Tips voor een energiezuinige woning als je op reis bent

Koffers gepakt? Reisplanning opgemaakt? Tickets bij de hand op je smartphone? Dan kan jouw welverdiende vakantie beginnen. Voordat je de deur achter je toetrekt, geven we je graag enkele waardevolle tips om geen onnodige energie te verspillen.

1. Sluipverbruik tegengaan doe je zo

Zelfs uitgeschakelde elektrische apparaten verbruiken nog energie. Sluipverbruik kan een gemiddeld gezin tot wel € 100 per jaar kosten. Denk bijvoorbeeld aan de microgolfoven die nog steeds het uur op de display toont. Die mag dan wel in een zuinige stand-bymodus staan, er blijft wel een voortdurende uitwisseling van stroom. Hetzelfde geldt voor je tv, decoder, wasmachine, nachtlampjes en internetmodem.

Ons advies? Trek zoveel mogelijk toestellen volledig uit als je op vakantie vertrekt, om sluipverbruik tegen te gaan. Laat ook je laders niet zomaar in het stopcontact steken. Veel werk? Niet als je een stekkerdoos met een schakelaar aanschaft. Op die manier sluit je met slechts één simpele druk op de knop een hele reeks sluimerverbruikers uit. Bijkomend voordeel: de apparatuur kan niet beschadigd worden bij een eventuele blikseminslag op het elektriciteitsnet.

Heb je een paar slimme apparaten, zoals een alarmsysteem met camera of een robotstofzuiger die je vanop afstand kan bedienen? Dan is het natuurlijk wel noodzakelijk  om je internetmodem ingeschakeld te houden. Ook als je een programmeerbare grasmaaierrobot hebt, laat je die maar beter in het stopcontact zitten. Kwestie van thuis te komen zonder meteen aan het werk te moeten!

2. Maak je koelkast leeg en ontdooi je vriezer

Een koelkast verbruikt behoorlijk wat energie. Een vakantieperiode van twee weken of langer is de ideale gelegenheid om jouw koelkast eens helemaal leeg te maken. Zo hoef je bij thuiskomst niet meteen bedorven voedsel weg te gooien en kan je sluipverbruik tegengaan door de stekker uit het stopcontact te halen. Laat de deur wel openstaan om te verluchten en mogelijke schimmels te vermijden.

Dat alles geldt trouwens ook voor je diepvriezer. Door je diepvriezer regelmatig te ontdooien, kan je heel wat energie besparen in huis. Een vriezer die veel ijs bevat, verbruikt immers een pak meer. En wat is een beter moment om te ontdooien dan wanneer jij het huis uit bent?

Meer bespaaropportuniteiten in je keuken.

3. Zet je thermostaat lager

Een van de beste bespaartips voor energie is om je thermostaat niet te hoog te zetten, vooral met het wisselende Belgische weer, zelfs tijdens de zomermaanden. Als het buiten onverwacht frisser wordt, slaat je thermostaat automatisch aan om het huis op temperatuur te houden. Ook wanneer je er niet bent. Zonde van de warmte en nutteloze energie, en vooral kosten die je liever niet wil maken. Ons advies: zet de thermostaat laag (bijvoorbeeld op 15 graden) of schakel hem helemaal uit om energie te besparen in huis.

Tip: Sommige (slimme) thermostaten hebben een speciale vakantiemodus. Controleer hiervoor de handleiding. Een slimme thermostaat heeft bovendien nog veel meer voordelen. Ontdek ze in dit artikel.

4. Schakel de warmwaterboiler uit voor vertrek

De meeste warmwaterboilers houden het water continu warm, zodat je onmiddellijk over warm water beschikt als je het nodig hebt. Dat vraagt behoorlijk wat energie en al helemaal als je op reis bent. Door de warmwaterboiler uit te zetten, kan je aanzienlijk wat energie besparen in huis. Houd er bij thuiskomst wel rekening mee dat het enkele uren kan duren voordat het water weer warm wordt. Misschien kan je aan de buren of een familielid vragen om de boiler al een dag voor je thuiskomst weer aan te zetten.

5. Een rondje voor de lampen

Het lijkt voor de hand liggend, maar toch vergeten we vaak ergens een lamp uit te doen. Het zou uiteraard zonde zijn om een lamp gedurende enkele weken te laten branden. Doe vlak voor je vertrekt nog een laatste controleronde door heel de woning.

Heb je niet graag dat het huis er tijdens je vakantieperiode onbewoond uitziet? Voorzie dan één of meerdere lampen van een timer. Zo worden de lampen op bepaalde tijdstippen aan- en uitgeschakeld en wordt jouw woning geen verleidelijk doelwit voor inbrekers. Of maak gebruik van slimme verlichting die je wanneer het jou past via een app kan bedienen vanop je vakantiebestemming. En vergeet niet dat de meest energiezuinige woning gevuld is met energiezuinige lampen, zoals ledlampen. Dankzij Luminus koop je die voordelig aan. Lees hier meer over energiezuinige verlichting.

6. Veelzijdig besparen in huis dankzij de kraan

Als je houdt van een energiezuinige woning, verbruik je waarschijnlijk liefst ook niet te veel water of gas. Ga voor je vertrek na of er een waterkraan lekt, zowel binnen als buitenshuis. Hou je niet in om ook alle andere kranen goed dicht te draaien, zelfs die van de wasmachine, de vaatwasser, het toilet en de hoofdwaterkraan. Zo is er van een eventueel waterlek ook geen sprake. Heb je een gasfornuis? Ook die kraan kan je dichtdraaien tijdens je vakantie. Zo ben je helemaal zeker dat er geen energie verloren gaat.