De verschilmakers #34: Mic Mac Minuscule

Dat een kind een huis kost, is niet overdreven. Mama’s en papa’s in spe geven gemiddeld zo’n zesduizend euro uit aan babyspullen. Maar dat kan goedkoper en vooral duurzamer, vond onze nieuwe verschilmaker van de maand: Jona. Met haar concept Mic Mac Minuscule legt ze geboortelijsten aan van tweedehands buggy’s, tetradoeken en zoveel meer. Tijd voor een gesprek!

Wat is Mic Mac Minuscule en hoe is het allemaal begonnen? 

Jona: “Ik ben zelf mama van twee. Toen ik voor het eerst zwanger was, kreeg ik werkelijk álles was ik nodig had van mijn zus. Een buggy, een autostoel, tetradoeken, noem maar op. Zo handig, omdat ik zelf niet meer moest nadenken over wat ik allemaal in huis moest halen en daar ook niet naar op zoek moest. Omdat mijn man Gert en ik alles al in huis hadden, besloten we op het geboortekaartje te vragen om een centje te storten voor het goede doel. Maar niemand kwam graag met lege handen op bezoek, dus schreven we erbij: ‘Als je écht iets wil geven, wij zijn fan van tweedehands!’ Toen bleek nog maar eens dat het nog altijd not done is om een tweedehands cadeautje te geven.

Dus leek het me een goed idee om geboortelijsten op te stellen voor toekomstige ouders, met enkel en alleen tweedehands babyspullen. Zo hebben vrienden en familie bijna geen andere keus en zijn ze ook zeker dat het een bruikbaar cadeau is in de juiste stijl (lacht). En zo moeten de ouders geen fortuin uitgeven aan spullen die enkele maanden later op zolder belanden, en horen ze meteen van jonge mama’s wat onmisbaar is als je een kindje verwacht.”

Mic mac verschilmakers

Waar heb je inspiratie gehaald voor de naam? 

“Dat was een zware bevalling (lacht). Eigenlijk heeft het meerdere betekenissen. Het is eerst en vooral een beetje jeugdsentiment. Wie de jeugdserie Mik, Mak en Mon kent, weet precies wat ik bedoel. Maar het wijst ook op ‘een hele mikmak’: de rompslomp die we willen wegnemen bij ouders in spe.”

Toekomstige mama’s en papa’s kunnen bij jullie een geboortelijst vol tweedehands babyspullen aanleggen. Hoe gaat dat precies in z’n werk? 

“Toekomstige ouders kunnen terecht bij een Mic Mac Madam of Meneer uit de buurt, een jonge mama of papa die voor hen op zoek gaat naar tweedehandsspullen voor de geboortelijst. Over het hele land hebben we 21 Mic Mac Medewerkers, die maandelijks zo’n veertig lijstjes bij elkaar zoeken. Samen met de ouders in spe kijken ze welke babyspullen nodig zijn, en welke niet. Natuurlijk wordt er ook gekeken naar de voorkeuren van de toekomstige ouders. Zijn ze fan van pastelkleuren, dan weten ze natuurlijk dat ze niet moet zoeken naar een knalrode buggy. Eenmaal de lijst klaar is, kan de zoektocht beginnen. En een maand voor de uitgerekende datum kunnen de ouders de spullen ophalen bij hun Mic Mac Madam of Meneer. Bij de geboorte komt de lijst online zodat vrienden en familie iets leuks kunnen uitkiezen.”

Mic Mac Luminus verschilmakers

Jonge ouders die hun babyspullen kwijt willen, kunnen wellicht ook bij jullie terecht? 

“Klopt! Het is een heel gedoe om al je babyspullen kwijt te raken. De ene dag vinden ze een tweede thuis voor de buggy, en soms pas weken later gaat de autostoel de deur uit. Bij ons is het simpel: je gaat met je babyspullen naar een Mic Mac Madam bij jou in de buurt, en je krijgt er een mooie prijs voor in de plaats.”

Wat is het populairste tweedehands geboortelijst-item?

