Privé

Uw elektriciteitsfactuur onder de loep

Niet alles wat u betaalt voor uw elektriciteit is voor de opwekking van de stroom in windmolens, zonnepanelen of energiecentrales. Integendeel, het grootste deel van uw factuur bestaat uit distributiekosten, taksen en heffingen. Een overzicht.

Als klant van Luminus betaalt u enkel aan ons, maar het geld dat we van u krijgen blijft niet volledig in onze bedrijfskas. Het aandeel van Luminus in uw elektriciteitsfactuur bedraagt zelfs minder dan de helft. Om precies te zijn: 39 procent in Wallonië en tussen 25 en 30 procent in Vlaanderen.

Lees ook ons artikel: Energie besparen? Onze klanten tonen hoe u dat doet

De elektriciteit die u bij ons koopt, moet immers van onze centrales, windturbines en zonneparken tot bij u geraken. Hiervoor zorgt uw netbeheerder, die zowel het transport als de distributie voor zijn rekening neemt. De kosten daarvoor worden natuurlijk aan u doorgerekend.

Heffingen en taksen

En dan is er nog de overheid, zowel federaal als gewestelijk. Via allerlei heffingen en taksen op energie komt er nog eens een aanzienlijk bedrag bij op uw factuur. En dan vergeten we de btw nog: die werd in 2015 opgetrokken van 6 naar 21 procent.

Het spreekt voor zich dat die ‘vaste kosten’ dezelfde zijn voor alle energieleveranciers. Het enige verschil zit soms in de regio waar u woont. Zo werken sommige netbeheerders goedkoper dan andere.

Meer weten over hoe de elektriciteitsprijs in elkaar zit in Vlaanderen? Bekijk dit filmpje*:
http://www.luminus.be/nl/prive/klantendienst/factuur-betalen/samenstelling-factuur/

*De berekening geldt voor een gemiddeld gezin met 1 kind in Gent (Imewo) dat 1.800 kWh per dag en 2.150 kWh per nacht verbruikt en het tarief Luminus Ecofix heeft.Ga naar www.luminus.be