De verschilmakers #20: Sheep on Wheels

Een groenere toekomst. Dat is niet alleen het doel van Luminus, maar ook van Sheep on Wheels. Die organisatie wil zoveel mogelijk mensen informeren over plastic afval en laten zien hoe je het een nieuw leven kunt geven. De bevlogen leerkracht Sanne Dirickx richtte Sheep on Wheels samen met enkele oud-leerlingen van het Sint-Ursula Instituut in Sint-Katelijne-Waver op. Hoog tijd voor een kennismaking!

Vertel eens, wie zijn jullie en hoe is Sheep on Wheels ontstaan?

Sanne Dirickx:Sheep on Wheels is ontstaan op de schoolbanken. Of beter, tijdens de pauzes. Samen met enkele vrijwillige leerlingen had ik op school een stuk vergeten grond omgevormd tot een ecologische appelboomgaard. Daarna wilden we nog een stapje verder gaan: een project op poten zetten dat buiten de schoolmuren kon reiken. Daarom hebben we een eigen vzw opgericht.
Sheep on Wheels is een mengelmoes van een leerkracht en een hoop studenten met verschillende interesses en achtergronden. Dat maakt het net zo leuk. De ledenlijst is door de jaren heen een beetje gewijzigd, maar de huidige medeleden van de vzw zijn Anton, Karel, Cédric, Lukas, Tuur, Gilles, Christof, Beau en Oskar.”

Verschilmakers Luminus

Wat doen jullie precies?

Sanne Dirickx: “Enerzijds bouwen we machines waarmee plastic afval verwerkt kan worden tot een gloednieuwe grondstof, en dus tot een ander product. We doen alles helemaal zelf, van het begin tot het einde: we verzamelen het afval, we vermalen het en tekenen de mallen om de nieuwe producten te maken. Dat is niet het enige wat we doen. Anderzijds willen we ook een breder publiek informeren en tonen dat je door je koopgedrag een invloed hebt op wát er precies geproduceerd wordt en hóe dat geproduceerd wordt. Als je kiest voor duurzame, recycleerbare en afbreekbare producten, kan je de economie sturen. Het ultieme doel is om op lange termijn een circulaire economie te ontwikkelen, waarbij er geen afval meer is. En die boodschap geven we onder andere via workshops mee.”

Sheep on wheels afval recycleren

En waarom hebben jullie het initiatief precies ‘Sheep on Wheels’ genoemd?

Sanne Dirickx: “‘Wheels’ staat voor het mobiele van het project. De machines die we maken, kunnen we in een trailer of een busje zetten, om dan rond te trekken naar plekken waar er vervuiling is of waar we mensen kunnen informeren. En de ‘sheep’? Dat is eigenlijk het enige dier dat ik succesvol kan tekenen (lacht). En hoewel de naam misschien zijn oorsprong vindt in een van mijn vreemde eigenschappen, de drijvende kracht is en blijft een groep jongeren die me elke keer opnieuw verbaast met hun inzet, ideeën, heel uiteenlopende capaciteiten en vooral: een onbeperkte hoeveelheid levensvreugde.”

Sheep on wheels verschilmakers

Vanwaar komt de drive om mensen te motiveren en inspireren over recyclage, een gezonde economie en respect voor de natuur?

Sanne Dirickx: “Ecologisch leven wordt vaak als iets negatiefs gezien. Je mag geen bomen meer kappen, het vliegtuig niet langer nemen en zeker geen plastic meer verbruiken. Het ene verbod na het andere duikt op, maar daar draait het helemaal niet om. We moeten het negatieve omdraaien in iets positiefs. De focus moet liggen op wat je wél nog allemaal kunt, en wat je zelfs beter kunt doen. En dat is exact wat wij willen laten zien.” 

Jullie ambitie is een mobiel recyclagecenter. Wat houdt dat precies in? 

Sanne Dirickx: “Simpel: de machines die we bouwen, staan allemaal op een mobiel platform. Daardoor kunnen we die overal mee naartoe nemen. Soms gaan we naar een festival en vermalen we lokaal plastic tot een nieuw product. Op Couleur Café maakten we bijvoorbeeld uit plasticafval sleutelhangers die je kunt gebruiken om een winkelkar los te maken. Alles hangt af van waar we naartoe gaan, en welk publiek er voor ons staat. Als de mensen zich herkennen in wat we doen, is de impact sowieso groter.”

Hoe motiveren jullie anderen om te consuminderen?

Sanne Dirickx: “In de eerste plaats door te laten zien dat het kan. En dat je daarvoor zelfs niet moet inboeten op welvaart. Vandaag de dag bestaan er al zoveel manieren, en zoveel producten, maar die zijn of te onbekend, of gewoon niet bereikbaar voor het bredere publiek. Met ‘Sheep on Wheels’ proberen we een schakel te zijn: we tonen niet alleen hoe je je impact kunt verminderen, maar leggen het ook uit en reiken meteen alternatieven aan. Van zodra je begrijpt dat je geen blikje in de berm mag gooien – omdat de kans groot is dat het uiteindelijk in de maag van een koe terecht komt – doe je dat ook niet meer. Met een simpele uitleg heb je een grote impact, en dat is boeiend.”

Sheep on Wheels verschilmakers Luminus

Wat is jullie visie over energieconsumptie? Waar kan het beter?

Sanne Dirickx: “Eigenlijk komt alles neer op gewoontes veranderen. Vandaag is er een overaanbod en het gevolg is dan ook simpel: overconsumptie. De elektriciteit is er, dus gebruiken we die volop. En die gedachte wordt door het systeem in stand gehouden. Dat is toch waanzin! Als we tonen hoe je bewust kunt omgaan met die energie, motiveer je mensen om betere, bewustere keuzes maken. Je verkrijgt hetzelfde effect als je laat zien waar energie vandaan komt. Het komt er dus op neer om het hele verhaal achter een product te leren kennen. Door te weten wat er speelt, is de stap om te consuminderen ook veel minder groot.”

Doen jullie zelf bij je thuis iets om je energieverbruik te beperken?

Sanne Dirickx: “Absoluut! Wat heel belangrijk is, is om altijd in het achterhoofd te hebben of het nuttig is om een toestel – zoals een computer of een batterijlader – te laten aanstaan. Dat trekken we trouwens door naar de machines die we zelf bouwen. De hitte bijvoorbeeld, die de machines produceren als ze in actie schieten, laten we niet gewoon verloren gaan.”

Sheep on wheels Luminus

Bij wijze van mooie afsluiter: wat is jullie ultieme besparingstip?

Sanne Dirickx: “Weet van waar de grondstoffen én de energie komen die je verbruikt en denk na over waar ze naartoe gaan nadat ze hun ‘functie’ hebben volbracht. Op die manier wordt het een heel persoonlijk verhaal en maak je komaf met het idee ‘out of sight, out of mind’. Je creëert een verantwoordelijkheid over je eigen doen en laten, en pas als je die verantwoordelijkheid voelt, kan je daarop inspelen.”

Ook interessant voor jou