De verschilmakers #39: Molleke

In 2019 bundelden Aline Morocutti, Alicia Pereira en Tessa Poldevaart hun krachten om de vzw Molleke op te richten. Aanvankelijk openden ze een pop-upwinkel voor twee maanden binnen de non-profit Parckfarm, gelegen in Tour & Taxis in Molenbeek. Na deze proefperiode vestigde Molleke zich in de Kruitmolenstraat 64, in het centrum van Brussel. Zoals blijkt uit ons interview zijn de drie oprichtsters een dynamisch trio dat elkaar goed aanvult. Ze bruisen van creativiteit en engagement en werken aan kleine en grote veranderingen. Echte verschilmakers, als je het ons vraagt!

Wie zijn jullie en wat heeft jullie gemotiveerd om dit project op te zetten?

Alicia: “Ik ben van nature erg nieuwsgierig, heb heel veel energie en ben altijd positief, wat er ook op me afkomt. Mijn specialiteiten zijn voeding en cosmetica die goed zijn voor mens en planeet. Ik wil verandering brengen in onze borden en – bij uitbreiding – in ons leven door gezonde voeding en verantwoorde consumptie die zowel mens als milieurespecteert.”

Tessa: “Ik ben een experte in cosmetica en medicinale planten. Ook het geven van opleidingen hieromtrent behoort tot mijn specialiteiten. Het overdragen van knowhow is niet voor niets een van de kernwaarden van Molleke. Ik heb altijd al gedacht dat voeding ons als mensen definieert. Bij Molleke is mijn respect voor product en producent enkel gegroeid. De cirkel is hier rond.”

Aline: “Ik heb de mens altijd als een geheel gezien. Voeding speelt een belangrijke rol in ons welzijn, maar dat is niet alles. Ook de cosmetica die we gebruiken, de lucht die we inademen en het water dat we drinken, zijn belangrijk. Ik droomde ervan een ruimte te openen die je kan vergelijken met een general store, waar je food en non-food vindt, maar waar je ook kan uitwisselen over duurzame praktijken. Wij vullen elkaar aan. We hebben elk onze specifieke kwaliteiten en karakters, maar de waarden waar we voor staan, verenigen ons.”

Welke missies heeft Molleke en wat is de visie van de vzw?

Aline: “De visie die we vertegenwoordigen, is het delen van kennis en het uitwisselen van informatie in de zoektocht naar gedragsverandering. De missies van Molleke? Die gaan over bewustmaking en het in de praktijk brengen van methoden die gericht zijn op het verminderen van afval en het aannemen van een gezondere levensstijl, het creëren van momenten van gezelligheid, wederzijdse hulp en delen, zonder vooroordelen, en het opnieuw uitvinden en verspreiden van recepten voor een duurzamere wereld.”

Letten jullie binnen de vzw ook op energieverbruik?

Aline: “Molleke is gevestigd in een gebouw dat dateert uit 1886. Het is een prachtig pand, maar op vlak van isolatie moesten we keuzes maken. In plaats van een totaalrenovatie om de isolatie te verbeteren van een gebouw waarvan de verwarming onbetaalbaar zou zijn geweest, moesten we creatief zijn. We wilden een zeker comfort garanderen zonder het pand te verstoren en zonder onredelijke kosten te maken. Een architectenbureau hielp ons hierbij. Zo hebben we een opvangsysteem voor regenwater geïnstalleerd, omdat we een groot dak hebben. In lijn met onze visie om kennis te delen en het bewustzijn van de waterschaarste te vergroten, zijn de opvangtanks zichtbaar en gebruiken de openbare toiletten regenwater. We hebben daarnaast ook het raamwerk vervangen. Als het écht koud is, kleden we ons simpelweg als Eskimo’s. We hebben alles wat we nodig hebben bij de vzw: warmwaterflessen, dekens …”

We lazen dat ook het sociale aspect belangrijk is voor jullie. Vertel eens.

