De verschilmakers #29: IWAS

Onder het motto ‘de een zijn troep is de ander zijn trots’ wil IWAS de planeet een beetje mooier maken. Lege wijnflessen, versleten autobanden, gebruikte spandoeken, weggeworpen navulverpakkingen en oude koffiezakken worden door artisanaal vakmanschap geüpcycled tot prachtige glazen, speelse draagzakken en praktische alledaagse gebruiksvoorwerpen. Een project waar Luminus zich helemaal in kan vinden. Daarom laten we medeoprichter Dries Moens graag aan het woord.

Wat is IWAS en hoe is het allemaal begonnen? 

Dries: “Een dikke twee jaar geleden was ik met de hele familie op reis in Goa, toen ik gecontacteerd werd door twee creatieve, enthousiaste ondernemers. Ze zaten met de handen in het haar. Hun bedrijfje Meso Design zat in slechte papieren. Wat ze deden? Lege bier- en wijnflessen ophalen bij bars, cafés en restaurants uit de buurt. Daarvan maakten ze prachtige drinkglazen. Die probeerden ze te verkopen aan diezelfde bars en restaurants en op lokale marktjes, onder de naam Bôtl. Maar omdat ze vrij duur waren – drieduizend roepies of zo’n veertig euro voor zes glazen – en te weinig konden produceren, was het onmogelijk om de productie verder te zetten. Samen met twee oude kameraden die in Goa wonen staken we de koppen bij elkaar om Bôtl te redden. En zo werd IWAS geboren: een platform dat een brug slaat tussen de creativiteit in ontwikkelingslanden en de retailer in Europa.

Wat we concreet doen? Enerzijds ondersteunen we de producent in India en Indonesië op technisch, logistiek en financieel vlak zodat hij voldoende kan produceren. Daarnaast gaan we in Europa op zoek naar distributeurs, die de producten wíllen verkopen. Eens de producent voldoende volume haalt om rendabel te zijn, wordt IWAS puur een platform dat de machine doet blijven draaien, zonder er geld in te pompen.”

IWAS

Jullie creëren stijlvolle, geüpcyclede voorwerpen van dingen die anderen liever kwijt dan rijk zijn. Welke materialen zijn dat dan? 

Dries: “Het moet sowieso afval zijn. In ons land breng je een lege fles wijn naar de glascontainer of wordt die zelfs opgehaald. In ontwikkelingslanden zoals India is dat meestal niet het geval, en worden die flessen gedumpt in de natuur. In Indonesië werken we dan weer met oude koffiezakken, plastieken navulverpakkingen en de billboards die je langs de autosnelwegen ziet.”

Welke alledaagse voorwerpen creëren jullie zoal uit dat afval?

Dries: “Van lege flessen wijn en bier worden toffe drinkglazen en theelichthouders gemaakt, de lege koffiezakken veranderen in hippe toilettassen en versleten autobanden worden omgetoverd in handige portemonnees en rugzakken. Het belangrijkste is dat het er leuk uitziet, en de kwaliteit top is. Dan maakt het voor de mensen niet uit of het gemaakt is uit afval in India of dat het uit de Ikea komt. (lacht) Het laatste wat we willen, is dat de mensen achteraf zeggen dat ze spijt hebben van hun aankoop.”

“Met IWAS hebben we vandaag zo’n 45 ton van de afvalberg gered, 46 lokale families aan het werk gezet én 102 kinderen op de schoolbanken gekregen.”

Dries Moens van IWAS

Maken jullie gebruik van duurzame toepassingen – zoals zonnepanelen – in het productieproces?

