Privé

Van arm gas naar rijk gas. Wat verandert er voor jou?

Tegen 2030 moet België volledig overgeschakeld zijn van laagcalorisch naar hoogcalorisch aardgas. Voor ongeveer 1,6 miljoen gebruikers, voornamelijk in Vlaanderen en Brussel, heeft deze omschakeling (beperkte) gevolgen.

In België worden vandaag twee gaskwaliteiten aangeboden: laagcalorisch gas (L-gas of arm gas) en hoogcalorisch gas (H-gas of rijk gas). Het verschil zit hem in de energetische waarde.

Het verschil tussen L-gas en H-gas

De naam zegt het al: laagcalorisch aardgas heeft een lagere calorische waarde en bevat dus minder energie dan hoogcalorisch aardgas. Daardoor zullen installaties op L-gas doorgaans meer aardgas (in volume m³) verbruiken dan installaties op H-gas. Dit heeft echter geen impact op je energiefactuur.

In België wordt zowel laagcalorisch als hoogcalorisch aardgas gebruikt. Het is de plaats van ontginning die verantwoordelijk is voor de calorische waarde. Het laagcalorisch aardgas is afkomstig uit het Nederlandse Slochteren-veld in Groningen. Het hoogcalorisch gas wordt ingevoerd vanuit Algerije, Qatar, Noorwegen (de Noordzee) en Rusland.

Kan ik kiezen tussen L-gas en H-gas?

Het H-net en het L-net zijn volledig gescheiden. Je kan dus niet kiezen of je L-gas of H-gas verbruikt. Een deel van de provincies Antwerpen, Limburg, Vlaams- en Waals-Brabant, Henegouwen en Luik zijn aangesloten op het L-net. Het H-net bestrijkt de provincies Oost- en West-Vlaanderen en het grootste gedeelte van de provincies Henegouwen, Luik, Namen en Limburg.

Omschakelen van arm gas naar rijk gas

Omdat het aardgasveld in Groningen geleidelijk uitgeput raakt, zal Nederland de uitvoer van L-gas afbouwen. Tegen 2030 zal de Nederlandse gaskraan volledig worden dichtgedraaid voor ons land. We moeten ons dus voorbereiden op een volledige omschakeling naar H-gas.

Synergrid, de federatie van de netbeheerders van elektriciteit en aardgas in België, werkte op vraag van de overheid een indicatieve tijdslijn uit voor de omschakeling van de gasinfrastructuur in ons land. De omschakeling zal tussen 2018 en 2029 geleidelijk gebeuren, gemeente per gemeente. Elk jaar zullen er ongeveer 250.000 verbruikers worden omgeschakeld. In totaal gaat het over zo’n 1,6 miljoen gebruikers. Deze planning is indicatief en kan nog gewijzigd worden omwille van wettelijke of technische redenen. Wil je snel ontdekken of jouw gemeente betrokken is bij deze verandering? Geef dan jouw postcode in op www.gasverandert.be.

Welke gevolgen heeft de omschakeling voor mij?

Als je vandaag L-gas gebruikt, zal de distributienetbeheerder je tijdig op de hoogte brengen wanneer je wordt overgeschakeld naar H-gas en wat je hiervoor precies moet doen.

Je gasmeter moet niet aangepast worden, maar in sommige gevallen is er een huisbezoek van de netbeheerder nodig om de drukregelaars aan de gasmeter te vervangen of om de druk bij te regelen.

Als gebruiker zal je verder weinig merken van de omschakeling naar hoogcalorisch gas. Je moet wel laten controleren of je toestellen die op gas werken effectief geschikt zijn voor H-gas. Voor de meeste apparaten is dat het geval. Alle verwarmingsketels die sinds 1978 in België op de markt worden gebracht, kunnen zowel op L-gas als op H-gas werken. Je laat dit best nakijken door een erkend vakman. Wij raden aan om dit te combineren met het verplicht tweejaarlijks ketelonderhoud.

Heb je een toestel dat dateert van voor 1978? Deze zijn meestal niet geschikt voor H-gas en zullen waarschijnlijk vervangen moeten worden. Indien je wenst, kan je in deze blogpost meer informatie vinden over de energiezuinigste cv-ketel van vandaag.

Betaal ik meer voor H-gas?

Aangezien H-gas een hogere energetische waarde heeft dan L-gas, moet je minder gas verstoken om dezelfde hoeveelheid warmte te genereren. Je zou dus kunnen denken dat je bij een overschakeling naar H-gas een lagere energiefactuur zal overhouden. Dat is echter niet het geval. De betaling van je aardgasverbruik gebeurt immers niet op basis van het aantal verbruikte kubieke meters, maar op basis van het aantal kilowattuur. Je zal dus geen verschil merken op de kosten voor je gasverbruik

Welke gemeenten worden in 2018 omgeschakeld?

De volgende gemeenten zullen in 2018 omgeschakeld worden van L-gas naar H-gas:

Provincie Antwerpen:

 • District Antwerpen
 • Hemiksem
 • Aartselaar
 • Niel

Provincie Limburg:

 • Sint-Truiden
 • Halen
 • Gingelom
 • Herk-de-Stad
 • Nieuwerkerken

Vlaams-Brabant:

 • Bekkevoort
 • Glabbeek
 • Holsbeek
 • Linter
 • Geetbets
 • Kortenaken
 • Lubbeek
 • Tielt-Winge
 • Landen
 • Zoutleeuw

Luik:

 • Hannut
 • Waremme
 • Berloz
 • Geer

Woon je in een van deze bovenstaande gemeenten en is je gastoestel na controle geschikt bevonden voor rijk gas? Dan kan je het na 1 juni 2018 blijven gebruiken. Moet het toestel aangepast of vervangen worden, dan doe je dit best voor eind mei 2018. Anders mag je het vanaf 1 juni 2018 niet meer gebruiken.

Wanneer wordt welke gemeente omgeschakeld van L-gas naar H-gas?

Luminus maakt de overschakeling naar rijk gas makkelijk

Ben je Luminus klant en heb je een onderhoudscontract voor je verwarmingsketel? Dan kan je op je beide oren slapen. Wij contacteren je om je onderhoudsafspraak tijdig in te plannen zodat je gastoestellen tijdens het regulier onderhoud meteen gecontroleerd worden voor de verandering van laagcalorisch gas naar hoogcalorisch gas.

Heb je nog geen onderhoudscontract en woon je in een gemeente die zal overschakelen van L-gas naar H-gas? Wanneer je kiest voor Luminus Ketelonderhoud is deze check-up inbegrepen in je regulier onderhoud.
Ga naar www.luminus.be