De verschilmakers #24: Nico Van den Bossche

Luminus wil de CO2-voetafdruk van haar klanten helpen verkleinen door hen energieadvies te geven en hen te begeleiden naar een efficiënter energieverbruik, maar ook door zelf het goede voorbeeld te geven. Onlangs verhuisde het Luminus hoofdkantoor daarom naar SEVEN, een ‘nearly zero energy’ gebouw in Brussel. Onze collega Nico Van den Bossche maakt deel uit van het team dat de verhuis in goede banen leidde. Hij vertelt je over het nieuwe kantoor én geeft je misschien wel zin om er zelf te komen werken!

Wat was de drijfveer voor de keuze van dit nieuwe kantoor? 

Nico Van den Bossche: “Luminus wil haar klanten helpen bij het verkleinen van hun ecologische afdruk. Het is vooral belangrijk om de CO2-uitstoot te reduceren. En daarin willen we natuurlijk zelf het goede voorbeeld geven, door onder meer de kantoren energiezuinig te maken. De bedoeling was om van het bestaande kantoor in de Markiesstraat een ‘nearly zero energy’ gebouw te maken, maar dat was jammer genoeg niet mogelijk. We waren dus genoodzaakt om een andere plek te zoeken.”

Luminus 7 Brussel

Jullie wilden ook een betere werkomgeving creëren voor de werknemers.

Nico Van den Bossche: “Absoluut. Met aparte ruimtes om in stilte te kunnen werken, of inspirerende plekken waar een volledig team kan brainstormen. Dat werkt. Zo kan de innovation-afdeling zich voortaan terugtrekken in een zogenoemde ‘brainstorm room’. Daar kunnen ze volop ideeën spuien over nieuwe energie-oplossingen voor onze klanten. Door die nieuwe indeling – minder vaste werkplekken, meer verschillende soorten ruimtes – werken we nu op een kleinere oppervlakte dan vroeger. We gebruiken de ruimtes simpelweg veel efficiënter. Dat heeft ook gezorgd voor een financiële besparing. Minder vierkante meters betekent immers minder huur en minder onderhoudskosten.”

SEVEN is een passief kantoorgebouw dat voldoet aan de Europese “Nearly Zero Energy” normering van 2020. Wat betekent dat concreet? 

Nico Van den Bossche: “Het wil zeggen dat het gebouw bijna CO2-neutraal is. We hebben er álles aan gedaan om de energieconsumptie zo laag mogelijk te houden. Het gebouw is heel goed geïsoleerd, waardoor er minder warmte verloren gaat en de verwarming dus niet continu moet draaien. Op het dak liggen ook zonnepanelen. Die wekken groene energie op. Het gebouw is dus grotendeels zelfvoorzienend.”

Luminus Verschilmakers Brussel

Hoe hebben jullie dit kunnen verwezenlijken?

Nico Van den Bossche: “Dankzij onze eigen filialen, natuurlijk (lacht). Insaver Luminus heeft bijvoorbeeld bijna zestig zonnepanelen op het dak geïnstalleerd. Voor de verlichting deden we een beroep op Newelec Luminus. We gebruiken overal ledlampen die verbonden zijn aan sensoren. Is er niemand meer in een ruimte? Dan gaat het licht automatisch uit. En tot slot installeerde ATS Luminus in de ondergrondse parking meer dan twintig laadpalen voor elektrische wagens en e-bikes. Wie een bezoekje brengt aan het Brusselse kantoor, kan dus snel even de fiets of de auto opladen. Uiteraard mét groene stroom.”

Ook in de materiaalkeuze ging er veel aandacht naar het aspect duurzaamheid. Vertel daar eens wat meer over. 

Nico Van den Bossche: “Zo’n zeventig procent van de materialen uit het oude gebouw hebben we gerecupereerd in het nieuwe pand. Dat is een stuk duurzamer dan alles opnieuw aan te kopen. Het gaat dan vooral over meubilair: bureaus, kasten, tafels en stoelen. Bijna alles wat nieuw gekocht móest worden, is vervaardigd uit duurzame materialen. Zo houden we de impact op het milieu zo klein mogelijk.”

Nearly zero energy Luminus

Werknemers van Luminus werden zelf nauw betrokken bij het project. Waarom precies? 

Nico Van den Bossche: “Dat was een bewuste keuze. Binnen Luminus werken er erg veel mensen die zelf heel gedreven zijn om hun steentje bij te dragen en er alles aan te doen om hun ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Het was dus niet meer dan logisch om hen bij het project te betrekken. Die mensen kwamen van werkelijk alle afdelingen: finance, retail, legal, marketing, … Bovendien wilden we een werkomgeving creëren waar iedereen zich goed voelt, en wie weet dat beter dan de werknemer zelf? Zij vertelden heel duidelijk wat ze precies nodig hadden op hun werkplek, en wat ze belangrijk vonden. Zo hoopten we ook dat ze zich sneller thuis gingen voelen in het nieuwe kantoor.”

Luminus Brussel 7

De werknemers kregen zelfs de kans om hun eigen kantoor van de toekomst te ontwerpen. Waarin hebben zij inspraak gehad?

Nico Van den Bossche: “Eerst en vooral in de indeling. Wat heeft elke afdeling nodig om het werk goed te kunnen doen? De ene wilde een stille ruimte om heel geconcentreerd te werken. De andere vroeg dan weer om voldoende ‘telefooncellen’, omdat sommige collega’s de hele dag door bellen. Dat kan op bepaalde ogenblikken hinderen. Daarnaast hebben ze ook inspraak gehad in de look and feel. De gebruikte stoffen, de kleuren van de zetels en de muren … Het zijn maar enkele voorbeelden. Het doel was om er een écht Luminusgebouw van te maken. Een plek waar iedereen zich meteen in kan herkennen.”

Wat zijn de grootste voordelen voor jou en je collega’s? 

Nico Van den Bossche: “Het is natuurlijk heel fijn om te werken voor een bedrijf dat een duidelijke visie heeft en het goede voorbeeld geeft. Een andere troef is dat we door de nieuwe indeling van het kantoor flexibeler kunnen werken. Een dagje thuiswerken is een optie. Of een dag goed doorwerken in de stille ruimte … Het draagt allemaal bij tot een betere work-life balans. Bovendien verloopt het werk nu stukken efficiënter. Win-win!”

Luminus Seven Brussel

En tot slot: we vragen al onze Verschilmakers steeds naar een ultieme bespaartip. Wat is die van jou?

Nico Van den Bossche: “Probeer zelf ook méér met minder ruimte te doen. Het is Luminus gelukt, dus anderen kunnen het ongetwijfeld ook. En het hoeft niet per se nadelig te zijn. Als je slim omspringt met de beschikbare ruimte, kun je zelfs een betere werkplek creëren. Bovendien bespaar je ook op financieel vlak. ‘Besparen’ is dus niet noodzakelijk iets negatiefs. Iets om te onthouden (lacht).”