Privé

5 verrassende zomeruitstapjes in eigen land

Terwijl heel wat landgenoten hun vakantie het liefst zoveel mogelijk in zuiderse oorden doorbrengen, zijn er ook in België heel wat interessante plekjes om te ontdekken. Wij geven je met plezier enkele tips voor unieke uitstapjes. Ben jij geïnteresseerd in energie, geschiedenis en/of technologie? Dan vallen volgende bestemmingen vast in de smaak.

Ontdek De Centrale in Gent

In Gent kan je dankzij EDF Luminus en Gandante een exclusief bezoek brengen aan De Centrale. Tijdens de rondleiding kan je je vergapen aan het oude gedeelte met de beschermde turbinezaal en kan je ook een blik werpen op de elektriciteitscentrale die vandaag in gebruik is.

Wat je tijdens deze rondleiding niet mag overslaan, is een bezichtiging van de schuilkelder. De oude elektriciteitscentrale werd gebouwd in het naoorlogse 1924. Het was toen de gewoonte om ook een schuilkelder te voorzien voor het personeel. Het exemplaar in De Centrale is een van de best bewaarde van ons land en maakt dit bezoek extra speciaal.

Het sierlijke art-nouveausmeedwerk van het gerenoveerde gebouw is het bewijs dat industrie en architecturale schoonheid hand in hand kunnen gaan. Vandaag worden in De Centrale tal van culturele activiteiten georganiseerd. Plan je bezoek op de website van Gandante

Terug in de tijd met de molen van Resteigne

De watermolen van Resteigne katapulteert je terug in de tijd. Deze watermolen dateert uit de 17de eeuw en is in originele staat bewaard gebleven. Hij bevindt zich in een groen kader vlak bij een houten brug over de onstuimige Lesse. Het vakwerk dat de muren van het molengebouw hun karakteristieke uiterlijk geeft, springt in het oog.

Indien gewenst kan je meteen ook een gastenkamer boeken in het B&B-gedeelte van het molengebouw. De knusse kamers ademen de geest van het platteland.

Je trekt best een hele dag uit, want naast de molen heeft het schilderachtige dorpje Resteigne nog meer te bieden. De verlaten steengroeve herbergt enkele zeldzame dier- en insectensoorten, zoals de kiezelsprinkhaan. En in het natuurreservaat van Pairées is het prachtig wandelen. Deze droge heide is de ideale voedingsbodem voor de talloze jeneverstruiken die de streek kenmerken.

Bezoek het eerste Belgische windmolenpark op zee

Bij helder weer zie je in Oostende aan de horizon de windturbines op de Thorntonbank. Benieuwd hoe zo’n windmolenpark op zee er van dichtbij uitziet? In juli en augustus kan je elke woensdag en vrijdag inschepen voor een Noordzeecruise naar het windmolenpark op de Thorntonbank. Een gids vertelt je onderweg alles over de kustvaart en havensignalisatie en laat je kennismaken met mariene vogels en zeezoogdieren. Tijdens de vaart tot zo’n 30 kilometer buiten de kustlijn, kruis je de internationale scheepvaartroute. Misschien heb je geluk en sta je oog in oog met een immens containerschip op volle zee. Altijd een spectaculair gezicht!

De eindbestemming zijn de 54 windturbines op de Thorntonbank. Als je goed kijkt, ontdek je misschien windturbine D6, die door Kamagurka voorzien werd van een kunstige tekening.

Geniet van het uitzicht op de stuwdam van de Meren van l’Eau d’Heure

De meren van l’Eau d’Heure, vlakbij Froidchapelle, zijn op zich al de moeite waard om te bezoeken. Je kan er tal van watersporten beoefenen of gewoon heerlijk ontspannen op een van de stranden. Ook voor wandelaars is deze streek niet te versmaden. En als je in de buurt bent van de meren van l’Eau d’Heure, moet je zeker ook de stuwdam bezoeken. Deze werd in de jaren zeventig gebouwd en is vandaag een toeristische trekpleister. Tijdens een begeleid bezoek ontdek je alles over de stuwdam, de elektriciteitsproductie en de meren van l’Eau d’Heure. De 107 meter hoge toren op de stuwdam geeft je een indrukwekkend zicht op de omgeving.

Romantisch verblijven in de Celismolen

De Celismolen, gelegen langs de Grote Gete in het landelijke Hoegaarden, is sinds 2011 open voor het publiek. Vijf jaar lang werd er intensief gewerkt om de molen na meer dan een eeuw opnieuw gebruiksklaar te maken. Vandaag is de symbiose tussen de 675-jarige geschiedenis van dit beschermd monument en de ecologisch geïnspireerde vernieuwing aan de installatie een must-see. De molensite vormt het decor voor een romantische bed and breakfast waarvan de molen zelf het kroonjuweel is.

De Celismolen is op afspraak toegankelijk voor groepen. De vroegere zolderruimte, grenzend aan de geklasseerde molen, werd ingericht als multifunctionele vergaderzaal. De vier gastenkamers, elk ingericht in een andere stijl, kunnen geboekt worden voor zakelijke of toeristische verblijven.

Zin in een verrassende uitstap? Als Luminus klant geniet je van tal van voordelen in je beveiligde klantenzone. Ook op gebied van natuurwandelingen en eco-vriendelijke trips inspireren we je met plezier. Ontdek hier onze huidige uitstappen. Trek je wandelschoenen alvast aan!
Ga naar www.luminus.be