Dries: “Eerlijk gezegd hebben onze producenten in de ontwikkelingslanden geen zonnepanelen of warmtepompen nodig. Ze zijn op zich al héél energiezuinig. In de westerse landen recycleert men glas door het op een hoge temperatuur te smelten, om er dan een gloednieuwe fles van te maken. In India worden de flessen gesneden, al de rest is handwerk. Het nadeel is dat zo’n systeem in Europa niet zou werken. Het grote voordeel is dat we lokaal, daar waar dat het meest nodig is, een duurzame economie uit de grond kunnen stampen. In India werken er vandaag vijfendertig mensen in de glasproductie. Dat zijn vijfendertig gezinnen die een mooiere toekomst voor zich hebben. Want ook al liggen de lonen in India een stuk lager dan in Europa, ze krijgen wel tien tot vijftien procent méér dan het gemiddelde in hun land.”

Heb je een idee hoeveel afval jullie al bespaard hebben?

Dries: “Dat is natuurlijk moeilijk bij te houden, maar naar schatting hebben we vandaag een kleine 45 ton van de afvalberg gered. Bovendien hebben we 46 lokale families aan het werk gezet en kregen we al 102 kinderen in vooral Indonesië daadwerkelijk op de schoolbanken. Fantastisch, toch? En de impact is direct voelbaar: een recente bestelling van een commerciële partner voor een eindejaarsactie is goed voor 32.000 bierflesjes die worden omgevormd tot theelichtjes, of om en bij de 6 ton aan glas!”

IWAS

Waar kunnen de mensen jullie creaties kopen? 

Dries: “Op de webshop  natuurlijk! De website heeft ook een kaart met tal van winkeliers die de creaties aanbieden in hun winkel. Maar ook de partners zijn belangrijk. Zoals Luminus. Zij bieden hun klanten de mogelijkheid om de producten bijvoorbeeld met korting te kopen . Waarom we dat doen? Om de boodschap van IWAS zo goed mogelijk te verspreiden. En om te tonen dat de mensen waarmee we samenwerken in ontwikkelingslanden heel creatieve zielen zijn, die van simpel afval de allermooiste – en bovendien nuttige – dingen maken.”

Hoe belangrijk is het vandaag de dag om lokaal te shoppen? Want dat is een van jullie grote pijlers, toch? 

Dries: “Lokale winkeliers steunen door bij hen te shoppen, is héél belangrijk. Maar we moeten niet flauw doen, de producten van IWAS, worden niet hier gemaakt. Simpel. Maar we geven de lokale winkelier een correcte marge op het product, zodat ze een bepaald percentage ‘in eigen zak kunnen steken’. Dat zorgt ervoor dat ze de boodschap van IWAS steunen en verspreiden. In die zin is lokaal shoppen voor ons dus wél heel belangrijk.”

De winst houden jullie niet. Wat doen jullie daar dan mee? 

Dries: “Inderdaad. Met de winst steunen we de lokale gemeenschappen. Zo wordt het afval verzameld door de locals in Indonesië, die het tegen een eerlijke prijs aan ons verkopen. Met dat geld moeten de afvalophalers hun kinderen verplicht naar school sturen, zodat de kleinsten al van jongs af aan kunnen werken aan een mooie toekomst. Wij zorgen voor de schoolmaaltijden, boeken en uniformen. In India investeert de fabriek dan weer in lokale initiatieven zoals een beach clean-up.”

Verschilmakers Luminus IWAS

Wat is jullie allergrootste droom met IWAS? 

Dries: “Het is misschien een verre droom, maar ooit hopen we het platform te kunnen uitbouwen zodat het echt een grote impact heeft. Liefst wereldwijd. Ook in Afrika of Zuid-Amerika zijn er mensen die fantastische dingen maken van afval en onze hulp goed kunnen gebruiken. Maar dat is, zoals ik al zei, een verre droom.”

Nog een leuke afsluiter: wat is je ultieme duurzame bespaar- of energietip? 

Dries: “De beste bespaartip die ik kan geven: zorg dat je zo weinig mogelijk afval hebt. Maak van je oude autobanden een onderstel voor een tuintafel of gebruik bierflessen als kaarsenhouders. De rest van het afval sorteer je best zo goed mogelijk, zodat het gerecycleerd kan worden en niet zomaar in de natuur terechtkomt.”

Ook interessant voor jou