De verschilmakers #23: Green Evelien

Alles aan Evelien is groen. Haar huisje in de Ardennen, de naam van haar platform ‘Green Evelien’ en haar ecologische manier van leven. Ze verbruikt slechts 6% van de energie die een gemiddeld Belgisch gezin verbruikt. En omdat ze haar medemens op verschillende manieren informeert en inspireert, is Evelien de perfecte Verschilmaker voor ons.

Op werkelijk alle aspecten van je leven ben je bewust bezig met ecologie en duurzaamheid. Wat heeft jou getriggerd?

Evelien: “Het is me zeker niet met de paplepel ingegeven, integendeel. Die interesse voor ecologie en duurzaamheid komt puur uit mezelf. Al van kinds af aan gaf ik spreekbeurten over het milieu, en ging ik in mijn vrije tijd stalen verzamelen van water uit beken, meren en kanalen. Om dan te kijken waar het water het meest vervuild was (lacht). Ik lift dus zeker niet mee op de groene hype van vandaag. Er is trouwens niets mis mee als je dat wel doet. Maar ik was er al veel vroeger mee bezig. Na mijn studies ben ik dan naar het Amazonewoud getrokken, het paradijs dacht ik toen. Midden in de natuur, mensen die nog in alle eenvoud leven. Zo puur. Maar dat was één grote desillusie. Ik kon blijven, maar evengoed terugkeren om me thuis te laten omringen door mensen die net als ik kiezen voor een ecologisch en duurzaam leven. Eén keer terug uit de jungle, ben ik radicaal aan de slag gegaan.”

Luminus Green Evenlien Verschilmaker

Voor zij die Green Evelien nog niet kennen, wat houdt de duurzame levensstijl van jou en je gezin exact in? 

Evelien: “Zowat alles. We gebruiken slechts zes procent elektriciteit en drie procent water ten opzichte van een gemiddeld gezin. We hebben geen televisie, stereo, smartphone, tablet of wifi. We gebruiken geen shampoo, zeep of andere verzorgingsproducten. En we eten bio, veganistisch, suiker- en glutenvrij, zonder koelkast of diepvries. En onze groentjes? Die komen uit onze moestuin. Ons huis is ecologisch verbouwd, we hebben een composttoilet en dragen tweedehands kleding. Ook proberen we, met drie kindjes, heel minimalistisch te leven. Als je ons vergelijkt met een gewoon gezin, dan hebben we héél weinig spullen.”

Op je platform geef je mee dat je nog maar één bokaal afval per jaar hebt. Waar schuilt de grootste te vermijden afvalberg in ons dagelijks leven?

Evelien: “In je hoofd. Dat zeg ik altijd als het over afval gaat. De grootste stap die je moet zetten als je minder afval in huis wilt hebben, is een knop omdraaien. Je moet jezelf de tijd gunnen om aan te passen. Je bent het gewend om altijd hetzelfde pakje rijst in de supermarkt te kopen. Als je dat wilt veranderen, dan moet je je gewoontes doorbreken en dat gebeurt niet op één, twee, drie. Zie het ook niet als een straf, maar als een uitdaging. En laat je vooral inspireren door anderen.”

Green Evelien Luminus Verschilmakers

Je bent intussen niet meer aangesloten op het elektriciteitsnet. Off-grid, zoals ze dat noemen. Hoe voorzie je jezelf in je elektriciteitsbehoefte? 

Evelien: “Op ons dak liggen drie zonnepanelen. Dat is extreem weinig, ja. Maar we hebben ook een windmolentje in de tuin staan dat wat elektriciteit produceert. Deze energie wordt opgeslagen in batterijen. Het is een andere manier van leven. In de zomer, als de zon vaak schijnt, hebben we meer dan voldoende stroom. Maar in de winter moeten we wel heel bewust met energie omgaan. Als je bereid bent hier rekening mee te houden, is het perfect te doen.”

Verschilmakers Green Evelien

Het enige elektrische apparaat dat je thuis hebt, is een wasmachine. Hoe heb je de rest van de apparaten vervangen die zo vanzelfsprekend lijken voor velen?

