Privé

De verschilmakers #3: de school Kouter Kortrijk

Kouter Kortrijk is een school die heel veel aandacht besteedt aan duurzaamheid en energiezuinig leven. Leerkrachten Annelies en Anne-Sophie maken deel uit van de werkgroep duurzaamheidsbeleid. Ze zetten samen met 13 collega’s hun schouders onder allerlei milieuvriendelijke acties.

Waarom vinden jullie energie en duurzaamheid zo belangrijk?

Annelies: “Kijk eens naar het wisselvallige weer en de slechte luchtkwaliteit. Als we zo blijven leven, ziet de toekomst er allesbehalve rooskleurig uit. Onze leerlingen, wijzelf en alle andere mensen op de aardbol hebben het recht op een mooi leven. En daar moeten we samen iets aan doen.”

Wat kan een school allemaal doen op vlak van energie en duurzaamheid?

Anne-Sophie: “Meer dan je denkt. Alle dingen die je thuis kunt doen, kun je ook gewoon op school toepassen. Afval sorteren, kraantjeswater promoten via waterfonteintjes, opruimacties organiseren… Als je een stapje verder wil gaan, kun je als school op zoek gaan naar verschillende projecten en wedstrijden. Dan heb je een doel en doe je er ook alles aan om er volledig voor te gaan. Natuurlijk moet je er als school wel volledig achter staan.”

Recycleren Kouter Kortrijk

Wat doen jullie allemaal?

Annelies: “Te veel om op te noemen! Elke praktijkopleiding gaat op zijn eigen manier om met duurzaamheid en energie. De leerlingen houtbewerking hebben met restjes hout een bureau voor de directeur gemaakt. In de opleiding schilderen gebruiken ze speciale verf die minder schadelijk is voor het milieu. En ook onze werkgroep duurzaamheidsbeleid zet allerlei acties op poten. Zo zamelden we voor Dikketruiendag, de dag waarop we de verwarming een stuk lager zetten, heel wat truien en jassen in die we op de dag zelf uitdeelden. Op amper tien minuten was alles weg. Een goede manier om kleren een nieuw leven te geven en stil te staan bij het milieu. Maar evengoed om kansarme kinderen op school een handje te helpen. Daarnaast hebben we een mooie tuin, waar ook een plekje is voor vlinders en bijen. We hebben een vogelkastje met een camera, zodat onze leerlingen het leven van een vogel kunnen volgen. En we gaan een kippenhok bouwen met zonnepanelen.

Kamelia: “Op 6 februari 2018 was het Dikketruiendag. De verwarming stond toen een stuk lager. We doen dit omdat het goed is voor het milieu én om energie te besparen. Op de speelplaats gaven juf Trees en juf Lynn dikke truien weg. Dat was een succes!”

Wat zijn de struikelblokken?

Anne-Sophie: “Het budget. Soms dromen we van zaken, maar moeten we wat geduld hebben. We dromen al een paar jaar van een laadpunt voor elektrische fietsen en auto’s, een gesloten fietsenberging… Alle beetjes helpen.”Fietspunt kouter kortrijk

Weten jullie hoeveel jullie besparen?

Annelies: “Dankzij de Smartflower die we vorig jaar dankzij jullie wedstrijd wonnen, besparen we jaarlijks het elektriciteitsverbruik van één gezin. De metaalcontainers die gevuld worden door onze leerlingen leveren ons natuurlijk ook wat op. En het sorteren zorgt ook dat we besparen op afval. Hoeveel dat allemaal precies is, weten we helaas niet.”

Kjell: “Ik vind het goed dat er voor vegetariërs iedere middag keuze is om vegetarisch te eten. Ook andere leerlingen kunnen hiervoor kiezen en dit ’s morgens doorgeven.”

Hoe reageren de leerlingen op hun duurzame en energiezuinige school?

Anne-Sophie: “Die vinden dat geweldig. Vooral omdat het op zo’n laagdrempelige manier gebeurt. We wijzen niet met het vingertje, maar zorgen ervoor dat we op een leuke en ontspannende manier kunnen stilstaan bij het milieu. En als we zo’n wedstrijd als die van Luminus winnen, dan voelen ze zich bijzonder. Als wij als school in de kijker staan, zijn ze trots en stoefen ze zelfs over hun zotte acties.”

Klas 3IB: “We hebben allemaal samen een vogelhuisje gemaakt en stopten er een camera in. We maakten ook een boom waar het scherm in de boom zit, met takken en wortels. De boom staat aan de bakkerij en daar kan je de beelden van de vogels binnenkort zien.”

Duurzaamheid verschilmakers

Worden de ouders van de leerlingen ook betrokken?

Annelies: “Natuurlijk. Dat is dan vooral het werk van de ouderraad. Tijdens het oudercontact in december bijvoorbeeld hadden ze een opvallende stand gebouwd om onze actie ‘Samen veilig in het verkeer’ te promoten. Het heeft misschien niet rechtstreeks te maken met duurzaamheid en energie, maar hoe meer mensen met de fiets komen, hoe beter natuurlijk. De ouderraad organiseert zelf ook heel wat activiteiten. Een spaghettiavond waarvan de opbrengst wordt gebruikt om nieuwe fietsen te kopen bijvoorbeeld. Zo draagt iedereen een steentje bij.”

Wat zijn echte quick wins?

Anne-Sophie: “De kleinste dingen, die echt iedereen kan doen. Afval sorteren, kraantjeswater in plaats van flessenwater drinken, de lichten doven als je een kamer of lokaal verlaat, de opruimacties waarbij we de speelplaats en schoolomgeving proper houden, de tonnen waarin we lege batterijen verzamelen… Het zijn allemaal dingen waar je eigenlijk niet veel moeite voor moet doen, en die je toch op lange termijn heel wat opleveren.”

Welke plannen hebben jullie nog voor de toekomst?

Annelies: “Het laadpunt voor elektrische fietsen en eventueel voor auto’s blijft op onze agenda staan. We hebben ook al concrete plannen om zelf een fit-o-meter aan te leggen in de tuin en om ons kippenhok met zonnepanelen te bouwen. Uiteraard blijven we uitkijken naar wedstrijden en projecten waar we als school aan kunnen deelnemen.”

Bij wijze van mooie afsluiter: wat is jullie ultieme besparingstip?

Anne-Sophie: “Kijk vooral naar de mogelijkheden en spring daar creatief mee om. Doe net zoals thuis overal de kraan dicht, het licht uit en je afval in de juiste vuilnisbak. Denk ook eerst na voor je iets weggooit. Van restjes hout kun je bijvoorbeeld een vogelkastje bouwen en met de kleren die je beu bent, maak je vaak iemand anders gelukkig.”

Besparingstip

Verschilmakers Luminus


Ga naar www.luminus.be