9 tips om energie te besparen in je zaak

Of je nu een winkel, horecazaak, dokterspraktijk, loodgietersbedrijf of kapsalon hebt, energie besparen is voor een klein bedrijf of zelfstandige altijd welkom. Met deze 9 praktische tips om energie te besparen help je jouw zaak, jouw portemonnee en het milieu een eind vooruit.

1. Installeer energiezuinige verlichting

Energie besparen in je bedrijfspand begint bij het uitdokteren van een lichtplan. Bekijk waar je het meeste licht nodig hebt, en waar het sfeervol mag zijn. Ledlampen zijn sowieso het zuinigst.

Schakel een eventuele etalage ook in als lichtbron: prop ze niet te vol en verwelkom zo de zon als energiezuinige verlichting. Schilder je muren in lichte tinten zodat ze dat natuurlijke licht weerkaatsen en je minder snel kunstmatige lichtbronnen hoeft in te zetten.

Je kan nog wat extra energie besparen in je bedrijf door een daglichtsensor te gebruiken. Die zorgt voor een constant lichtniveau en dimt je lampen op de momenten dat je genoeg zonlicht binnenkrijgt.

Wist je dat… vuile en stoffige lampen heel wat sluimerverbruik meebrengen? Je verbruikt de energie van een felle lamp, terwijl die steeds minder licht geeft.

Een jaarlijkse poetsbeurt van al je lampen helpt je dus heel wat energie besparen. Is je lichtinstallatie helemaal verouderd? Vervang de oude armaturen dan door nieuwe duurzame modellen.

2. Vermijd weglekkende warmte met slimme isolatieoplossingen

Als het goed gaat, wordt de deur van jouw winkelruimte, praktijk of restaurant regelmatig geopend. Maar daardoor glipt er wél warmte naar buiten, waardoor je extra moet verwarmen om je temperatuur te behouden. Dat kan beter.

Een luchtgordijn of tochtsluis zijn goede oplossingen om de warme lucht in jouw pand te houden. Dat hoeft trouwens niet veel te kosten: bij een restaurant of winkelruimte kies je bijvoorbeeld voor een zwaarder gordijn in een boog rond je voordeur.

Indien een tochtsluis geen optie is, kan je simpelweg de deuren tussen verschillende ruimtes gesloten houden. Zeker wanneer één van die ruimtes onverwarmd is.

In de meeste ruimtes ontsnapt warmte trouwens niet enkel via de deur, maar ook via kieren en raamspleten. Daar is een snelle oplossing voor: breng tochtstrips aan  om dit tot een minimum te beperken.

Wil je het probleem bij de wortel aanpakken? Zorg dan voor een goed geïsoleerd pand. Het is de makkelijkste manier om energie te besparen in je bedrijf en dat effect voel je meteen aan je energierekening.

3. Gebruik een zuinige bedrijfswagen

Een zuinige bedrijfswagen is een 100% elektrische bedrijfswagen. Zeker nu de elektriciteitsprijzen weer stabiel zijn, betaal je minder voor een laadbeurt dan voor een tankbeurt – en al helemaal als je thuis je zuinige bedrijfswagen oplaadt. Vanaf 2026 zijn elektrische bedrijfswagens bovendien het enige type dat nog van fiscale voordelen geniet.

  • Niet echt een wagen nodig voor je activiteiten? Denk dan eens aan een e-bike of e-step als alternatief vervoermiddel.

Wist je dat… Luminus je co-piloot is in de overstap naar elektrische mobiliteit? We bieden namelijk verschillende snelle en slimme laadoplossingen aan voor thuis, onderweg en op het werk. Bovendien geeft de Luminus laadpas je toegang tot duizenden laadpunten in België en Europa. Geen enkele verplaatsing is vandaag nog te ver. Lees er via deze webpagina meer over.

Elektrische wagen aan het opladen

4. Let op de energielabels van je elektrische toestellen

Let bij de aankoop van computers en andere elektronische apparaten altijd op de energielabels. Een apparaat met energielabel A verbruikt het minste, energielabel G krijgt de slechtste punten. Zuinigere apparaten zijn soms duurder in aankoop, maar helpen je op termijn heel wat meer energie besparen in je bedrijfspand.

Heb je een zaak overgenomen en staan er nog oude apparaten? Vervang alles van meer dan 15 jaar oud door nieuwe toestellen met een duurzaam energielabel. Dit zal zonder twijfel een positief effect hebben op je energiefactuur.

QUICK FIX: Om je elektrische toestellen niet nodeloos hard te laten werken, plaats je een koelsysteem uit de buurt van een warmtebron en omgekeerd. Die werken elkaar tegen waardoor ze meer stroom moeten verbruiken voor dezelfde prestatie.

5. Vermijd sluipverbruik en schakel alles uit

Als je ’s avonds vertrekt, schakel dan alle computers, lampen en apparaten uit. Vermijd ook de stand-bymodus, want die zorgt nog voor heel wat sluimerverbruik.