Evelien: “Eigenlijk hebben we nog meer elektrische apparaten in huis: een wasmachine, verlichting, een laptop, een gsm, een tondeuse, een boor, een decoupeerzaag, een elektrische fiets, een mp3-speler – waar de kinderen fan van zijn – en een fototoestel. Dus het is niet zo dat we álle apparaten buiten hebben gesmeten (lacht). Alleen de toestellen die we niet nodig hadden. De stofzuiger, een lomp en onhandig ding dat alleen maar gigantisch veel lawaai maakt, hebben we vervangen door een bezem, en de koelkast werd vervangen door een koele ruimte.”

Luminus Verschilmakers Green Evelien

Je bent ook mama van drie kinderen. Ze zijn natuurlijk met een bewuste levensstijl opgegroeid, maar hoe betrek je hen verder nog bij je duurzame visie? 

Evelien: “Eerst en vooral: ik indoctrineer mijn kinderen niet hé. Eigenlijk doe ik net hetzelfde als alle andere ouders. Ik geef hen mijn waarden en normen mee. De een houdt van klassieke muziek en duwt zijn kinderen richting de muziekschool. De ander houdt van sport en schrijft z’n kinderen in bij de voetbalclub of de dansschool. En ik? Ik hou van een ecologische en duurzame levensstijl, dus ik leer mijn kinderen sorteren en schotel ze veganistische gerechten voor. Je gaat het misschien niet geloven, maar de kinderen zijn op dit moment nog radicaler dan ik. In vergelijking met hen ben ik maar een softie. Al denk ik dat ze over een paar jaar zich zullen afzetten, tegen de normen en waarden van hun ouders, net als alle kinderen dat doen. De puberteit, je weet wel.”

Green Evelien Luminus

Met Green Evelien probeer je mensen te inspireren om zelf ook milieubewuster te leven. Hoe doe je dat precies? 

Evelien: “Op mijn website en mijn blog geef ik praktische tips en deel ik nieuwe inzichten. Maar ik geef ook lezingen, studiedagen en eco-weekenden, waar werkelijk iedereen welkom is. Je moet zeker niet bang zijn dat ik je ga omtoveren tot een echte ‘groene’. Tips geven en inspireren, dat is het doel.”

Wat is het meest uitdagende aan je eco-lifestyle?

Evelien: “Sommigen focussen zich enkel op plastic, zero waste of veganistische gerechten. Ik vind het leuk dat ik op zoveel verschillende vlakken actief ben. Op het ene moment kan ik me onderdompelen in off-grid, daarna in zero-waste en dan weer in groen leven in een sociale context. Die verscheidenheid houdt het uitdagend. Voor mij en mijn lezers.”

Luminus Green Evelien

Ben je ervan overtuigd dat we met kleine gedragsveranderingen het verschil kunnen maken? 

Evelien: “Heel veel mensen wachten liever tot de politiek of het bedrijfsleven iets onderneemt. Maar daar geloof ik niet in. Het zijn de kleine gedragsveranderingen die het verschil maken. Als je bijvoorbeeld je kind een zelfgebakken koekje of een stuk fruit meegeeft in plaats van een koekje in plastic, dan zien andere kinderen en ouders dat ook en gaan ze misschien jouw voorbeeld volgen.”

Nog een leuke afsluiter: wat is je ultieme duurzame bespaar- of energietip? 

Evelien: “Hou het leuk voor jezelf. Zie het niet als een straf, want dan hou je het sowieso niet vol. Doe het omdat je er een kick van krijgt. Probeer dus uit te zoeken wat je écht leuk vindt. Als je een fervente vleeseter bent, moet je niet plots veganist worden, want dan is het al op voorhand verloren. Doe het stap voor stap, en vooral: hou het leuk.”

Wil je meer lezen? Op www.greenevelien.com lees je tips en tricks voor een meer duurzame en ecologische levensstijl.

Ook interessant voor jou