De verschilmakers #11: Isabelle van Luminus

Warme acties liggen energieleverancier Luminus nauw aan het hart. De Warmste Week, bijvoorbeeld. Daarom tovert het bedrijf in december de medewerkers om tot zogenaamde ‘Warmste Werknemers’. Op die manier steunen zij niet één, maar tientallen goede doelen. Neem nu Isabelle. Zij stak de handen uit de mouwen voor De Kinderen van Flores.

Isabelle Bogaerts (37) werkt al bijna twaalf jaar bij Luminus als Customer Operations Improvement Analyst. In de B2B-afdeling staat zij in voor het bedenken van nieuwe concepten en het technisch uitbouwen ervan. Daarnaast helpt ze haar collega’s op weg om die nieuwigheden te integreren in hun job. Dat doet ze na twaalf jaar nog steeds met hart en ziel. Toen ze over de Warmste Werknemer-actie hoorde, schreef ze zich meteen in.

Wat is de Warmste Werknemer precies?

Isabelle Bogaerts: “De Warmste Werknemer is een initiatief van Luminus. Het bedrijf zorgt met die actie dat het personeel één werkdag mag besteden aan een goed doel. Op die dag wordt er dus niet gewerkt voor Luminus zelf, maar doen de werknemers aan liefdadigheidswerk. Het principe is simpel: de werknemer investeert een halve verlofdag en Luminus geeft een halve werkdag, zodat een volledige dag in het teken staat van het goede doel. Verschillende goede doelen die een extra vrijwilliger konden gebruiken, schreven zich in via de website. Zo werd gezocht naar een perfecte match met een werknemer, die op de gevraagde dag vrij was.”

Luminus warmste week actie

Wat vind je van die actie?

Isabelle: “Zelf doe ik regelmatig aan vrijwilligerswerk. Niet meteen voor het goede doel, maar wel als bijvoorbeeld kookmoeke. Dus ik was aangenaam verrast toen ik over de actie hoorde. Luminus zet ons op deze manier niet alleen aan om De Warmste Week te steunen, maar vraagt ook aandacht voor de mensen die minder gezegend zijn. En ze laten zien dat je geen honderden euro’s en zeeën van tijd nodig hebt om het verschil te maken. Door acht uurtjes te besteden aan een goed doel, help je heel wat mensen vooruit.”

Heb je in het verleden de Warmste Week al eens gesteund?

Isabelle: “Ja, maar nog nooit op deze manier. Vroeger kocht ik wel steevast iets lekkers van een koekenbak of een bloemetje ten voordele van een goed doel. Ook op het werk werd elk jaar wel iets verkocht voor De Warmste Week. Maar zelf een actie op poten zetten – laat staan helpen tijdens een actie – dat is voor mij helemaal nieuw.”

Luminus warmste werknemer

Voor welk goed doel heb jij je uiteindelijk ingezet?

Isabelle: “Voor De Kinderen van Flores. Die organisatie zet zich in voor kinderen en gezinnen op het eiland Flores in Indonesië. Een vrouw uit Vlaanderen heeft daar vijf weeshuizen opgericht, en De Kinderen van Flores ondersteunt die dame. Met het geld helpt ze kinderen die het minder goed hebben. Én jonge meisjes en vrouwen zodat die een goede basis hebben om voor hun gezin te zorgen. Ze brengt ook lokale producten
van ginds mee, om hier te verkopen. Het mooie is dat het geld niet alleen gebruikt wordt om dingen te geven aan de mensen, maar ook om de mensen daadwerkelijk iets aan te leren. De beste manier om het verschil te maken, vind ik.”

En wat heb je allemaal moeten doen?

Isabelle: “Ik verkocht spulletjes uit Indonesië op de kerstmarkt in Sint-Truiden. De organisatie had daar een standje en zij konden mijn hulp wel gebruiken. Mijn taak: de mensen laten proeven van de overheerlijke speculaas. Met proevertjes sprak ik mensen aan, in de hoop dat ze vervolgens het goede doel zouden steunen.”

Was het een groot succes?

Isabelle: “Ja hoor! Hoeveel de actie precies heeft opgebracht, weet ik niet. Ik ben vrijdagavond en zaterdagnamiddag gaan helpen, maar op zondag stonden ze ook nog een hele dag op de kerstmarkt. Ik weet wél dat er na de eerste dag toch al 400 euro in het laatje zat. Een mooi bedrag, al zeg ik het zelf.”

Warmste werknemer

Hoe waren de reacties van de organisatoren?

Isabelle: “We hebben samen koude voeten en handen gehad, maar ik denk wel dat ze blij waren met mijn hulp. Zelf hebben ze heel veel vrijwilligers waar ze op kunnen rekenen, maar ik ben niet op mijn mondje gevallen en sprak dus de ene bezoeker na de andere aan. En dat was precies wat ze nodig hadden. Ze hebben zelfs gevraagd of ik in de zomer nog eens terugkom. Om op een ander evenement te helpen. Dus ik denk dat ik mijn missie wel volbracht heb.”

Zou je het opnieuw doen?

Isabelle: “Absoluut! Het was een leuke manier om andere goede doelen te ontdekken. In het begin was het ook wel een beetje spannend, want je weet helemaal niet wat je te wachten staat. Maar het was een ontzettend fijne ervaring. Als Luminus de actie volgend jaar opnieuw doet, schrijf ik me zeker weer in. Andere mensen helpen die het nodig hebben, dát is belangrijk. Dus als je door slechts acht uurtjes te werken iemand anders op weg helpt, dan snap ik niet waarom je dat niet zou doen.”

Ook interessant voor jou