Privé

Hoe rendabel zijn zonnepanelen nog in 2018?

Is het vandaag de dag nog interessant om te investeren in zonnepanelen? We overlopen de verschillende subsidie- en steunmaatregelen en geven je praktijkvoorbeelden voor de verschillende regio’s van ons land.

Door de alsmaar hogere eisen op vlak van hernieuwbare energie of omdat ze hun ecologische voetafdruk willen verminderen, gaan steeds meer mensen op zoek naar manieren om hun energiefactuur op een duurzame manier te verlagen. De beslissingen van overheden om heel wat subsidies af te bouwen of te schrappen doen veel Belgen twijfelen om te investeren in energiebesparende maatregelen. Dat geldt zeker ook voor zonnepanelen. Toch is een PV-installatie anno 2018 nog steeds rendabel.

Waarom nu zonnepanelen kopen?

 • Zonnepanelen zijn nooit goedkoper geweest.
 • De kwaliteit wordt steeds beter.
 • Je energiefactuur daalt fors.
 • Zonnepanelen hebben een lange levensduur van ongeveer 25 jaar.
 • Binnen 10 jaar hebben zonnepanelen zichzelf terugverdiend.
 • Zonnepanelen zijn onderhoudsvriendelijk.
 • Bij nieuwbouw en renovatie helpen zonnepanelen om de nieuwe EPB-eisen te behalen.
 • Woningen die ouder zijn dan 10 jaar genieten van 6% btw in plaats van 21%.

>> Download ook ons ebook: Alles over zonnepanelen bij je thuis

Subsidies voor zonnepanelen in 2018

Hoewel de steunmaatregelen vanwege de overheid afnemen, blijft het plaatsen van zonnepanelen een interessante investering omwille van de gunstige prijs en het rendement. We vatten per regio samen wat er is veranderd of wat er binnenkort nog zal wijzigen.

BRUSSEL

 • Voor groene stroom opgewekt door fotovoltaïsche zonnepanelen en andere groene energiebronnen werkt men in Brussel met groenestroomcertificaten. Het komt erop neer dat je jaarlijks zogenaamde waardebonnen ontvangt die je aan de netbeheerder kunt verkopen aan de marktprijs. Netbeheerders moeten jaarlijks aan bepaalde quota voldoen. Aangezien dit tot 2025 is vastgelegd, kunnen inwoners van Brussel nog voor lange tijd van deze steunmaatregel genieten.

VLAANDEREN

 • Nog tot eind 2018 kan je een energielening afsluiten aan een voordelig tarief. Kwetsbare doelgroepen of mensen die hun woning verhuren via een sociaal verhuurkantoor kunnen hierdoor maximaal 15.000 euro lenen aan 0% rente. Wanneer je hier niet onder valt, leen je aan 2%.
 • De Vlaamse regering keurde in 2016 het zonneplan goed, waardoor particulieren gemakkelijk kunnen participeren in hernieuwbare energieprojecten.

WALLONIË

 • Vanaf 30 juni 2018 worden de Qualiwatt-premies afgeschaft. Wacht niet te lang met je offerteaanvraag, aangezien enkel de eerste 6.000 dossiers nog worden aanvaard. Ook daarna blijven PV-installaties interessant, maar de terugverdientijd zal een beetje langer zijn.
 • Vanaf 1 januari 2020 betaal je ook in Wallonië een prosumententarief.

 

Subsidies zonnepanelen

Voorbeelden uit de praktijk

VOORBEELD 1: rentabiliteit zonnepanelen in Brussel

Robert en Isabel wonen met twee in hartje Brussel. Omdat hun energieverbruik beperkt is, kiezen ze voor een installatie van 2.500 kWh met een totale investeringskost van 4.750 euro. Hun elektriciteitsleverancier rekent 0,27 euro/kWh. Op jaarbasis kunnen ze hierdoor ongeveer 675 euro besparen.

Nadat ze hun installatie hebben laten certificeren door Brugel, hebben ze recht op groenestroomcertificaten voor een waarde van ongeveer 600 euro per jaar, gedurende 10 jaar. Na 4 jaar is hun investering volledig terugverdiend.

Zonnepanelen Brussel

VOORBEELD 2: rentabiliteit zonnepanelen in Vlaanderen

Idriss en Elke hebben al heel wat aanpassingen gedaan aan hun woning wanneer ze besluiten om zonnepanelen te laten plaatsen. Ze hebben samen drie kinderen en daarom besluiten ze een installatie van 3.500kWh te laten installeren.

Ze besparen hierdoor jaarlijks +/- 945 euro op hun elektriciteitsrekening. Elk jaar betalen ze het prosumententarief. Dit bedraagt ongeveer 315 euro per jaar. Het kostplaatje voor het plaatsen van de PV-installatie bedraagt 5.000 à 6.000 euro.

Als je het prosumententarief aftrekt van de jaarlijkse besparing op het energiefactuur dan kom je op een bedrag van 630 euro jaarlijkse besparing. De investering zal dus terugverdiend zijn na 8 á 10 jaar.

Zonnepanelen vlaanderen

VOORBEELD 3: rentabiliteit zonnepanelen in Wallonië

José, Philippe en hun twee zonen wonen in Namen. Via een gecertificeerde installateur laten ze een PV-installatie plaatsen met een capaciteit van 3.500kWh. Ze betalen hiervoor tussen 5.000 en 6.000 euro. Omdat ze op tijd hun papierwerk in orde hebben gebracht, komen ze in aanmerking voor een Qualiwatt-premie. Dit betekent dat ze gedurende 5 jaar ongeveer 379 euro premie ontvangen.

Opgeteld met de besparing van zo’n 900 euro per jaar op hun factuur zal hun investering zichzelf hebben terugverdiend na 5 jaar.

Het is nog niet duidelijk hoe het prosumententarief, waarvan sprake is, toegepast zal worden. Maar met of zonder is het rendement van een PV-installatie veel interessanter dan eender welke spaarformule bij de bank.

Zonnepanelen Wallonië

Zonnepanelen zijn nog steeds rendabel in 2018. Bereken hier de kostprijs van jouw installatie en ontdek hoeveel jij kan besparen.Ga naar www.luminus.be