“Ongetwijfeld de Tripp Trapp-kinderstoel. Het is een van de weinige spullen die echt jarenlang meegaan. Juist daarom zijn ze net iets moeilijker te vinden dan tetradoeken en een verzorgingstafel.”

Mic Mac Luminus

Hoeveel babyspullen krijgen jaarlijks via jullie een tweede leven?

“Dat is niet makkelijk in te schatten. Op één lijst staan doorgaans 35 à 40 babyspullen. Als je weet dat we maandelijks 40 lijsten aanleggen, dan loopt het toch al snel op tot zo’n 15.000 à 20.000 spullen per jaar. Logisch wel, als je weet dat op één lijst al snel tien tetradoeken staan. Wat trouwens echt geen overbodige luxe is.”

Heb je een idee welke besparing tegenover al die spullen staat?

“Vorig jaar hebben we ongeveer 700 ton CO2 uitgespaard. Om het wat behapbaarder te maken: dat komt overeen met 2.800 keer heen en weer vliegen tussen Brussel en Barcelona. Voor 2020 hebben we de balans nog niet kunnen opmaken, maar we vermoeden dat we net onder de 1.000 ton zullen eindigen. Mooi, toch?”

Mic Mac verschilmakers Luminus

Waarom is recyclen voor jou zo belangrijk? 

“Waarom zou je in hemelsnaam babyspullen die je maar enkele maanden gebruikt hebt naar het containerpark brengen? Als je weet dat ouders in spe maar liefst 6.000 euro moeten neertellen om hun kleintje te verwelkomen, dat is toch te gek voor woorden? Niet dat een mensenleven niet zoveel waard is, maar het gaat wel om spullen die je na enkele maanden gewoon niet meer nodig hebt … Dat geldt trouwens niet alleen voor babyspullen. Met de meubels die je niet meer graag ziet, kun je ongetwijfeld een ander blij maken. Als ze nog in goede staat zijn, tenminste.”

En waarom zou iedereen wat meer tweedehandsspullen in huis moeten halen?

“We moeten tweedehands echt uit het verdomhoekje halen. De jongere generaties staan er steeds meer voor open om spullen een tweede leven te geven, maar we zien dat de grootouders van de baby’s die nu geboren worden, het daar toch nog vaak iets moeilijker mee hebben. Daarom proberen wij ook echt aantrekkelijke foto’s van de tweedehands babyspullen te maken, alsof ze uit een boekje komen. Om te laten zien dat tweedehands niet gelijkstaat met aftands en oubollig. En hoe meer mensen zo’n spullen in huis halen, hoe meer we laten zien dat het helemaal oké is om tweedehands te kopen.”

Luminus Mic Mac

Mic Mac Minuscule denkt ook aan de goede doelen. Vertel eens. 

“Als je bij Mic Mac Minuscule een geboortelijst aanlegt, is er maar één voorwaarde: dat je tien procent van wat je bespaart (ten opzichte van een ‘nieuwe’ geboortelijst), schenkt aan een goed doel dat je nauw aan het hart ligt. In 2019 ging er maar liefst 60.000 euro naar goede doelen, dat is gewoonweg fantastisch om dat samen te kunnen verwezenlijken!”

Proberen jullie ook op andere vlakken ecologisch te zijn, denk maar aan energie bijvoorbeeld? 

“We willen echt local for local werken. Mic Mac Madammen geven advies aan lokale klanten en halen de spullen bij lokale verkopers. Ze rijden dus niet het hele land rond om babyspullen stuk per stuk op te halen. We bundelen en maken ook veel gebruik van postpunten, wat onze voetafdruk per product ook sterk verkleint.”

Verschilmakers Luminus Mic Mac

En tot slot: wat is je persoonlijke, ultieme bespaartip voor onze lezers?

Raise the sail with your stronger hand. Ik geloof in kleine stapjes. Zet eerst en vooral in op die dingen die voor jou niet zo moeilijk zijn. Mijn partner was echt een rasechte vleeseter, dus probeer ik hem niet van vandaag op morgen vegetariër te maken. Neem kleine stapjes, maar doe wel iéts. Gaandeweg ontdek je dat wat eerst een gigantische inspanning leek, eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is.”