Als het niet écht noodzakelijk is voor je zichtbaarheid, laat dan ook de etalagelichten niet branden. Plug je toestellen samen in een stekkerblok met een aan-uitschakelaar om in één beweging al je toestellen af te zetten.

QUICK FIX: Een bewegende screensaver met foto’s verbruikt evenveel energie als een normaal beeldscherm, dus kies liever voor de slaapstand dan voor een screensaver. Werk je even niet aan je computer? Schakel hem dan uit om zo veel mogelijk sluimerverbruik te vermijden.

6. Ga voor energiezuinig verwarmen

De verwarming van je bedrijfsruimte is verantwoordelijk voor zo’n 50% van je energierekening. Dat is veel, maar het is vrij gemakkelijk om hier energie te besparen. Zo voel je het amper als je de thermostaat 1 graad lager zet (bijvoorbeeld op 20 °C in plaats van 21 °C), maar dat is wel onmiddellijk merkbaar op je factuur.

Ook met een slimme inrichting kan je energiezuinig verwarmen: zet geen meubilair voor je radiatoren zodat de warmte zich vrij door de ruimte kan verspreiden.

Staat er een radiator tegen een buitenmuur? Kleef dan isolatiefolie aan de achterkant van je toestel, zodat die warmte vlot de kamer in gestuurd wordt en niet verloren gaat aan de muur.

Met airconditioning of automatische temperatuurregeling kan je ook het energieverbruik doen dalen. Bovendien is een constante temperatuur aangenaam om in te werken. Zonnewering kan dan weer helpen om het verbruik van je airconditioning te doen dalen.

QUICK FIX: Geef de timer van je thermostaat de opdracht om naar nachtstand te gaan, vanaf 1 uur voor je sluitingstijd.

Zorg voor een tijdig onderhoud van je verwarmingsketel

Een (twee)jaarlijks ketelonderhoud is niet alleen verplicht, het helpt je ook heel wat energie te besparen. Met een uitstekend werkende ketel vermijd je onnodige kosten, storingen en pannes op langere termijn. Om het je helemaal gemakkelijk te maken, kan je het onderhoud overlaten aan Luminus. Onze erkende installateurs en techniekers onderhouden je ketel snel en vakkundig, zodat jij je woning energiezuinig kan blijven verwarmen. Ontdek er hier alles over. Is je verwarmingsketel ouder dan 15 jaar? Dan is die allicht aan vervanging toe. Ben je niet helemaal zeker? Aan deze signalen herken je of het tijd is voor een nieuw exemplaar.

7. Hergebruik materialen voor een mooie besparing

Eén van de beste tips om energie te besparen is ecologisch te werk gaan. Koop leuke mokken (misschien zelfs in de kringloopwinkel) ter vervanging van je kartonnen of plastic wegwerpbekers. Houd je koffie warm in een thermos in plaats van op het koffiezetapparaat en gebruik drinkbussen voor onderweg. Je bespaart niet alleen op je energie, maar ook op de aankoop van bekertjes en vuilniszakken en je produceert minder afval. Win-win-win!

LET OP! Je kan ook heel wat energie besparen door je herbruikbaar materiaal slim af te wassen. Wacht tot de vaatwasser vol is voor je hem laat draaien. Heb je maar een klein team? Was na de lunch gezellig samen af, zorg voor een beurtrol, of koop simpelweg een kleinere vaatwasser.

8. Investeer in jouw energie

Soms moet je investeren om er nadien de vruchten van te plukken. Bekijk met een specialist wat de eisen zijn van jouw business, en de zwakke plekken van je bedrijfsruimte. Hoe verliest jouw pand energie en hoe kan je er bijwinnen? Investeer op basis daarvan in zonnepanelen voor je bedrijf, een extra raam- of dakisolatie, een condensatieketel of een warmtepomp. Zo kan je niet alleen energie besparen, maar maak je je bedrijf ook onafhankelijker van de energiemarkt. De recente energiecrisis leerde ons hoe belangrijk dat kan zijn.

Lees hier meer over de voordelen van ondernemen op zonnepanelen.

9. Kies een tariefplan op maat

Of je energie kan besparen, hangt voor een groot stuk van je eigen inspanningen af, maar het heeft ook te maken met de keuze voor een tariefplan op maat van jouw bedrijf. Bezuinig niet op kwaliteit, maar wel op je energiefactuur met een voordelig (en groen!) tariefplan, dat aangepast is aan de noden van jouw specifieke onderneming.

Energie besparen in je bedrijf is dus niet zo moeilijk. Met een reeks kleine (of grote) inspanningen verlaag jij je energiefactuur én kies je voor een duurzame bedrijfsvoering. In heel Vlaanderen zijn er trouwens ondernemers te vinden die, net als jij, hun steentje willen bijdragen aan een duurzame toekomst. Laat je inspireren door de verhalen van onze verschilmakers.