De verschilmakers #14: PermaFungi

PermaFungi is een sociale coöperatieve in Brussel die koffiegruis recycleert. Dat is stedelijk afval waarvan je waarschijnlijk niet wist hoe nuttig het wel kan zijn! In 2017 won PermaFungi de Circular Economy Award van de Belgische Energie- en Milieuprijs, waarvan Luminus premium partner is. Daar wilden we meer over weten. We gingen praten met Elena Putiatina, verantwoordelijk voor marketing en communicatie.

Hoe is het PermaFungi-project ontstaan en wat doen jullie precies?

PermaFungi is een coöperatieve vereniging met sociale doelstelling en werd eind 2013 opgericht met twee vaststellingen in het achterhoofd: de overvloed aan koffiegruis en de hoge werkloosheid bij jongeren in Brussel. We zijn gevestigd in Tour & Taxis en recycleren elke maand 5 ton koffiegruis. Daarmee kunnen we 1 ton verse oesterzwammen en 10 ton natuurlijke meststof (champost) produceren. Tegelijk bieden we vast en duurzaam werk aan Brusselse jongeren.

PermaFunghi

Wat is jullie belangrijkste missie?

Ons project wil de stad veerkrachtig maken; ervoor zorgen dat de stad kan omgaan met ontwrichtende veranderingen. Om die missie vorm te geven, recycleren we stedelijk afval, ondersteunen we de biologische productie, creëren we duurzaam werk en proberen we actief het gebruik van fossiele brandstoffen te verminderen.

Vanwaar komt het idee koffiegruis te recycleren om er oesterzwammen mee te kweken?

Ieder jaar wordt in heel de wereld 7 miljoen ton koffiegruis geproduceerd, wat enorm is. Deze afvalstroom kan echter op een duurzame manier gerecycleerd worden. Tijdens een reis naar Azië zagen de oprichters van de coöperatieve hoe champignons konden worden gekweekt op koffiedik. Zo ontstond het idee het concept ook in België uit te proberen en biologische oesterzwammen te kweken met Brussels koffiedik.

Luminus Permafunghi

Vanwaar komt het koffiegruis?

Het koffiegruis bestemd voor de teelt van oesterzwammen komt van verschillende partners, waaronder EXKI, Le Pain Quotidien en La Fabbrica . Dat zijn buren van ons hier op de site van Tour en Taxis. Elke ochtend pikken we hun koffiegruis op met de fiets. Dat is trouwens ook het vervoermiddel dat we gebruiken om de oesterzwammen te leveren. We hebben met Het Dagelijks Brood zelfs gekozen voor retourlogistiek. Hun vrachtwagens die hebben geleverd, vertrekken nooit leeg, maar wel met het kostbare koffiedik dat ze bij ons komen leveren.

Wat doen jullie met de geoogste oesterzwammen?

We leveren de geooste oesterzwammen met de fiets bij verschillende biowinkels in Brussel: de winkels van Färm, de boerenmarkt in de Huidevettersstraat en andere winkels. We hebben ook een online winkel waar we kant-en-klare kits om te kweken verkopen. Op die manier zetten we anderen aan om zelf paddenstoelen of witloof te produceren op een circulaire manier.

Wat doen jullie met productieoverschotten?

Daar maken we de natuurlijke meststof champost mee. Die leveren we aan de boerderij Nos Pilifs. Daarnaast maken we er ook biologisch afbreekbare lampen mee. Die kan je ook in onze winkel kopen. We doen er heel verschillende dingen mee. Een mooi voorbeeld van de circulaire economie dus.

Hoe werkt PermaFungi?

Wij zijn een jong, dynamisch en gepassioneerd team. Ons operationeel team telt een tiental mensen en al onze beslissingen worden gezamenlijk genomen. Onze managementstijl is participatief: iedereen wordt gehoord.

Waarom is duurzame stedelijke landbouw zo belangrijk?

Het draagt bij tot de veerkracht van de stad. Je hoort of leest elke dag opnieuw in het nieuws hoe dringend de klimaatopwarming moet worden aangepakt. Steden kunnen een deel van het voedsel van hun inwoners zelf produceren. Deze aanpak vermindert de uitstoot van broeikasgassen, vermindert de werkloosheid door nieuwe jobs te creëren en maakt consumenten bewust zodat zij op hun beurt de dingen anders aanpakken, ook al blijft grootschalige actie nodig.

PermaFunghi Luminus

Wat kan er in België worden verbeterd op het vlak van de circulaire economie?

De cijfers zijn bemoedigend. We zien dat de vraag naar producten afkomstig van de korte keten blijft groeien. Consumenten zijn zich steeds meer bewust van het probleem en vragen om gezondere, natuurlijkere en lokale producten. Wij produceren momenteel 1 ton oesterzwammen per maand. Dat bewijst dat de vraag er wel degelijk is. De regering moet hierop blijven inzetten.

Wat zou de impact zijn?

De circulaire economie en stedelijke veerkracht gaan hand in hand. Gezien de uitdagingen van onze steden, biedt het tal van voordelen: minder werkloosheid, minder vervuiling in de stad, minder gezondheidsproblemen dankzij een betere voeding. Alleen maar positieve dingen dus!

PermaFunghi Lumiworld

Wat is jouw persoonlijke tip om energie te besparen?

De tips die iedereen kent, of zou moeten kennen: het licht uitdoen, minder water verbruiken, enzovoort. Maar ook indirecte keuzes zijn belangrijk. Door te kiezen voor lokale producten, kan je jouw ecologische voetafdruk nog verminderen en draag je bij tot een ander consumptiesysteem.

Ook interessant voor jou