De verschilmakers #49: Foresightee

Hoe voed je 10 miljard mensen tegen 2050 zonder extra land en uitstoot? Het perfecte antwoord bestaat niet, maar verschilmaker Judith Ketelslegers van de Belgische start-up Foresightee is er wel dagelijks mee bezig. Met nieuwe technologie zoals sales forecasting, waarbij de juiste hoeveelheden en de verkoop van producten aan de hand van data worden voorspeld, probeert ze het verschil te maken in de wereld van verse voeding. En ook wij kunnen ons steentje bijdragen. Hoog tijd voor een babbel met de oprichtster van deze duurzame onderneming!

Vertel eens wat meer over jezelf en hoe Foresightee ter wereld is gekomen?

Judith: “Sinds 3 jaar mag ik mezelf een ondernemer noemen. Grappig, want dat lag eigenlijk nooit echt in mijn toekomstplannen. Ik bel toevallig vanuit Genève, de plek waar Foresightee in 2019 het licht zag. Toen ik enkele jaren geleden onverwacht een lactose- en glutenintolerantie ontwikkelde, had ik twee opties: me daarbij neerleggen of op zoek gaan naar de juiste informatie. In die zoektocht botste ik als vrijwilliger van de Impact Hub in Genève op een hackathon* rond voedselafval. Opeens wist ik zo veel over voedsel en voedselverspilling, dat ik voelde dat ik daar iets mee moest doen.”

*Een hackaton is een evenement waar verschillende teams op korte termijn een probleem proberen op te lossen of zich onderdompelen in een bepaalde materie.

In de vorm van je start-up Foresightee dus.

Judith: “Klopt. Ik had een enorme passie om die kennis met de rest van de wereld te delen. Als je plots ontdekt dat we met ons allen 1,3 miljard ton per jaar aan eten weggooien, dan mag je eigenlijk niet meer wegkijken van dat probleem. We moeten niet enkel de cirkel van de circulaire economie sluiten, de cirkel moet ook kleiner op het vlak van voeding. Dat willen we met Foresightee doen: afval voorkomen. Met onze onderneming ondersteunen we leveranciers van verse voeding in de voorspelling van hun verkoop, zodat ze de juiste hoeveelheden kunnen leveren aan hun retailers. Dat doen we met een SaaS-model (Software as a Service, nvdr.), tegen een licentiekost.”

Dat willen we met Foresightee doen: afval voorkomen. We ondersteunen leveranciers van verse voeding in de voorspelling van hun verkoop, zodat ze de juiste hoeveelheden kunnen leveren aan hun retailers.

Waarom is er nood aan die vorm van technologie? 

Judith: “De voedingssector is een heel dynamische markt. Factoren zoals het weer en de periode van het jaar hebben een impact op de verkoop van verse voeding zoals fruit en groenten. Veel bedrijven werken nog met eenvoudige gemiddeldes om de voorspelling van de verkoop in de winkels te bepalen. Door de AI-technologie van machine learning in onze sales forecasting voedt het systeem zichzelf met minstens drie jaar aan verkoopdata om betere voorspellingen te maken voor een termijn van veertien dagen. Technologie is hier de perfecte versneller om het probleem aan te pakken.”

Jullie proberen voedselafval dus eerder te voorkomen dan op te lossen na verbruik?

Judith: “Klopt. Beiden zijn nodig, maar er is nog veel werk in de stap om het probleem te voorkomen. Op het vlak van recyclage van afval gaan die ontwikkelingen een stuk sneller vooruit door de kennis en investeringen die in dat domein al aanwezig zijn. Preventie is vanzelfsprekend beter, maar ook een stuk moeilijker te realiseren. Maar moeilijk gaat ook! Ons systeem is niet perfect, maar voorkomt wel heel wat voedselafval. Zo dragen wij ons steentje bij.”

Staan veel leveranciers of retailers open voor jullie technologie? 

Judith: “Er is een groeiend bewustzijn in heel de keten. Van consument tot producent. We zijn op dit moment met verschillende leveranciers in gesprek en de eerste pilootprojecten lopen goed. Door het ‘Horizon 2020’-project LOWINFOOD hebben we meteen ook Europese ervaring in de sector. Je voelt dat duurzaamheid niet bij elke speler in de bovenste lade ligt, maar de bewustwording groeit elke dag. We hebben ook een dubbele business case die zeker helpt: afval én out of stocks voorkomen. Dat maakt het gesprek met leveranciers natuurlijk interessant.”

Wat kan artificiële intelligentie, zoals gebruikt bij Foresightee, nog voor de voedingsindustrie betekenen?

Judith: “Het uitdagende aan verse voeding is dat het heel moeilijk te tracken is. Er hangt geen natuurlijke barcode aan een stuk fruit uit Zuid-Amerika. Duurzame en transparante voedingskeuzes zijn alleen mogelijk met de inzet van data. Technologie is daarbij het perfecte middel om dat doel te bereiken. Technologische innovaties zoals sales forecasting, precision farming en robotica helpen om slimmer om te gaan met ons voedsel.” 

Technologische innovaties zoals sales forecasting zijn broodnodig om slimmer om te gaan met ons voedsel en duurzame en transparante keuzes te maken.

Waar hoop je dat je binnen 10 jaar staat met Foresightee?

Judith: “Begin april nam ik deel aan de ‘Fruit Logistica’-beurs in Berlijn. Ik had er een heel interessant gesprek waarbij de conclusie was dat we meer nood hebben aan samenwerking. Als ik luidop mag dromen, is mijn ultieme doel een ecosysteem waarbij alle oplossingen voor voedselverspilling aan elkaar geconnecteerd zijn, waardoor ze elkaar in effect kunnen versterken.”

Ben je zelf ook bezig met een duurzame levensstijl?

Judith: “Ik geloof in het principe van tiny habits. Kies voor één dag zonder vlees in de week. Of boek eens wat vaker een treinticket in plaats van het vliegtuig te nemen. Met die bewuste kleine stappen kom je op termijn, zonder té ingrijpend te zijn, het verst. Niemand moet perfect duurzaam zijn. We moeten het allemaal zo goed mogelijk doen en dat kunnen volhouden.”

Bij Luminus zijn we natuurlijk benieuwd of je ook aandacht besteedt aan je energieverbruik.

Judith: “Zeker wel. Om de kosten zoveel mogelijk te drukken en alles volledig in Foresightee te investeren, woon ik op dit moment terug bij mijn ouders. Dus ik deel mijn energieverbruik met meerdere mensen (lacht). Ik leef zelf heel zuinig op die manier. Binnenkort verhuis ik naar een appartement. De keuze voor groene stroom is vanzelfsprekend.”

Kun je de lezer nog trakteren op een ultieme duurzaamheidstip?

Judith: “Er zijn heel veel kleine stappen die het verschil maken. Het plannen van je maaltijden bijvoorbeeld heeft een grote impact op het eten dat je weggooit. Zet je op zondag even voor de koelkast en maak een planning voor de komende week. Zo ga je gerichter op zoek in de winkel en koop je geen onnodige producten die in de vuilnisbak belanden. Zo simpel kan het zijn. Probeer het gewoon een keer!”

Wil je nog een verschilmaker in de strijd tegen voedselverspilling leren kennen? Lees het interview met Jonas van de app Too Good To Go!