Privé

Premies voor energiebesparende maatregelen in Vlaanderen, Brussel en Wallonië

Jouw dak laten isoleren, zonnepanelen plaatsen of toch liever een zonneboiler? Een overzicht van de premies die Vlaanderen, Wallonië en Brussel in 2016 aanbieden voor energiebesparende maatregelen.

Voor zowat alle groene investeringen kan je aankloppen bij allerlei overheden om premies of subsidies te bekomen. Maar het risico bestaat dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Zeker omdat het beleid om de haverklap wordt aangepast. Daarom hebben we voor jou een aantal maatregelen op een rijtje gezet. Om het overzichtelijk te houden, concentreren we ons op energiebesparende steunmaatregelen in particuliere woningen, telkens in de drie gewesten.

Lees ook ons artikel : Woning renoveren? Alle renovatiepremies en subsidies op een rij

Isolatiepremies

Wie zijn dak laat isoleren door een aannemer, maakt in Vlaanderen aanspraak op een belastingvermindering. In 2016 komt die neer op 30 procent van de uitgave, met een maximum van 3.070 euro.

In Brussel schommelt de dakisolatiepremie tussen 15 en 25 euro per vierkante meter, afhankelijk van je inkomen. Daarnaast kan je bij Leefmilieu Brussel terecht voor steun bij de isolatie van de buitenmuren, vloerisolatie en hoogrendementsbeglazing. Die schommelt telkens tussen 10 en 50 euro per vierkante meter.

In Vlaanderen nemen netwerkbeheerders Infrax en Eandis deze premies voor hun rekening, doorgaans tegen een lagere vergoeding per vierkante meter (3 tot 15 euro). Bovendien worden deze premies vanaf 2017 afgebouwd.

Net als in Brussel zijn de isolatiepremies in Wallonië sterk afhankelijk van jouw inkomen. De basispremie, die varieert tussen twee en twaalf euro per vierkante meter, wordt voor inkomens lager dan 21.900 euro vermenigvuldigd met drie. Wie meer verdient dan 93.000 euro heeft geen recht op de premies.

Verwarming en water

Overweeg je een investering in een milieuvriendelijk verwarmingstoestel? Kijk dan zeker welke gewestelijke subsidies deze vaak gepeperde rekening kunnen verzachten.

Ook hier moet je voor Vlaamse steun aankloppen bij jouw netbeheerder. Eandis en Infrax bieden maximaal 1.700 euro voor een warmtepomp en 550 euro per vierkante meter voor een zonneboiler (max. 2.750 euro). Enkel klanten met sociaal tarief hebben bij aanschaf van een condensatieketel recht op een premie van 800 euro.

Wallonië past ook hier het systeem van de vermenigvuldigbare basispremie toe. Die ligt voor een condensatieketel op 200 euro, voor een warmtepomp op 400 (sanitair) of 800 euro (verwarming), voor een biomassaketel op 800 en voor een zonneboiler op 1.500 euro. De premie is geplafonneerd op 70 procent van de totaalfactuur.

In Brussel varieert de premie tussen 500 en 700 euro voor een condensatieketel, 100 en 300 voor een efficiënte gasconvector, 4.250 en 4.750 voor een warmtepomp voor verwarming en 1.400 en 1.600 voor een warmtepomp voor sanitair warm water. Voor een zonneboiler bedraagt de tussenkomst tussen 2.500 en 3.500 euro, telkens dus afhankelijk van je inkomen.

Zonnepanelen

Vlaanderen heeft sinds 2010 het systeem van groenestroomcertificaten voor zonnepanelen van particulieren volledig afgebouwd. Vanaf 1 juli 2015 betalen “prosumenten” bovendien een vergoeding voor de elektriciteit die ze op het net plaatsen.

In Brussel en Wallonië zijn er nog steeds steunmaatregelen (in Brussel groenestroomcertificaten en in Wallonië de Qualiwatt-premie). De investering in zonnepanelen kan in Vlaanderen een rendement van twee procent opleveren, in de hoofdstad bedraagt dat zeven procent en in Wallonië zes procent. Maar ook in Wallonië en Brussel is er sprake van de invoering van een netvergoeding, waardoor deze opbrengsten enkele procentpunten kunnen dalen.

Wil jij zonnepanelen installeren? Luminus helpt je daar graag bij.
Ga naar www.luminus.be