatsingen en boodschappen. We gaan ook meestal naar lokale winkels om niet in de supermarkt producten te moeten kopen die van heel ver komen.”
Geweldig! Kun je onze lezers, als afsluiter van dit aangename gesprek, een persoonlijke tip geven om duurzamer te gaan leven?
Louis Falisse: “Ik zou zeggen, kies echt voor lokale en seizoensproducten. Die kosten niet per se meer. Bio kan uiteraard een pak duurder zijn, maar lokale groenten en fruit zijn dat niet.”