Poetsen werd de voorbije decennia een oorlog tegen bacteriën, zelfs tégen goede microben. Biochemicus Joris Jansen vond het hoog tijd voor een mens- en milieuvriendelijker alternatief en trok de Ardense bossen in op zoek naar goede bacteriën die je huis spic en span maken. Het resultaat? De schoonmaakparels van YOKUU. De geknipte verschilmaker, als je het ons vraagt! Laat je inspireren via het interview of beluister onze podcast:
Vertel eens. Wat is YOKUU en hoe is het allemaal begonnen?
“Het was tijdens mijn studie als industrieel ingenieur in de biochemie dat ik besmet raakte met de positieve microbe. (lacht) In mijn thesisonderzoek ontdekte ik dat kinderen die opgroeien met een huisdier minder allergieën hadden. De reden? Katten, honden en zelfs konijnen brachten bacteriën van buiten mee naar binnen, microben waarmee we anders nooit in contact komen. Conclusie: we leven te proper. Jàren geleden is er een heuse oorlog begonnen tegen alle bacteriën, wat ons in onze eerste levensjaren een stukje van ons immuunsysteem kost. Zo is het idee ontstaan om weer goede bacteriën in huis te brengen, als allesreiniger.
Na lang experimenteren in het labo kwam ik tot een schoonmaakparel, die in oktober vorig jaar ein-de-lijk gelanceerd werd onder de naam YOKUU, genoemd naar Japanse bostherapieën waarbij ze mensen het bos insturen om weer gezond te worden. Alleen doen wij het omgekeerd: wij halen het bos in huis, want de ingrediënten in de parels, de goede bacteriën, komen rechtstreeks uit onze Belgische bossen.”
Jouw alter ego op Instagram is The.Human.Microbe.
“Nu moet ik er eerlijk gezegd zélf om lachen. (lacht) In het begin zag ik mezelf als een menselijke microbe, The Human Microbe, die anderen via Instagram kon besmetten met die positieve, duurzame mindset. Maar dat is er helaas niet van gekomen.
Begrijp me niet verkeerd: mijn enthousiasme is nog altijd even groot, maar een bedrijf opstarten is al moeilijk genoeg. Al loop ik wel nog altijd met het idee rond om een microbenpak te maken.” (lacht)
Je maakt een onderscheid tussen goede en slechte bacteriën. Kan je dat eens uitleggen?
“Simpel uitgelegd: net zoals er goede en slechte mensen op de aardbol rondlopen, heb je bacteriën die goed zijn voor ons lichaam, en microben die slecht zijn. Wist je trouwens dat de mens dag in dag uit zo’n drie kilogram microben met zich meedraagt, die een gezond leven mogelijk maken? In de toxicologie zeggen ze: alles is toxisch, afhankelijk van de hoeveelheid. Zo is water gezond, tenzij je twintig liter op twintig minuten drinkt. Hetzelfde geldt voor bacteriën: de meeste zijn niet gevaarlijk, sommigen zijn zelfs heel goed voor de gezondheid. Het zijn díe microben die we tot in alle huiskamers willen brengen.”
De ingrediënten voor de schoonmaakparels komen recht uit de natuur. Welke zijn dat dan?
“In de allesreiniger zitten vijf goede bacteriën, of stammen, die uit de Ardense bossen komen. Die kweken we op, en mixen we met citroenzuur en natriumbicarbonaat om ze te laten bruisen. In één parel zitten gemakkelijk 15 miljard bacteriën. Geen chemicaliën dus!”
Hoe gebruik je die allesreiniger precies?
“Net als de sprays die uit de supermarkt komen: je vernevelt het en veegt het vuil weg met een doek. De poetsmethode is niet veranderd, wel de samenstelling. Het is een parel die je moet oplossen in water, liefst in de herbruikbare spray van YOKUU.”
Waarin verschilt YOKUU van de gewone huishoudproducten uit de supermarkt?
“De schoonmaakparels zijn gemaakt van natuurlijke ingrediënten, terwijl de producten uit de supermarkt nog veel te vaak bestaan uit agressieve detergenten die slecht zijn voor de gezondheid. Bovendien zit er in die gewone allesreinigers ontzettend veel water. Wij ontwikkelden een spraybus die je eindeloos kunt hergebruiken. Eén spuitbus van YOKUU vervangt tot wel vijftig plastic wegwerpflessen! Nog een pluspunt: het transport. Wij vervoeren geen liters water, maar kleine schoonmaakparels. Met één vrachtwagen kunnen wij dus veel meer mensen gelukkig maken en belasten we het milieu een stuk minder.”
Wat is het grote voordeel van YOKUU?
“Met de schoonmaakparels maak je je huis niet gewoon proper, maar zet je miljoenen goede bacteriën aan het werk die de dagen nadien nog verder schoonmaken. Zo heb je minder last van stof en geurtjes, met een positieve binnenhuisflora als resultaat. De bacteriën werken trouwens nauw samen en vormen een natuurlijke barrière tegen vuil en vet. Wedden dat je die hardnekkige vlek van weleer een stuk makkelijker weg krijgt? Die preventieve werking vind je in geen enkel klassiek schoonmaakproduct.”
Heb je nog wilde plannen voor de toekomst?
“Absoluut! Nu hebben we een allesreiniger en een vloerreiniger in ons gamma, maar tegen het einde van het jaar komen daar nog twee broertjes bij: de ontkalker en de ontvetter. Momenteel loopt er trouwens een Winwinner Crowdfunding om particuliere investeerders aan te trekken. Iedereen kan deelnemen! Geld op het spaarboekje levert vandaag de dag toch niet veel meer op. (lacht) Intussen hebben we 144.000 euro opgehaald, nog 56.000 te gaan. Met dat geld willen we nieuwe producten in de markt brengen en extra vertegenwoordigers de baan opsturen. Onze eerste vertegenwoordigster leverde ons op drie maanden tijd maar liefst zestig winkelpunten op. Een teken dat ons verhaal aanspreekt.”
Ben je ook thuis bezig met een bewuste en duurzame levensstijl?
“Ik durf mezelf absoluut een bewuste koper te noemen. Omdat ik niet veel nodig heb, en omdat al die spullen gewoon slecht zijn voor het milieu. Daarnaast heb ik vlees grotendeels van het menu geschrapt. Ik eet zo’n vijf dagen per week vegetarisch. En niet te vergeten: ik rij nog amper met de auto. Enkel als ik een meeting op verplaatsing heb, neem ik de wagen. Maar in tijden van corona is dat een zeldzaamheid geworden. (lacht) Ook leuk: momenteel woon ik in een cohousingproject. De eerste verdieping is helemaal van mij, waarvan één kant als opslag dient voor YOKUU en de andere kant dienstdoet als slaapkamer.”
Als afsluiter: wat is jouw ultieme duurzaamheidstip voor de lezer?
“Koop YOKUU! (lacht) Nee, als ik één tip mag geven, dan is het minder consumeren. Geef je geld niet uit aan dingen die je niet vaak nodig hebt. Een grasmachine kun je misschien delen met de buren. Er bestaan tegenwoordig tal van deelplatformen (nvdr: zoals verschilmakers Usitoo en Mic Mac Minuscule) die het een stuk makkelijker maken. Het bespaart je geld, het is goed voor de planeet en je sociale contacten. Een win-win, lijkt me.”