Privé

Hoe kiest u de juiste LED-lampen voor een gezellige sfeer in huis?

Voor verlichting die weinig stroom verbruikt, maar toch een gezellige gloed uitstraalt, hoeft u geen traditionele halogeen- of gloeilamp in huis te halen. Moderne LED’s werken even goed. We geven u hieronder wat tips om de juiste keuze te maken. En om het u nog gemakkelijker te maken, selecteerden wij voor u alvast 7 kwalitatieve lampen en onderhandelden we een korting tot wel 60% met een garantie van 3 jaar.

Een LED is de meest energiezuinige lamp die er bestaat. Ze verbruikt tot tien keer minder elektriciteit dan een gloeilamp of een halogeenlamp (zelfs een spaarlamp slorpt nog drie keer zoveel energie op). De LED-technologie blijft zich ook voortdurend ontwikkelen, waardoor de lampen – die in ontelbaar vele uitvoeringen beschikbaar zijn – almaar energiezuiniger worden.

Bij de aanschaf van LED-verlichting moet u, grosso modo, op twee aspecten letten: de kleurtemperatuur en de lichtintensiteit.

Kleurtemperatuur

580x80_kleurtemp

De kleurtemperatuur is tegenwoordig een hot topic.

LED-lampen bestaan in verschillende tinten wit, gaande van een gezellig warme gloed tot een functioneel koud wit licht (zie afbeelding hierboven). Dat onderscheid wordt uitgedrukt in graden kelvin (K). Bij een LED-lamp geldt deze regel: hoe hoger de temperatuur, hoe ‘witter en blauwer’ de kleur. Lampen met een relatief lage temperatuur hebben dan weer een gelere, ‘gezelligere’ kleur – de andere kant van het kleurenspectrum.

Warm en gezellig

De kleurtemperatuur is belangrijk voor het gevoel dat de lamp geeft. Van LED’s wordt vaak gedacht dat ze alleen maar koud licht uitstralen. Dat is onterecht, want als u een gezellige, warme gloed wil in uw huiskamer – perfect voor een kille winteravond – dan bereikt u met een lage kleurtemperatuur hetzelfde effect als met een traditionele gloeilamp.

Een lage temperatuur van om en bij de 2700 kelvin bijvoorbeeld is zacht voor de ogen en rustgevend: ideaal om lekker te ontspannen. De gloed is vergelijkbaar met die van een gloeilamp of een halogeenlamp.

Of helder en gefocust

Voor ruimten waar veel en helder licht nodig is, kiest u beter voor LED-lampen met een hoge kleurtemperatuur. Functionele taken (zoals schrijven of afwassen) gebeuren het best bij LED-licht met een hoge kleurtemperatuur – pakweg 4000 kelvin. Het heldere licht, vergelijkbaar met daglicht, verhoogt de concentratie.

Lumen en watt

Het tweede aspect waarop u moet letten, de lichtintensiteit, bepaalt de sterkte van het licht dat een LED uitstraalt. Hier geldt volgende (logische) regel: hoe hoger de intensiteit, hoe hoger het verbruik. LED-lampen uitgerust met een dimmer zorgen ervoor dat u naargelang uw behoefte steeds de juiste lichtsterkte kunt regelen.

En voor de kamers in uw huis waar een dimmer niet nodig is, kiest u gewoon voor de lichtsterkte die het beste bij de kamer past. Fabrikanten van LED’s maken het u gelukkig gemakkelijk, want de lichtsterkte van LED’s wordt op de verpakking vaak zowel in lumen als in traditionele watt uitgedrukt.

Bovendien kan deze handige conversietabel soelaas bieden. De tabel vertelt je bijvoorbeeld dat een halogeenlamp van 40 watt best vervangen wordt door LED-lamp van 5,7 watt of een halogeenlamp van 100 watt door een LED van 14,3 watt. Een vuistregel: een gloeilamp heeft zo’n 10 lumen per watt, terwijl dit bij een LED-lamp liefst 70 tot 100 lumen is. Voor wie er nog niet uitraakt, biedt deze website een handige calculator.

Gezellig en sfeervol of functioneel en helder? Met LED-verlichting hoeft u nooit aan keuzevrijheid in te boeten. Of u nu op zoek bent naar lampen die uw huiskamer in een warme en gezellige sfeer doen baden of uw werkkamer in een helderwitte gloed, met LED’s zit u altijd goed. Om onze klanten nog meer te helpen, hebben we bij Luminus bovendien 7 kwalitatieve lampen geselecteerd, waarvoor we tot 60% korting onderhandelden via onze gespecialiseerde partner LEDsky.

580x120_NL_desktop

logo-ledsky-nl

 

 Blijf op de hoogte met Luminews

Schrijf u in op de Luminews nieuwsbrief en ontvang onze artikels tweemaandelijks in uw mailbox.

Ga naar www.luminus.be