De verschilmakers #19: Encon

Het duurzaamste kmo-kantoorgebouw van Europa staat in België. In Bilzen. Infinity Building is de thuishaven van Encon, marktleider in creatieve en vernieuwende oplossingen voor energiebesparingen, hernieuwbare energie en duurzaamheidsprojecten voor industriële bedrijven.

Infinity is een voorbeeld van het nieuwe werken, energiebesparende oplossingen en duurzaamheid. Er staat zelfs een Luminus-windmolen op het terrein. Strategic business development manager Eddy Poncelet leidt ons rond.

Waarom wilden jullie het duurzaamste gebouw van Europa bouwen?

Eddy Poncelet: “Simpel. Wij willen inspireren en andere bedrijven tonen dat een duurzaam gebouw geen luchtkasteel is. Dat zelfs een kleine kmo die stap kan zetten. Het gebouw is daarom opgevat als een levende toonzaal. Ondernemers maken hier kennis met de best beschikbare technieken voor onder meer verwarming, koeling, verlichting, verluchting en energieopwekking. En met de creatieve geesten achter die technologie. Bedrijven kunnen zelfs vanuit Infinity werken. Onder het motto ‘walk the talk’ organiseren we seminaries en opleidingen. Vaak in een informele sfeer. Op die manier groeit het Infinity-gebouw uit tot het mekka voor de kennis- en technologieontwikkeling inzake duurzame energie.”

Encon verschilmakers

Van waar komt de naam Infinity Building?

Eddy Poncelet: “Vanuit de lucht heeft het gebouw de vorm van een oneindigheidsteken. Dat staat symbool voor de duurzame aanpak van Encon. Binnenin zijn alle kantoren met elkaar verbonden door middel van een oneindige wandellus. De volgorde van de kantoren langs het pad komt overeen met de stappen in een project. Infinity verwijst ook naar het doorzettingsvermogen en het karakter van onze medewerkers. Elke dag opnieuw gaan ze op zoek naar manieren en technieken die bedrijven kostenefficiënter en milieuvriendelijker maken. Klaar voor de toekomst.”

Het gebouw wekt zijn eigen energie op. Met welke technieken?

Eddy Poncelet: “We hebben drie sun trackers met zonnepanelen. Die richten zich net als zonnebloemen altijd naar het licht en voorzien ons zo maximaal van elektriciteit. En we hebben de windturbine die we met Luminus realiseerden. Je kan er niet naast kijken. Maar de meest in het oog springende techniek is ongetwijfeld het BEO-veld. BEO staat voor Boorgat Energie Opslag. Veertien boorgaten van 150 meter diep zijn gevuld met water en met elkaar verbonden. De temperatuur van de aarde koelt in de zomer en warmt in de winter. Het verbruik voor verwarming ligt daardoor 40% lager dan bij een traditionele installatie. Bij koeling is dat zelfs 90%.”

Luminus Encon

Weetje!

Met meer dan 25 technieken voldoet het CO2-neutrale kantoorgebouw aan de Europese en Amerikaanse duurzaamheidsnormen BREEAM en LEED. Een wereldwijde primeur voor dit type gebouw.

Dan produceren jullie waarschijnlijk te veel stroom?

Eddy Poncelet: “Dat klopt. Wij zijn energiepositief. De windturbine en de zonnepanelen genereren meer megawattuur dan het gebouw vraagt. Het overschot gaat niet verloren. Onze parking is voorzien van twaalf elektrische laadpalen. Tegen 2022 bestaat ons wagenpark enkel nog uit elektrische voertuigen, volledig aangedreven door de stroom die we zelf opwekken. Op termijn willen we energie opslaan en gebruiken als we hem nodig hebben. Ook wanneer de zon niet schijnt of het windstil is. Demand response dus: niet de productie sturen, maar de vraag. Dat is de toekomst. Net als stroom leveren aan buurbedrijven, hen laten inpluggen op onze lokale energie. Alleen vraagt dat ook een duidelijk wettelijk kader. Daar willen wij zeker een rol in spelen.”

Luminus Encon verschilmakers

Welke duurzame materialen werden gebruikt bij het bouwproces?

Eddy Poncelet: “Infinity is meer dan een optelsom van nieuwe technologieën. Het gaat om een andere manier van denken, leven en werken. Dat vertaalt zich ook in de materiaalkeuzes. Niet alleen bij de constructie, ook binnenin. Bij de inrichting van de kantoren kozen we voor leveranciers die hoog inzetten op duurzaamheid. In het bedrijfsrestaurant is bijna alles gerecupereerd: wandbekleding, zetels, tafels … Stoelen zijn gemaakt van petflessen en verlichtingsarmaturen uit oude fabriekshallen kregen een nieuw en energiezuinig leven. We kiezen bewust voor lokale leveranciers. We trekken onze visie extreem door. Dat zijn we aan onszelf verplicht. En aan deze aardbol.”

Wat is nu het grootste voordeel van het Infinity-gebouw?

Eddy Poncelet: “Uiteraard is dit een positief verhaal op het vlak van energiekosten. Dat spreekt voor zich. En natuurlijk heeft het gebouw voor ons een grote marketingwaarde. Maar het belangrijkste neveneffect is zonder twijfel de instroom aan talent. Dankzij onze visie en het aangename werkklimaat dat het gebouw creëert, ontvangen wij veel meer spontane sollicitaties van mensen die zich helemaal vinden in ons verhaal en hier maar al te graag aan de slag willen. Vaak zijn dat mensen met de juiste opleiding en skills. Kortom: Infinity Building drukt onze kost in de strijd om talent en doet ons verder groeien.”

Encon Luminus

Hoe belangrijk is die medewerker voor jullie?

Eddy Poncelet: “Onze mensen zijn het hart van Encon. Infinity is volledig afgestemd op optimale samenwerking en een fijne werkomgeving. Er is veel glas en dus veel licht. De akoestiek is top en de temperatuur altijd perfect. We hebben flex offices en creatieve denk- en vergaderruimtes. Uitleven gebeurt in de sportzaal. Je kan hier zelfs de strijk laten doen en een brood kopen voor thuis. Medewerkers krijgen daardoor meer vrije tijd buiten de werkuren. In onze filosofie is de natuur het uitgangspunt. De ecologische tuin trekken we dan ook bewust naar binnen. Medewerkers efficiënt laten werken in een inspirerende omgeving brengt meer op dan het kost.”

Verschilmakers Encon

Wat is jouw persoonlijke energie- of besparingstip?

Eddy Poncelet: “Ik kies niet voor één tip. Vele kleine dingen maken samen een groot verschil. ‘Hoe kan ik energie besparen?’ is een vraag die iedereen zich kan stellen. Regenwater voor de planten of het toilet, lichten niet laten branden, bruiswater uit de kraan … Het is geen rocket science. Eerder de basis.

Daarna bekijk je of lokaal energie opwekken mogelijk is. Bijvoorbeeld door middel van zonnepanelen. Je kan daar ver in gaan en uiteindelijk ook als particulier een energiepositieve woning realiseren. Niet iedereen heeft die mogelijkheden. Maar elke mens kan wel impact creëren. Iedereen op zijn niveau. Niet alleen thuis, ook op je werkplek. En daarvoor moet je echt geen CEO zijn. Kijk om je heen, stel dingen in vraag en denk na over hoe het anders kan. Het is een gedeelde verantwoordelijkheid. Neem ze op.”