De verschilmakers #33: Ellen Boriau

Zoals je misschien al weet laten we elke maand een kleine of grote verschilmaker aan bod op Lumiworld. Vandaag is een enthousiaste familie aan de beurt! Ellen en haar gezin bewijzen dat vele kleintjes één groot maken. Niet alleen thuis dragen ze zorg voor de natuur, ook op professioneel vlak staan bewuste keuzes voorop.

First things first: vertel eens wat meer over jezelf en je gezin.

“Wij zijn een nieuw samengesteld gezin met vijf kinderen. Ralph en ik hebben elk twee kinderen uit een vorige relatie, en tien jaar geleden werden we samen nog eens mama en papa van Tristan. En om de twee weken zijn we voor enkele dagen ‘pleegouders’ van een kindje uit een instelling. Daarnaast baten Ralph en ik in de stad Gistel een restaurant uit: Paviljoentje.”

Ellen Boriau Luminus

Met vijf, soms zes kinderen in huis kan het gezellig druk zijn. Je zult met zoveel volk wellicht ook waarde hechten aan hergebruik. Nietwaar?

“Absoluut! Natuurlijk heeft iedereen een eigen fiets, een boekentas en kleding. Maar heel veel spullen worden gewoon doorgegeven. Zo loopt Tristan, de jongste, in de truien rond van zijn grote broer, gebruikt hij zijn boekentas van tien jaar geleden en ook de fiets van toen doet nog steeds dienst. Zelfs de gezelschapsspellen die ik als kind vroeger speelde, worden nog regelmatig uit de kast gehaald. Hotel is tot op de draad versleten (lacht). Tristan speelt nu ook op mijn blokfluit van jaren geleden. Ralph en ik geven liever wat meer geld uit aan kwaliteit, dan aan goedkope spullen die je na een jaar in de vuilnisbak kunt smijten. Daardoor hebben we minder gerief in huis.”

Een bewuste keuze?

“Zeker. Zelf heb ik vroeger les gevolgd aan een Steinerschool, waar er bewust veel aandacht wordt geschonken aan de natuur. Logisch eigenlijk. De aarde geeft ons zoveel mooie dingen: plekjes om tot rust te komen, lekkere groenten en fruit, frisse lucht, … Het is toch normaal om dan iets terug te doen? Door alleen al je papier niet op de straat te gooien en goed te sorteren, zeg je een welgemeende dankjewel.”

Ellen Boriau verschilmakers Luminus

Proberen jullie op nog manieren jullie steentje bij te dragen?

“Absoluut. We drinken géén flessenwater, maar vullen elk glas met water uit de kraan. Een speciale filter zorgt ervoor dat we niet enkel plat kraantjeswater kunnen drinken maar ook bruisend en zelfs gekoeld. Sindsdien komt er (bijna) geen enkele petfles meer in huis. Als we naar de bakker gaan, gebruiken we altijd een stoffen zak en nemen we vaak de elektrische fiets. In de supermarkt komen we niet vaak. In de tuin van mijn schoonouders schieten de pompoenen, courgettes en komkommers uit de grond. Te veel voor hun twee, dus komt de overschot naar ons. En het gras? Dat wordt gemaaid door een ‘robot’. Omdat die bijna dagelijks over het gazon rijdt, kunnen we het gemaaide gras laten liggen, waardoor we geen groenafval hebben. En nog handiger: de kippen van de schoonouders. Je wilt niet weten wat die beestjes allemaal eten, dus alle resten gaan gewoon naar daar. Dat maakt écht een verschil in je afvalzak.”

Trekken jullie die bewuste missie door naar jullie professionele leven?

“Toch wel. Op de kaart staat fairtrade wijn, en de melk kopen we steevast bij Oxfam. Ook in het restaurant installeerden we zo’n kraan waar zowel plat als bruiswater uit stroomt. In de toiletten kozen we dan weer voor een urinoir zonder water. Een tip van de schoonouders, die vijftien jaar geleden zo’n latrine zagen op een Duitse camping. Gewoon de filter vervangen, en ’t is weer helemaal proper. Misschien zelfs properder dan een urinoir mét water. Nadien kunnen de mensen hun handen wassen onder de kraan waarbij het water pas begint te stromen als je je handen eronder houdt.”

Maken jullie thuis en in het restaurant ook gebruik van duurzame energie?

“Ja hoor. Op het dak van het restaurant liggen zonnepanelen. Thuis jammer genoeg nog niet, maar dat komt zeker nog. Het licht brandt enkel als iemand effectief in de kamer is. Zo verbruiken ze niet de héle tijd. De apparaten die we thuis en in het Paviljoentje gebruiken, hebben allemaal het energielabel A+++. Het is een hele investering, maar dat win je terug door minder energiekosten te betalen. En het is beter voor het klimaat. Win-win!”

Ontdek hier meer eenvoudige bespaartips die je tientallen euro’s per jaar doen besparen

Vinden jullie het dan ook belangrijk om lokaal te winkelen?

“Als bestuurslid van Unizo Gistel kan ik lokaal shoppen alleen maar toejuichen. Door zelf het goede voorbeeld te geven, hoop ik burgers te inspireren om zelf ook bij de Gistelse bakkers en beenhouwers langs te gaan. Zelf hebben wij geen favorieten. In de stad zijn twee bloemisten: het ene jaar kopen we de kerstboom bij de ene, het andere jaar gaan we naar de andere. Hetzelfde geldt voor de werkmannen, bakkers, slagers, boeren, … Eerlijk is eerlijk. #ikkoopbelgisch!”

Je bent (plus)mama van vijf, hoe betrek je de kinderen in jullie duurzame levensstijl?

“Als ouder moet je het goede voorbeeld geven. Gooi je een papiertje van een snoepje gewoon op de grond, dan zullen zij dat ook doen. Smijt je het altijd netjes in de vuilnisbak, zoals het hoort, dan doen zij dat ook. Intussen zijn ze oud genoeg en merk ik dat ze zelf heel bewust nadenken over verspilling en overconsumptie. Mijn dochter van achttien duikt regelmatig in mijn kleerkast als ze niets in de hare vindt. En omgekeerd natuurlijk ook (lacht). Het helpt uiteraard dat we dezelfde maat hebben. De kleinste knutselt dan weer de gekste dingen uit wc-rolletjes. Momenteel doet de trap dienst als knikkerbaan.”

Het zijn dus de vele kleintjes die één groot maken?

“Daar ben ik van overtuigd. Wij zijn zeker geen ecologisten pur sang: wij eten niet vegetarisch en leven niet compleet off-grid. Maar al die kleine dingen die we eerder vermeldden, maken op het einde van de rit wel een verschil.”

Nog een leuke afsluiter: wat is jouw ultieme, persoonlijke bespaartip voor de lezers? 

“Ik denk dat mensen vooral minder de reflex moeten hebben om iets meteen in de vuilnisbak te gooien. Een oude jeans, spelletjes waar je kinderen te oud voor zijn, een laptop die niet meer aan je wensen voldoet … Het kan wel nog waardevol zijn voor een ander. Geef gebruikte spullen dus áltijd een tweede leven.”