Privé

For Good helpt om uw ecologische voetafdruk te verkleinen

Onze ecologische voetafdruk is te groot! Zo is het grote woord er meteen uit. Wij Belgen leven op ‘te grote voet’. Mochten alle mensen leven zoals wij, dan zouden we niet 1 maar wel 4,3 aardbollen nodig hebben om in onze behoeften te voorzien. Dat deze situatie niet houdbaar is op lange termijn, begrijpt het kleinste kind. Maar het goede nieuws is: nu kan u er ook zelf iets aan doen!

Met de neus op de feiten

Met de app For Good krijgt u heel gemakkelijk een helder inzicht in uw eigen ecologische voetafdruk. Op basis van uw voedings-, woon- en mobiliteitsgedrag brengt de app in kaart hoeveel planeten nodig zouden zijn, mocht iedereen leven zoals u.

De slimme app drukt u dus met de neus op de feiten. En dat kan best confronterend zijn. “Toch willen we de mensen geen belerend vingertje voorhouden”, zegt Maarten Desmet, ontwerper van For Good. “Het voornaamste doel is mensen te sensibiliseren.”

Duurzaamheid toegankelijk maken

Maar For Good gaat nog verder. Met hun app willen ze de mensen ook tonen hoe je echt ecologisch kan leven. Heel veel mensen beseffen niet welke ecologische gevolgen alledaagse handelingen kunnen hebben. Het gaat niet over hoeveel je auto verbruikt of welke energieleverancier nu het meeste groene stroom produceert.

Het gaat over je hele levenswijze en over je totale persoonlijke impact op het milieu. “Voor veel mensen is de term duurzaamheid te abstract”, legt Desmet uit. “Met deze app willen we het eenvoudig voorstellen. Bovendien doet je smartphone al het werk.” Zo wordt een ecologische levensstijl toegankelijk voor iedereen.

Het zit in kleine dingen

For Good laat zien dat u uw leven niet per se drastisch moet omgooien om uw persoonlijke ecologische voetafdruk te verkleinen. Het zit vaak in kleine dingen die eigenlijk nauwelijks invloed hebben op uw dagelijks comfort.

Een voorbeeld: het kopje koffie dat u ’s morgens drinkt, is tien keer vervuilender dan een kop thee. En boontjes van bij ons zijn minstens even lekker als boontjes uit Kenia die met vervuilend transport tot bij ons geraken. Lees ook gerust onze tien tips om uw ecologische voetafdruk te verminderen nog eens na.

Hoe werkt het?

De For Good app draait rond drie centrale thema’s: mobiliteit, wonen en consumptie.

Voor het luik mobiliteit kan u ervoor kiezen om de manier waarop u zich verplaatst automatisch te laten registreren. Zo wordt u vanzelf geïnformeerd over de ecologische impact van uw autogebruik, uw verplaatsingen met het openbaar vervoer en uw vliegreizen. U kan er ook voor kiezen om deze info zelf regelmatig aan te vullen.

Voor het thema wonen kan u de meterstanden van gas, elektriciteit en water ingeven wanneer u zelf wil. Op termijn zal het ook mogelijk zijn om een smart meter te koppelen aan de app, waardoor meterstanden automatisch gesynchroniseerd worden.

Met het luik consumptie kan u kassatickets of de streepjescode van afzonderlijke producten inscannen, waarna de producten automatisch herkend worden. De app berekent onmiddellijk de ecologische voetafdruk van de betreffende producten en voegt deze toe aan uw totale voetafdruk. Zo weet u meteen welke impact uw aankopen hebben op het milieu.

For Good CHALLENGE

For Good dacht ook een uniek concept uit voor bedrijven en organisaties. Met de For Good CHALLENGE neemt u als groep actie om samen de klimaatverandering tegen te gaan. Elke werknemer wordt via de app individueel gestimuleerd om ecologisch te leven, maar het is het eindresultaat van het hele team waar het om draait. En het concept slaat blijkbaar aan bij bedrijven, die hierin een ideale manier vinden om de teamgeest en het bedrijfsimago een boost te geven.Ga naar www.luminus.be