De verschilmakers #10: Belvas

De artisanale chocolaterie Belvas in Gellingen, opgericht door Thierry Noesen, produceert 100% biologische en fairtrade chocolade. Hun prioriteiten? Smaakkwaliteit en maatschappelijk engagement. Belvas rijft de ene na de andere prijs binnen: de meest milieuvriendelijke micro-onderneming van Europa, de prijs voor duurzame ontwikkeling van de provincie Henegouwen, de Belgische prijs voor Toekomstige Generaties… Wij wilden meer weten.

Hoe en waar werd Belvas opgericht?

De chocolaterie Belvas ontstond in 2005 in een ambachtelijke bakkerij die mettertijd een chocolaterie was geworden. De dag na mijn aankoop heb ik meteen geïnvesteerd om fairtrade en biologische chocolade te kunnen maken.

Wat maakt jullie anders in de Belgische markt van chocolatiers?

Wij zijn de enigen die 100% biologische en fairtrade chocolade maken. Wij kunnen zonder enige twijfel stellen dat onze productie 100% biologisch is. Er is een toegelaten marge van 3% niet-bio om de benaming bio te mogen gebruiken. Maar daar doen wij geen beroep op. We werken zonder lecithine en enkel met aroma’s die afkomstig zijn van onze natuurlijke ingrediënten. Mensen die een speciaal dieet volgen, zullen blij zijn te horen dat we ook vegan en glutenvrije chocolade aanbieden. Er is voor elk wat wils.

Belvas chocolaterie

Kan je ons meer vertellen over de symboliek van het logo?

Het Belvas-logo heeft drie betekenissen. Het zijn twee handen die schudden. Dat staat voor de noord-zuidrelaties die wij voortdurend promoten. Het doet ook aan een cacaoboon denken, het basisingrediënt van chocolade, en aan ambachtelijk werk met de handen.

Wat zijn jullie waarden en hoe vertalen jullie die in de praktijk?

Wij streven vooral naar een uitstekende smaakkwaliteit, maar ook de tevredenheid van onze klanten en telers is belangrijk. In die zin is bio een logische keuze: de kwaliteit van de grondstoffen en de behandeling ervan bepalen de kwaliteit van de chocolade. Aangezien wij voor fairtrade gaan, betalen wij onze telers een correcte prijs voor de grondstoffen die nodig zijn voor de productie. Engagement is een kernwaarde van Belvas. We krijgen trouwens ook veel spontane sollicitaties van jongeren die zich kunnen vinden in de waarden die wij verdedigen en dat is toch een heel goed teken.

Belvas

Welke concrete acties neemt Belvas om milieuvriendelijker te werk te gaan?

Elk jaar publiceren wij ons milieubeleid op onze website. In dit jaarplan bepalen we de concrete acties voor het komende jaar. Dat gaat dan bijvoorbeeld over afvalwater, afvalverwerking enzovoort. Wat de landen van herkomst betreft, betalen we een correcte prijs en bieden we hulp via Acopagro, de coöperatieve waarmee we werken. We zijn erg geëngageerd en een van onze doelstellingen is om bij te dragen aan het ontwikkelen van een betere toegevoegde waarde op lokaal niveau, door het ontwikkelen van branderijen waar de cacao in een compactere vorm wordt gegoten en verpakt. Dat beperkt het getransporteerde productievolume en laat de telers toe hun velden te bemesten met het afval van de fabrieken.

Heeft het bedrijf ook aandacht voor energie-efficiëntie?

Absoluut, Belvas is een biologische chocolaterie met het EMAS-certificaat. We komen verschillende engagementen na, waaronder het opstellen van een beleid inzake energie-efficiëntie. We gaan zelfs nog verder en publiceren dit document elk jaar zodat we maximaal transparant zijn. Ons gebouw is uitgerust met zonnepanelen en we recupereren de warmte van de airconditioning om het water op te warmen dat nodig is voor het maken van de chocolade en de pralines, maar dat is nog niet alles. Dankzij de externe audits in het kader van de EMAS-certificatie kunnen we ook alle verbetervoorstellen zorgvuldig bestuderen.

Belvas Thierry Noesen

Waar kunnen we jullie producten vinden?

Je vindt ze op onze website, in grote biowinkels en nu ook in een niet-biologische supermarktketen: daar vind je onze normale chocolade op basis van cacao uit Ivoorkust die direct met de coöperatieve ECSP wordt geproduceerd. Om meer te weten te komen over de engagementen van de coöperatieve, zoals de strijd tegen kinderarbeid, de diversificatie van gewassen, de emancipatie van vrouwen en herbebossing, en om deel te nemen aan onze wedstrijd, neem je een kijkje op de pagina www.directcocoa.org/wedstrijd .

Wat zijn jullie plannen voor de toekomst?

Ik zou graag mijn sociaal en ecologisch engagement verderzetten en een verwerkingsfabriek in het zuiden bouwen. Als de bonen ter plaatse kunnen worden verwerkt, dan zouden we 20% van de kostbare meststoffen voor de cacaocultuur kunnen produceren. Het vervoerde volume zou automatisch halveren. Daar wint iedereen bij, en vooral het milieu.

Chocolaterie Belvas

Wat is voor jou goede chocolade?

Voor mij is goede chocolade in eerste plaats zo min mogelijk zoet. De kwaliteit van de grondstoffen is van belang, en ook hun verwerking. Het fermenteren en branden zijn ook factoren die cacao haar unieke smaak geven. Goede chocolade ziet er glanzend en knapperig uit, wat wijst op een goede temperatuurbehandeling. De textuur moet fijn en zijdeachtig zijn. Alle knowhow van de chocolatier bestaat erin de cacao tijdens de verschillende stappen te sublimeren.

Wat is je persoonlijke energiebesparende tip?

Energie recupereren. Warmtepompen zijn echt de oplossing om goedkoop en ecologisch warm water te produceren. Aangezien de temperatuur van het water een belangrijke factor is bij verschillende stappen in de productie van chocolade, is de besparing aanzienlijk. Maar ook op kleinere schaal is de techniek van warmtepompen het overwegen waard.