Aline: “Voor Molleke onstaat het sociale aspect vanzelf. We zijn ons er allemaal van bewust dat de mens een sociaal dier is dat voortdurend bijleert. Alle contacten zijn lonend voor beide partijen. Ieder van ons heeft wel een tip te geven, een ervaring te delen. We zijn dankbaar voor die voortdurende menselijke contacten die ontstaan bij Molleke. We wilden geen nine-to-five job. We wilden een job creëren die bij ons past en om de samenleving te veranderen, heb je ook anderen nodig. In die zin is onze organisatie meer dan een vzw: het is een actieve speler in de buurt.”

Jullie stellen ook een Burgerruimte ter beschikking. Welke activiteiten vinden daar plaats?

Aline: “Vóór Covid organiseerde Molleke er teambuildingevenementen. Er was ook een evenement waarbij we een documentaire toonden over gender. Dat deden we in partnerschap met een vzw die zich inzet voor de achtergestelde buurtbevolking. Zodra de omstandigheden het toelaten en de werken rond zijn, willen we een ruimte creëren waar we diepgaande onderwerpen kunnen bespreken, niet alleen voedsel en zero waste. Molleke is een bijzondere winkel. Er wordt ook een ruimte gewijd aan welzijn. Die is uitgerust volgens de huidige normen en kun je voor een lage prijs per uur of per halve dag kan huren. In het derde deel van het gebouw wordt een café gehuisvest, dat bijvoorbeeld wordt verhuurd voor kleinschalige catering of kookworkshops met onverkochte producten.”

“We hebben een leuke buurtdynamiek. Op een dag kwam Iris, een 11-jarig meisje dat met haar vader was meegekomen naar een teambuildingevenement bij Molleke, haar hulp aanbieden als vrijwilliger. Sindsdien helpt ze ons elke donderdag na school. Zij vindt het plezant en wij vinden het geweldig dat ze er zoveel plezier aan beleeft.”

De pandemie moet een impact gehad hebben op jullie activiteiten. Welke aanpassingen hebben jullie doorgevoerd?

Aline: “We hebben ons voortdurend flexibel opgesteld. De coronamaatregelen dwongen ons om onze initiële plannen te veranderen. We dachten dat we zouden aanvangen met de workshops en de Burgerruimte, maar we werden genoodzaakt te starten met de meer commerciële kant, de winkel. Vandaar ook dat we onze webshop aan het begin van de coronacrisis lanceerden. Er is daarnaast een wekelijks ontmoetingsmoment op vrijdagavond van 17 tot 19 uur. En hoewel we sommige projecten on hold moesten zetten, bleven we verder nadenken en contact onderhouden, onder andere via een wekelijkse nieuwsbrief.”

Wat zijn jullie kortetermijnprojecten?

Aline: “Molleke wil op korte termijn workshops lanceren, de Burger- en Welzijnsruimtes openstellen en het pand duurzaam renoveren. Ik ben me er terdege van bewust hoe belangrijk het is om de workshops te hervatten. Communicatie en kennisoverdracht zijn de sterke punten van Tessa en Alicia.”

Hoe streven jullie thuis naar de verantwoorde levensstijl die jullie met Molleke uitdragen?

Aline: “We proberen zo eenvoudig mogelijk te leven, op vlak van zowel energieverbruik als consumptie. Wij zijn fan van tweedehands, zowel voor meubels als voor kleding. We proberen continu te zoeken naar verbeteringen die het beste bij ons passen. De ecologische transitie kan op verschillende manieren plaatsvinden. Sommigen hebben tijd om zelf cosmeticaproducten te maken. Anderen letten erop ’s avonds goed te eten op basis van gemakkelijke recepten en lokale producten.” 

Tot slot, wat is jullie persoonlijke tip voor onze lezers die een duurzamere levensstijl willen aannemen?

Aline: “Het is meer dan een tip. Ik denk dat het belangrijk is dat je vragen stelt bij wat je doet, zonder fanatiek te zijn. Heeft wat ik doe wel zin? Kan ik dit niet anders aanpakken? De vraag stellen, is hem beantwoorden. De alternatieven komen vanzelf.”